Afaceri de la zero

Intrati mai repede in Europa, cu melcii vostri

21.06.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Tiberiu Stroia


Probabil ca acum cativa ani cresterea melcilor comestibili pentru export ar fi parut o ciudatenie, ca si fermele de struti. Acum insa, incurajarea crescatorilor de melci tinde sa devina politica oficiala a Ministerului Agriculturii, mai ales ca programul SAPARD ofera fonduri generoase fermierilor romani care aleg sa se ocupe de asa ceva. Oficialii din minister estimeaza ca, in cursul acestui an, in Romania vor fi amenajate ferme de crestere a melcilor comestibili pe o suprafata de 230.000 de metri patrati, care vor produce un venit anual aproximativ de 1,6 milioane de euro.



Firma Rolux din Hateg, societate cu capital elvetian, prelucreaza anual circa 60 de tone de melci comestibili din specia Helix Pomatia, avand drept destinatie restaurante de lux din Franta. Anul trecut cifra de afaceri a firmei a depasit 15 miliarde de lei. Fabrica are 100 de angajati permanenti, iar in perioada aprilie - iunie, cand are loc recoltarea melcilor, numarul angajatilor ajunge la 160. Costurile de productie pentru obtinerea unui kilogram de carne de melc se ridica la cinci euro. Necesarul de "materie prima" pentru obtinerea acestuia este de patru kilograme. Procesul tehnologic este destul de complex mai ales daca se are in vedere faptul ca acesta trebuie sa respecte standardele de calitate UE. Investitia pentru inceperea unei astfel de afaceri se apropie de un milion de euro.





Melcul transilvanean de export



Melcii sunt achizitionati de la persoanele fizice sau de la societati care au ca obiect de activitate achizitia de melci vii si pastrati in ladite, intr-un depozit, minimum 14 zile, timp in care acestia elimina toxinele din organism, spune Simona Rosu, administratorul societatii Rolux.



In aceasta perioada melcii intra intr-o stare de hibernare. Este foarte important ca atunci cand intra in prima etapa a procesului de productie, acestia sa fie vii. Prima etapa consta in trecerea melcilor printr-o baie de aburi la o temperatura de 120-130 de grade Celsius.



Urmeaza operatia de decochiliere, in care melcii sunt extrasi manual, printr-o miscare de rasucire executata cu ajutorul unui instrument special. Dupa aceasta se inlatura hepatopancreasul (echivalentul fierii) cu un cutit. Carnea este apoi, fiarta, sterilizata, racita, din nou spalata si introdusa intr-un cilindru rotativ. Acesta este prevazut cu orificii de diferite marimi sau calibre. Scopul este de a separa bucatile de carne in functie de greutatea lor. Exista cinci calibre. In final, bucatile de carne selectate cantaresc de la 2-3 grame pana la 7-9 grame. Intr-o zi sunt calibrate aproximativ 1.500 de kilograme de carne de melc.



Ultima faza este ambalarea in pachete de cinci kilograme si congelarea rapida, pentru a nu denatura calitatile produsului finit, precizeaza Simona Rosu.



Cochiliile melcilor trec si ele printr-un proces de curatire deosebit de strict. In ele va fi introdusa carnea de melc pentru a fi servita in restauramte. Dupa spalare si sterilizare, fiecare cochilie trece printr-o instalatie speciala unde este verificata cu ajutorul unei instalatii UV, pentru ca in interiorul acesteia sa nu existe nici o impuritate sau o picatura de apa rezultata in urma spalarilor. Picaturile de apa ramase in cochilii sunt considerate posibile focare de infestare cu bacterii. Cochiliile care au trecut aceasta proba de foc sunt trimise pentru a fi ambalate. Spalarea cochiliilor este o operatie pe care o efectuam in perioada in care nu putem achizitiona melci. Asta deoarece, fiind o specie protejata, recoltarea se face numai in peiroada aprilie - iunie. In acest fel reusim sa mentinem fabrica in functiune pe toata perioada anului", spune administratorul Rolux.





Doar patru firme exporta in UE



In Romania mai exista trei firme care au acceptul UE de a exporta carne de melci comestibili. Poma - Rom din Alba Iulia, Escarco in localitatea Fantanele, judetul Mures, si Ion Coop din Sibiu. Toate fac exporturi sezoniere, recoltarea incepand din primavara, astfel incat exportul depinde de conditiile meteo care favorizeaza o recolta mai buna sau mai slaba.



Fata de celelate trei insa, firma din Hateg este singura care are exporta, pe langa carnea refrigerata, si produsul finit. Pentru aceasta, carnea de melc este introdusa in cochilie si acoperita cu un unt aromatizat special. Pentru a fi consumata, cochilia este incalzita pana cand untul se topeste. Acesta este scurs pe o felie de paine, iar carnea este extrasa cu ajutorul unei furculite. Un melc este vandut in restaurantele franceze la preturi cuprinse intre 0,8 euro si un euro.





Crescatorie de codobelci



Un aspect interesant al activitatii celor patru firme este ca nici una nu si-a amenajat inca propria crescatorie de melci comestibili. In schimb, aceasta afacere incepe sa prinda contur printre intreprinzatorii particulari.



Avand in vedere cererea foarte mare existenta in Franta, infiintarea fermelor de crestere a melcilor comestibili a devenit o afacere deosebit de rentabila in Serbia spre exemplu. Aici exista la ora actuala peste 40.000 de ferme de crestere a melcilor. Cu toate acestea cifrele arata ca necesarul de carne de melc pentru piata franceza nu este satisfacut decat in proportie de 60%. In judetul Hunedoara exista pana acum doua astfel de crescatorii.



Una dintre ele apartine lui Zoltan Horvat administratorul societatii H & H Plast din Calan. Privita din exterior, frapeaza prin modul in care este amenajata. Mai precis, suprafata de 2.000 de metri patrati este imprejmuita cu un gard de tabla zincata. Pe teren exista patru tarcuri in care culturi de salata si floarea soarelui sunt imprejmuite cu garduri cu ochiuri fine.





Investitie minima : 5.000 de euro



"Investitia a fost de aproximativ 5.000 de euro. Toate materialele si tehnologia realizarii fermei mi-au fost livrate de o firma italiana, cu care am incheiat un contract pentru cinci ani. Italienii mi-au furnizat si materialul biologic. Spre exemplu, saptamana aceasta urmeaza sa primesc 14.000 de melci pentru reproductie, care vor fi introdusi in tarcurile special amenajate", sustine Zoltan Horvat, administratorul societatii.



Productia care va fi obtinuta anul viitor este estimata la circa patru tone de melci. Pretul de achizitionare, conform contractului va fi cel stabilit anul viitor de Bursa din Paris. Anul acesta, pretul de achizitie, pentru un kilogram de melci, a fost patru euro. Prin urmare, daca totul va decurge normal, castigul obtinut anul viitor va fi de circa 16.000 de euro.



"Deja intentionez sa-mi extind crescatoria de melci pe o suprafata de 20.000 de metri patrati. In acest fel profitul va creste considerabil. Spre exemplu pentru infiintarea unei ferme de 10.000 de metri patrati investitia este de circa 17.000 de euro. Profitul obtinut in al doilea an de activitate este estimat la peste 50.000 de euro iar in al treilea an se apropie de 60.000 de euro", spune Horvat.



Speciile de melci comestibili cele mai cunoscute apartin genului Helix: Helix Pomatia ("escargot de Bourgogne"), provenit mai ales din Europa de Est (Polonia, Ungaria si Republica Ceha), Helix Lucorum ("escargot de bois") - provenit din tarile balcanice si din Turcia, dar intalnit si in Alpii -, Helix Aspersa ("petit gris") si Eobania Vermiculata, furnizati de tarile mediteraneene, precum si Achatina Fulica, o varietate de melc gigantic care creste in Africa si este consumat cu precadere in tarile asiatice.



Melcii sunt comercializati fie proaspeti, in cazul in care sunt crescuti in ferme specializate sau culesi si vanduti in piete, fie gata preparati pentru gatire, fie congelati, fie la conserve, in aceste din urma cazuri fiind livrata sau doar cochilia, sau doar carnea, sau ambele. In medie, se folosesc 3 kilograme de melci proaspeti pentru producerea unui kilogram de carne.



Cei mai mari furnizori de melci din lume sunt, totodata, si cei mai mari consumatori: Franta (piata franceza a melcilor este estimata la 30.000-40.000 de tone anual), Italia, Spania, Grecia si Portugalia. Cel mai mare producator de melci din Franta, Florifood-Francaise de Gastronomie, furnizeaza 3.000 de tone de carne de melci pe an, din productia totala de 5.000 de tone a tarii. Majoritatea importurilor de carne de melci in Franta vin din Portugalia, Spania, Grecia si Turcia, dar si din Ungaria, Polonia, Romania, Republica Ceha sau Bulgaria.



Pe ansamblul Uniunii Europene, 30-40% din cererea de melci este acoperita de productia locala, iar restul provine din import - Marocul, Ungaria si Turcia fiind cei mai mari furnizori. In timp, inclusiv datorita maririi potentialului de export pe piete precum cea americana sau australiana, activitatea de crestere a melcilor in ferme specializate s-a extins.



Piata americana importa anual melci din Europa in valoare de 300 milioane de dolari, respectiv peste 500 de tone, din care 98% sunt conserve. Restaurantele americane care ofera delicatese au adoptat pe scara tot mai larga moda europeana a servirii melcilor ca aperitiv in restaurantele de lux, in portii de 6 sau 12 "escargots" cu unt, usturoi si patrunjel, al caror pret variaza intre 10 si 20 dolari.



Explicatia este, pe de o parte, ca americanii vad in carnea de melc, ca si in cea de broasca de testoasa, o sursa alternativa de hrana sanatoasa, in raport cu carnea de porc sau de vita. Pe de alta parte, este vorba despre dezvoltarea treptata pe plan local a activitatii de crestere a melcilor - industrie destul de rentabila care, in SUA, ofera celor ce o practica si satisfactia ca au inceput sa demonteze traditionalul monopol european in domeniu.
transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania