Afaceri de la zero

Greenspan este pro combustibili alternativi

09.06.2006, 00:00
Fostul sef al Fed atrage atentia asupra faptului ca omenirea trebuie sa se orienteze catre combustibili alternativi.

Cresterea din ultimul timp a preturilor la produsele energetice a generat marirea nivelului inflatiei, devenind o amenintare serioasa pentru economia americana, a declarat Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed. Ca solutie, a fost indicata dezvoltarea rapida a segmentului de resurse energetice alternative, precum etanolul si gazele naturale lichefiate. Etanolul celulozic, combustibilul alternativ de noua generatie, ar putea fi extras practic din orice planta cu fibre.

De asemenea, Greenspan a mai subliniat faptul ca, pentru a evita aparitia unor consecinte economice dezastruoase, SUA ar trebui sa reduca gradul de dependenta fata de petrolul importat.

In timp ce economia SUA si economiile globale nu au fost puternic influentate in sens negativ de cresterea incepand cu 2002 a preturilor la petrol si la gazele naturale, Greenspan spune ca "datele recente indica faptul ca ne-am putea confrunta cu o influenta negativa a pretului mare al petrolului asupra economiei".

Fostul sef al Fed a mai detaliat faptul ca preturile la petrol au ajuns sa fie stabilite nu de cei care utilizeaza petrolul, ci de investitori, prin achizitionarea contractelor viitoare. Potrivit acestor speculatori, preturile la petrol vor ajunge sa depaseasca 47 de euro barilul. Mai mult decat atat, acestia considera ca in urmatorii ani nu va avea loc nicio reducere semnificativa a preturilor la petrol si produse petroliere.

Printul Turki al-Faisal, ambasadorul Arabiei Saudite in SUA, a declarat saptamana trecuta ca producatorii de petrol sunt blamati inutil pentru preturile ridicate la petrol, in conditiile in care speculatorii au adaugat 12 sau 16 euro pretul unui baril de petrol.

"Comerciantii profita din plin de aceasta situatie", a adaugat ambasadorul.

Greenspan a mai spus ca trei sferturi din rezervele mondiale de petrol sunt detinute de stat, ceea ce extinde aceasta problema si la nivel politic. De asemenea, acesta considera ca speculatorii fac un serviciu tarii, prin accelerarea procesului de trecere de la petrol la sursele alternative de energie. "Sistemul financiar nu a facut pana acum decat sa actioneze preventiv", a spus Greenspan, incurajand sursele alternative si mai putin costisitoare de energie.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania