Afaceri de la zero

Marea Britanie a anuntat o crestere economica de 0,6% la trei luni

26.05.2006, 00:00
Nivelul ridicat al investitiilor precum si cea mai mare apreciere a productiei din ultimele cinci trimestre au fost cei mai importanti factori ai cresterii economice din Anglia, scrie Bloomberg.

Extinderea economiei locale in trimestrul incheiat pe 31 martie a fost egala cu cea inregistrata in cele trei luni precedente, conform estimarilor Biroului National de Statistica din Londra facute publice ieri. Rezultatul a ramas neschimbat fata de cel precizat in raportul din 26 aprilie. Rata anuala de crestere s-a mentinut la nivelul de 2,2%.

Oficialii Bancii Centrale a Angliei au precizat ca se asteapta la o crestere sensibila a investitiilor, in timp ce productia si comertul vor contribui substantial la cresterea economica locala in acest an, accelerarea procesului de globalizare incurajand exporturile. Semnele unei dezvoltari mai mari a economiei a determinat investitorii sa revina de la mizarea pe o scadere a ratei dobanzii de politica monetara, de 4,5%, la aprecierea ei.

"Se confirma faptul ca economia si-a revenit dupa slabiciunile aratate in 2005", este de parere Philip Shaw, economist-sef la Investec Bank, Londra. "Ne asteptam ca nivelul ratei de baza a dobanzii practicate sa creasca vara asta", a adaugat el. Investitorii considera ca dobanda de politica monetara va fi majorata in luna decembrie.

Raportul prezentat ofera date despre veniturile, cheltuielile si productia economiei engleze.

Investitiile au crescut cu 1,5%, fata de scaderea de 0,5 procente din precedentul trimestru fiscal. Valoarea exporturilor s-a apreciat cu 4,7% in primele trei luni ale anului, cel mai bun ritm de crestere de la inceputul lui 2003. In acelasi timp insa, importurile au crescut cu 5,5%, nivel record din 1998 pana azi.

Conform raportului, aprecierea revizuita a productiei a fost de 0,7 procente. Serviciile au crescut cu 0,6%, in scadere fata de valoarea de 1% inregistrata in trimestrul precedent.

Consumul privat reprezinta aproximativ doua treimi din economia Marii Britanii. Consumul menajelor

s-a apreciat cu doar 0,2%, fata de 0,7% in cele trei luni precedente, marcand prima scadere de ritm din ultimele patru trimestre.

"Consumul creste intr-un ritm mai slab decat pana acum", a declarat Michael Penn, economist la Merryll Lynch, Londra.

"El se confrunta cu turbulentele cauzate de o scadere a pietei de munca", a adaugat el.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania