Afaceri de la zero

Mai mult decat un baby-sitter si o bunica la un loc

04.11.2005, 20:53 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Laura Laurentiu
Un nou tip de afacere isi face loc in peisajul romanesc. Afacerea combina timpul liber al copiilor, timpul ocupat al parintilor si profesionalismul educatorilor. Se numeste "program after-school" si este in faza de pionierat. Deocamdata.

"Un fel de baby-sitter cu studii superioare si cunoscatoare de limbi straine care stie foarte bine cum trebuie sa-si petreaca un scolar timpul liber". Asa s-ar defini, pe scurt, programul after-school, o completare a invatamantului ceruta impetuos de ritmul alert si incarcat in care isi traiesc astazi viata parintii tineri si cu venituri peste medie.

Pentru cadrele didactice cu initiativa si care nu se tem sa exploreze terenuri necunoscute, acest tip de invatamant poate fi mana cereasca. Dovada stau cele cateva proiecte de gen demarate recent, mai ales, in zona Capitalei, si mai putin in celelalte orase ale tarii.



Pentru parintii cu venituri peste medie

Programul after-school Amaretto a demarat in Bucuresti, in decembrie 2004 si a venit in continuarea serviciilor oferite fostilor elevi ai gradinitei cu acelasi nume.

"Am acceptat sa oferim si aceste servicii pe de o parte pentru ca unora dintre absolventii gradinitei le era destul de greu sa se desprina de atmosfera de aici si, pe de alta parte, pentru a mentine o continuitate in invatarea limbii engleze pe perioada primilor ani de scoala deoarece in invatamantul de stat primar nu se acorda inca atentie foarte mare invatarii avansate a limbilor straine. De asemenea, ne-am gandit ca e bine sa le usuram acomodarea la solicitarile scolii atat copiilor, cat si parintilor lor", a spus, Cristiana Haica, initiatoarea proiectului.

Potrivit acesteia, la programul Amaretto after-school apeleaza, in general, "familiile cu venituri peste medie care vor ceva mai mult pentru copilul lor, mai mult decat poate oferi o bona sau o bunica".

In timpul programului copiii isi termina temele care li se dau la scoala, fac cursuri de limba engleza, de pictura, de calculator si pentru dezvoltarea creativitatii. Totodata, programul ofera consiliere psihologica si orice alta actvitate pe care o solicita parintele, bineinteles in masura in care programul se poate plia pe aceste solicitari.

"O zi la Amaretto after-school este ca orice zi acasa, numai ca mai vesela, mai activa, fara desene animate la nesfarsit sau jocuri interminabile la calculator", spune Cristiana Haica. Parintii care doresc sa isi inscrie copilul in acest program pot plati 30 de lei grei pe zi (8 euro) sau 500 de lei grei (130 euro) pe luna.

Afacerea pare destul de promitatoare, asa incat Cristiana Haica este tentata de a dezvolta mai mult acest tip de program, decat cel de gradinita.

"In ultima vreme au aparut foarte multe gradinite care atrag cu cladirile noi, stralucitoare, dar fara prea multa consistenta in calitatea serviciilor. Nu vor rezista poate prea mult pe piata pentru ca gradinita nu este o afacere, este invatamant, deci o activitate nonprofit, prin Legea invatamantului. Pe de alta parte, standardele de calitate despre care se vorbeste tot mai mult referitor la invatamant vor face o triere severa in invatamantul particular si, sper, si in cel de stat", este de parere Cristiana Haica.

Din punctul ei de vedere, acest an este hotarator pentru decizia de a se extinde in domeniul after-school. "Este un teren nou si pot spune ca am pasiune pentru terenurile neexplorate suficient. Asa am inceput si cu gradinita, in 1998", conchide ea.



Desteptarea!

In ceea ce priveste programul WayKup, tot din Bucuresti, acesta a fost infiintat de psiho-pedagogul Monica Fulea in aceasta toamna si a fost gandit ca un program destinat exclusiv scolarilor mici, complementar activitatilor scolare.

"Am studiat piata, am plecat de la ideea ca orice forma de concurenta este bine venita in cresterea exigentelor fata de ceea ce inseamna o educatie corecta si am selectat o echipa entuziasta. WayKup a reprezentat o provocare pentru ca cluburile de tip after-school sunt foarte noi in Romania. Deocamdata, majoritatea activitatilor de acest gen sunt organizate ad-hoc de catre gradinite, la cererea parintilor care au avut copii in gradinitele respective si care au inceput scoala. Astfel de activitati organizate la cerere, chiar daca nu constituie obiectivul principal al institutiei respective, ajuta atat copiii, cat si parintii si reprezinta un pas inainte in serviciile profesionale de educatie oferite in Romania", a declarat Monica Fulea.

Programul WayKup este destinat copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani si se desfasoara in doua locatii, una in apropierea Parcului Kiseleff si cea de-a doua in Cotroceni. Cum acest tip de program se adreseaza in special parintilor foarte ocupati, nu e de mirare ca in primele zile de la deschiderea WayKup au fost inscrisi deja 7 copii, un numar suficient dat fiind ca astfel de activitati se desfasoara bine in grupuri restranse. Taxa lunara standard este de 750 lei (200 de euro), dar exista un sistem de discount in functie de modalitatile de plata, tipul de activitati in care un anumit copil este implicat etc. Investitia initiala a vizat atat renovarea sediului, cat si mobilarea acestuia si achizitionarea rechizitelor.

"Am pornit cu o echipa de baza, ai carei membri ne cunosteam si lucraseram sau invataseram impreuna in trecut, astfel incat stiam la ce sa ne asteptam unii din partea celorlalti. Cu ajutorul parintilor WayKup am adaugat un membru valoros in echipa noastra, o profesoara de engleza cu referinte si rezultate remarcabile. Inca ne mai selectam colaboratori si ne mai structuram oferta in functie de reactiile copiilor si feed-back-ul parintilor. Fireste ca pentru viitor ne dorim sa dezvoltam un brand si un sistem de apartenenta la club care sa reziste in timp", spune initiatoarea clubului WayKup. Potrivit acesteia, after-school este un program necesar ai carui sorti de izbanda depind mult de "entuziasmul si profesionalismul celor care se angajeaza in astfel de activitati".



Lectii de sah si actorie

Activitatile recreativ-educative oferite de WayKup cuprind indrumare de specialitate la lectii, cercuri de engleza, sah, codul bunelor maniere, actorie, pictura, modelaj, muzica, balet si diverse activitati sportive. "Cand copiii se simt in siguranta si sunt fericiti, invata tot timpul. Vizitam muzee, mergem la teatru, iar in vacante organizam tabere de inot si schi. Copiii se socializeaza, invata si se joaca intr-un cadru primitor si cald, exprimandu-si in mod deschis opiniile, trairile emotionale, nevoile personale, dorintele si gasesc solutii individuale sau de grup la diferite scenarii de viata", explica Monica Fulea.

O zi la WayKup dureaza de cand sunt luati copiii de la scoala si pana la ora 20.00. Programul zilnic este afisat pentru intreaga luna astfel incat sa poata fi studiat de parinti si cuprinde joaca in parc, masa, lectii timp de doua ore si restul activitatilor recreative. "Inventam povesti, construim lucruri, scriem poezii, am inceput sa scriem si sa strangem material ca sa editam o revista. In primele saptamani, copiii nu mai voiau sa plece seara, ceea ce pentru noi a insemnat mai mult decat orice recunoastere formala am fi primit", spune Fulea.

In afara Bucurestiului, proiectele de tip after-school nu fac, deocamdata, furori. Totusi se gasesc, pe ici, pe colo, cateva initiative in domeniu care au fost demarate chiar mai repede decat cele din Capitala. Astfel, clubul after-school din Iasi intitulat Alege Bravo a intrat pe piata de profil in primavara anului 2004, tot ca o mana de ajutor oferita parintilor foarte ocupati cu afacerile sau alt gen de activitati.

"Activitatea clubului a fost conceputa pentru a le oferi alternative copiilor unici la parinti. Am pornit de la ideea ca un copil de varsta scolara mica, clasele I-IV, nu poate fi lasat in casa fara supraveghere; el are nevoie de ajutor la efectuarea temelor. In plus, parintii interesati de educatia copiilor nu-i incredinteaza pe mainile oricui. Acestora nu le este indiferent daca pustiul lor are anturaj sau nu, iar un telefon nu-i poate convinge de ceea ce fac copiii in lipsa lor", spune Georgeta Melinte, directoarea clubului Alege Bravo si profesor de filosofie.

Potrivit acesteia, apartenenta la acest club ii ofera copilului pe langa posibilitatea de

a-si efectua temele pentru a doua zi de scoala, si ocazia de a deprinde manierele elegante, de a invata arta comportarii la masa, de a se familiariza cu o limba straina sau de a se imprieteni cu alti copii intr-un mediu placut si relaxat.

"Copiii vin la club incepand cu ora 14.00, uneori si mai devreme, si raman pana la ora 18.00. Clubul nu dispune de un spatiu extraordinar de mare, dar ofera conditiile pentru indeplinirea celor propuse. Am pornit de la premisa activitatii cu grupuri mici pentru ca un asemenea gen de activitate nu poate supravietui in grupuri mari", explica Georgeta Melinte.

Vremurile in care copiii erau lasati cu cheia de gat si se jucau in fata blocului pana cand ajungeau parintii acasa nu mai sunt de actualitate. Timpul liber al copiilor este gandit astazi de cei mari astfel incat sa le ofere pustilor siguranta, iar parintilor liniste. O metoda eficienta si pragmatica in acelasi timp, perfect adaptata unui sistem concurential si unei vieti alerte. La vremuri noi, afaceri noi. laura.laurentiu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania