Afaceri de la zero

IBM ii protejeaza pe sportivii participanti la JO

01.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Viata in satul olimpic este adesea monotona. Chiar daca sportivii leaga intre ei prietenii trainice, unii dintre ei intemeindu-si acolo viitoarele familii. Dorul de casa insa ii mistuie pe toti, motiv pentru care acestia apeleaza, prin intermediul computerelor, la serviciile de e-mail pentru a intra cat mai repede in legatura cu cei dragi.

Nu de putine ori insa, pe ecranele calculatoarelor au aparut mesaje cu continut obscen, amenintari, injurii, texte cu continut politic sau rasist, considerate inadecvate pentru securitatea sportivilor si antrenorilor. Reale sau nu, acele mesaje au fost de natura sa creeze mari dificultati de concentrare in randul competitorilor.

Avand in vedere avalasa milioanelor de mesaje e-mail care sunt asteptate pe site-ul FanMail, firma IBM s-a angajat sa protejeze mesageria electronica a celor aproximativ 10.000 de olimpici care vor concura la Sydney.

Iltrul care va fi instalat este contruit in asa fel incat sa recunoasca acele cuvinte si expresii considerate nepotrivite, mailul detectat ca avand un asemenea continut fiind automat retinut si blocat. Natalie Harms, purtatoarea de cuvant a IBM, a declarat ca tehnologia utilizata este o versiune evoluata a celei utilizate in 1998 la JO de iarna de la Nagano unde 300.000 de mesaje au fost transmise sportivilor, fara a oferi vreun detaliu asupra acesteia si a criteriilor de apreciere a continuturilor.

In momentul de fata, site-ul web se afla deja instalat si nu conteaza cine transmite mesajele. Din 2 septembrie insa, cand sportivii vor patrunde in satul olimpic, site-ul va putea fi accesat de acestia, un cybercafe echipat special de catre IBM aflandu-se permanent la dispozitia lor.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania