Afaceri de la zero

Momente de teroare la Belgrad

16.10.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Nu se putea ca tensiunile politice care au afectat in ultima vreme Iugoslavia sa nu se repercuteze si asupra fotbalului.

Prezenta in fruntea conducerii lui Partizan Belgrad a prim-ministrului Mirko Marjanovici, un acolit al fostului presedinte sarb Slobodan Milosevici, a constituit, sambata, punctul de plecare al unei dispute violente intre fanii Stelei Rosii (alb-rosii) si cei ai Partizanului (alb-negrii). Conflict soldat cu 40 de raniti, printre care si doi politisti.

Ca era rost de violenta, se putea vedea cu ochiul liber inca dinaintea derbyului. Sectoarele de tribuna care gazduiau galeria Stelei Rosii erau intesate cu pancarde anti-Marjanovici, care-l trimiteau pe acesta in inchisoare si Partizanul in liga a doua. La vederea lor, atatati si de scandarile rivalilor, suporterii alb-negrilor au proferat injurii si au coborat pe gazon pentru o infruntare directa.

Fotbal nu se jucase mai mult de trei minute si cei 22 de actori abia au apucat sa se retraga la vestiare, sub o ploaie de scaune de plastic si petarde, cand a inceput o bataie ca-n filme.

"Fanii gazdelor s-au luat dupa noi si am scapat doar cu ajutorul fotbalistilor Stelei Rosii", avea sa declare Sasa Ilici, capitanul lui Partizan, care s-a ales cu doua coaste fracturate.

In Iugoslavia, derbyurile Steaua Rosie - Partizan fac parte din categoria evenimentelor sportive cu grad mare de risc, iar ceea ce s-a intamplat sambata reprezinta doar un episod dintr-un sir mai lung de astfel de confruntari.

Daca, de data aceasta, cel mai grav caz a fost al unui sustinator alb-negru strivit de loviturile rivalilor, cel mai sangeros s-a consumat in octombrie trecut. Atunci, un suporter al Stelei Rosii a fost ucis de un glonte tras din randurile galeriei adverse.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania