Afaceri de la zero

Nina Wang, o "fetita" cu codite care se lupta pentru avere cu socrul cel rau

10.03.2005, 00:00 Autor: Mihaela Andries

O hotarare judecatoreasca definitiva si cea mai bogata femeie din Asia poate fi nu mai saraca cu cateva sute de mii de euro, ci exclusa de-a dreptul de pe lista milionarilor planetei. Multe intrigi si intorsaturi de situatie fac din procesul care dureaza de sase ani o veritabila saga.


Nina Wang a fost acuzata de fals, de uz de fals si de a fi incercat sa influenteze cursul procesului, in data de 28 ianuarie 2005.


Femeia de afaceri de 66 de ani a fost eliberata din arest contra unei cautiuni de 5 milioane de dolari Hong Kong (in jur de 3,8 mil. euro), dar pasaportul i-a fost retinut.


Sotul sau Teddy Wang, un bogat investitor imobiliar, a fost rapit in 1990 din Mercedes-ul sau in fata unui club din Hong Kong, moment din care nu a mai fost vazut.


In 1999, dupa noua ani in care Nina a insistat ca sotul sau traieste si ca se va intoarce intr-o buna zi, decesul lui Teddy Wang a fost declarat prin hotarare judecatoreasca, iar ea si socrul sau au inceput o disputa apriga pe marginea averii ramase.



Miza pe Chinachem


Marimea exacta a mostenirii lasate de Teddy Wang, aflat pe locul 13 intre cei mai bogati oameni din Hong Kong in momentul disparitiei, nu este cunoscuta, insa vaduva ar putea ramane fara o mare parte din averea personala daca va pierde procesul si daca se va dovedi ca a utilizat banii mosteniti pentru a cumpara pachetul de control din Chinachem Group, pilonul averii sale.


In 2004, patrimoniul Ninei a fost estimat de revista Forbes la 2,3 miliarde de dolari (aproximativ 1,7 miliarde de euro), valoare care i-a asigurat pozitia 231 intre cei mai bogati oameni ai planetei (cu 2,8 miliarde de dolari, ocupa locul 123 in 2003). In 2001, publicatia britanica Sunday Mail a calculat ca averea vaduvei este de cinci ori mai mare decat cea a reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii.


Dupa disparitia sotului, Nina Wang - devenita un personaj influent in China si nu numai - a transformat Chinachem Group, companie infiintata de tatal acestuia, intr-un lider al pietei de dezvoltare imobiliara, cu peste 300 de cladiri de birouri si blocuri de apartamente pe tot teritoriul Hong Kong-ului, cu 4.000 de angajati si o valoare de circa 27 miliarde de dolari.



Trei testamente


Cazul, a carui solutionare ar clarifica si cine este actionarul majoritar al Chinachem, se invarte in jurul a trei testamente.


Primul a fost scris in 1960 si ar fi impartit in mod egal averea de 128 milioane de dolari intre sotie si tata, Wang Din-shin. Cu toate acestea, in 1968, in urma suspiciunilor ca sotia sa ar fi avut o relatie extraconjugala, Wang


si-a modificat testamentul si l-a numit pe tatal sau ca unic succesor. Acest testament este considerat in prezent cel valid din punct de vedere juridic. Un al treilea act testamentar, despre care se spune ca ar fi fost scris cu aproximativ o luna inainte de disparitia lui Wang, este cel presupus a fi falsificat. Documentul numeste ca unic executor si beneficiar pe Nina Wang.


Nina a afirmat ca a primit ultimul testament al lui Teddy, scris in urma unui accident de calarie, intr-un plic inchis, cu instructiuni de a nu-l deschide decat dupa moartea sa. In cursul procesului din 1999 pentru declararea decesului, Nina a predat plicul judecatorului, care l-a deschis. "Ceilalti membri ai familiei nu trebuie sa primeasca nimic deoarece m-au dezamagit", sta scris in document.


Un expert oficial a emis ipoteza ca testamentul a fost redactat mult timp dupa disparitia lui Teddy Wang, in 1996 sau mai tarziu. Un ingrijitor care ar fi fost de fata la scrierea testamentului si care ar fi semnat ca martor a decedat in 1999. El a confirmat validitatea actului in doua depozitii date inaintea mortii, dar Wang senior sustine ca cele doua semnaturi de pe testament, a defunctului si a martorului, au fost amandoua falsificate. Conform surorii lui Teddy Wang, Nina s-ar fi laudat odata ca poate imita foarte bine semnatura sotului.


In 2002, o instanta judecatoreasca a acordat mostenirea lui Wang Din-shin, hotarand ca testamentul olograf din 1990, prin care intreaga avere era lasata sotiei, reprezinta un fals.



Telenovela made in Hong Kong


Cel mai lung proces civil din istoria judiciara a Hong Kong-ului i-a tinut cu sufletul la gura pe locuitorii fostei colonii britanice, subjugati de intriga despre bani, putere, lacomie, sex si moarte.


In cursul audierilor, Wang Din-shin si-a acuzat nora ca ar fi avut o relatie extraconjugala cu managerul unui depozit apartinand companiei, sustinandu-si marturia cu poze ale acesteia impreuna cu presupusul amant. Socrul nonagenar a afirmat ca infidelitatea Ninei l-a suparat atat de mult pe sotul sau - care angajase un detectiv particular sa o urmareasca -, incat a eliminat-o din testament in 1968, lasandu-i lui intreaga avere.


Wang senior este departe de a fi lipsit de culoare. Intr-un moment de sinceritate, a marturisit ca obisnuia sa fumeze opiu, insa doar din dorinta de a se socializa la reuniunile de afaceri, si ca inca mai intretine o amanta.


Wang insista ca Nina a falsificat chiar ea testamentul din 1990. Anumite parti ii provoaca amuzamentul, precum cuvintele "o singura viata, o singura iubire", scrise in engleza la finalul documentului. "Ea este cea pe care o iubesc cel mai mult pe aceasta lume. Dupa moartea mea, tot ce imi apartine, chiar si corpul meu, trebuie sa revina sotiei mele".


Frazele sunt ridiculizate de Wang, convins ca fiul sau, deloc romantic, dar meticulos si foarte grijuliu in privinta banilor, nu ar fi scris niciodata un astfel de testament fara avocati si ca nu ar fi pastrat documentul acasa.



"Mama" a peste 100 de copii


Nina Wang, recunoscuta oriunde in Hong Kong datorita coditelor impletite si tinutelor extravagante, nu a raspuns niciodata in mod public la acuzatiile de adulter, desi a admis ca in cuplul sau au aparut unele probleme in 1968.


Nici testamentul din 1968 nu este deasupra banuielilor. A fost gasit la banca, intr-o cutie pentru depozitarea de valori, care a fost deschisa cu forta la cererea varului lui Teddy, Yih Lee Kwong, deoarece acesta pierduse cheia. Cealalta cheie se aflase la Teddy si, desi Nina o mostenise, prezenta ei nu a fost solicitata la deschiderea cutiei, ea nefiind nici macar contactata. Se pare ca si defunctul avusese relatii extraconjugale in 1968, in cutia de valori aflandu-se si poze cu "unele prietene" ale sale.


Dupa audierea de la finalul lunii ianuarie, avocatul vaduvei, Brian Gilchrist, a apreciat ca exista sansa achitarii pentru clienta sa. Cativa experti judiciari de la institute de cercetare juridica din China, citati de reprezentantii Ninei Wang, au confirmat autenticitatea semnaturilor de pe testamentul defunctului.


Ei au pus sub semnul indoielii verdictul, intrebandu-se daca nu cumva a fost influentat de modul de gandire traditional. "Chinezii cred ca este inacceptabil sa lasi mostenirea sotului unei sotii fara copii", potrivit unui comunicat al reprezentantilor Ninei Wang. Desi nu a avut copii cu Teddy, care a aflat ca este infertil mult dupa casatorie, Nina a adoptat aproximativ 100 de orfani.


Procesul se reia in ultima saptamana a lunii martie. Deja intins pe mai bine de sase ani, risca sa mai dureze inca pe atat daca sexagenara miliardara in fusta mini nu renunta sa introduca apel dupa apel, la fel cum facea defunctul sau sot in disputele comerciale.


Batranul Wang Din-shin ar putea sa nu mai prinda verdictul final. Pentru ca saga judiciara a familiei Wang sa fie completa, nu ar mai trebui decat o aparitie inopinata a lui Teddy Wang in sala de judecata. Probabil ar fi singurul lucru care ar mai surprinde.



Teddy Wang, rapitul de serviciu


Nina Kung Yu-sum, poreclita Siu Timtim (Micuta iubita), si Teddy Wang Teh-huei au copilarit impreuna in Shanghai.


"Era cu trei ani mai in varsta decat mine - ca un frate mai mare", a spus ea odata. In 1946, Wang Din-shin, care construise o afacere considerabila, cu ramificatii in sectorul imobiliar, in domeniul vopselelor si in industria chimica, si-a mutat familia la Hong Kong. Doi ani mai tarziu, Nina si Teddy s-au revazut, au format un cuplu si ea l-a urmat la Hong Kong, devenindu-i sotie la 18 ani, in 1955.


Incepand sa lucreze pentru tatal sau, Teddy a preluat in principal proiectele de dezvoltare imobiliara. Cumparand terenuri de la fermierii din Noile Teritorii, a ajuns sa controleze o treime din suprafata agricola ieftina, care avea sa devina extrem de ravnita o data cu cresterea populatiei Hong Kong-ului si unde Teddy a construit blocuri pentru familiile din clasa mijlocie. In 1988, compania castiga numai din chirii circa 130 milioane de dolari pe an, iar averea lui Teddy Wang trecuse pragul de un miliard de dolari.


O data cu banii au venit si necazurile. Neobisnuit cu garzile de corp, Teddy a fost pentru prima data rapit in 1983, impreuna cu sotia sa. Eliberata prima, Nina a platit o rascumparare de 11 milioane de dolari rapitorilor, iar politia l-a gasit ulterior pe Teddy Wang. Nevatamat dupa opt zile de la disparitie, si-a mustrat sotia pentru ca a platit atat de mult, atat de curand. Banda de rapitori a fost prinsa si condamnata.


Dupa sapte ani, Teddy Wang a fost rapit din nou. De aceasta data, Nina a platit 34 milioane de dolari din rascumpararea de 60 milioane de dolari ceruta de rapitori. Dar Teddy nu a mai fost vazut vreodata. Peste 20 de persoane din cercul de suspecti au fost arestate la Hong Kong si in Taiwan. Abia in 1998, unul dintre membrii grupului de rapitori a confirmat ca Teddy a fost aruncat in Marea Chinei de Sud la doua zile dupa ce fusese rapit, deoarece rapitorii au intrat in panica din cauza unei salupe de coasta care ii urmarea.


Rapirile au surprins putina lume: Teddy era un negociator dur, cu putini prieteni in mediul de afaceri. In plus, "nu platea niciodata contractorii, nu efectua platile. Daca i se intenta proces pentru o datorie neplatita, introducea apel dupa apel. Voia ca lumea sa stie ca, pana la urma, avocatul va cere o suma mai mare decat ce datora el. Cand a fost rapit, se glumea ca va fi mai usor pentru politie sa afle cine NU ii dorea moartea", a afirmat un administrator de fonduri din Hong Kong care cunostea cuplul.


Teddy era renumit si pentru zgarcenia sa, impartasita si de Nina. Ea sustine ca cheltuieste mai putin de 400 dolari pe luna pentru sine si ca prefera sa manance la fast-food decat la un restaurant scump.


A fost vazuta cumparand fuste mini la pret redus de la magazinele fabricilor de confectii si stand la coada pentru bilete la teatru mai ieftine. Cand erau invitati la cina de prieteni, Nina si Teddy plecau acasa cu mancarea ramasa, spun fostii apropiati ai cuplului.



Nina Tower, cel mai inalt edificiu din lume


Mostenind o companie prospera dupa disparitia lui Teddy, Nina a devenit imediat o pata de culoare in mediul de afaceri sobru si preponderent masculin din Hong Kong.


Imbracata ca o scolarita, cu sosete pana la genunchi si fuste scurte, rareori mergea undeva fara ciobanescul sau german, prezent inclusiv la reuniunile de consiliu, sau fara maimutica sa.


Primele sale investitii au fost la fel de excentrice si s-au soldat mai mult cu esecuri si pierderi de zeci de milioane de dolari. Cea mai ciudata - si megalomana - idee a vaduvei a fost sa construiasca cel mai inalt zgarie-nori din lume in Noile Teritorii in memoria sotului, pe care sa-l numeasca, nu Teddy Tower, ci Nina Tower. Intrebata cum va plati pentru cladirea de 1,3 miliarde de dolari, inalta de aproximativ 500 de metri si cu 108 etaje, ea a raspuns: "Cu cash".


Limitarea la 324 de metri a inaltimii maxime permise in zona constructiei, aflata in apropierea noului aeroport din Hong Kong - Chek Lap Kok, a condus la modificarea proiectului initial. In septembrie 2005, se prevede inaugurarea unei cladiri de 40 de etaje din complexul Nina Tower, care va gazdui un hotel cu 640 de camere denumit L'Hotel Nina Tower One.


Cealalta cladire din complex va avea 80 de etaje si va cuprinde spatii pentru birouri si spatii de retail. Fosta studenta la New York School of Interior Design a visat atat de mult la Nina Tower incat a si pictat turnul imaginar pe hartie de matase in 1996.



Multimiliardara fara prea multi bani


Unii o crediteaza cu desprinderea Chinachem de fundamentul aflat in industria imobiliara a Hong Kong-ului.


Spre deosebire de 1990, compania are in prezent participatii si in sectorul biotehnologic, in cinematografie, in tehnologia informatiei si televiziunea prin satelit, in SUA, Canada, Australia si Marea Britanie.


Intrebata cum este sa fii o femeie bogata, Nina Wang a declarat ca simte ca nu are suficienti bani: "Trebuie sa investesc in biotehnologie, educatie si cultura, banci, media ... atat de multe investitii incat pur si simplu nu am suficienti bani".


Prima investitie in media realizata de Nina a fost o companie sponsorizata de Organizatia Natiunilor Unite, Young Asia TV, o firma cu sediul in Sri Lanka axata pe educatie si cultura in randul tinerilor.


In China, Chinachem a mai investit in minerit, turism, alimentatie si industria energetica. In plus, Nina Wang a donat sapte milioane de dolari universitatii Harvard pentru a accepta la studii oficiali guvernamentali chinezi si ofiteri din armata.


Fara legatura, in acelasi an a donat 50.000 dolari pentru conservarea locului unde s-a nascut Bill Clinton, pe atunci presedintele SUA. Se banuieste ca relatiile ei pe continent sunt solide, chiar daca le pastreaza in secret, procesul sau fiind probabil urmarit cu atentie de la Beijing.


Talentul sau in afaceri nu este insa unanim recunoscut, calitatea proiectelor in care s-a implicat Chinachem fiind pusa sub semnul intrebarii si valoarea companiei ramanand practic neschimbata de cand Nina a preluat conducerea, dupa opinia unor analisti.


Vaduva este unul dintre cei mai ferventi suporteri ai Natiunilor Unite, ea considerand ca pacea mondiala reprezinta "cel mai important lucru".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania