Afaceri de la zero

Nu va ganditi de pe acum la bird-watching

24.09.2003, 00:00

Regiunile de stepa din Romania erau odinioara populate din abundenta de cele mai pasari din Europa, dropiile. Dupa estimarile naturalistilor, la inceputul secolului trecut erau cam 5.000, raspandite in 15 zone geografice.
Treptat insa au disparut din fauna tarii, principalul teritoriu din Romania populat de dropii fiind rezervatia de la Boianu, judetul Olt, dupa ce rezervatiile din vestul tarii, de la Zerind sau Satchinez, au iesit din atentia autoritatilor. Guvernul a decis sa reintroduca insa dropia pe campiile tarii, proiect pentru care a alocat de la buget doua miliarde de lei. E o investitie importanta, tinand cont de pretul pe care Europa il pune pe protectia mediului si pe conservarea biodiversitatii. Pregatirea aderarii la UE implica si asemenea cheltuieli, care la prima privire nu aduc nici un profit concret, insa pe termen lung au efecte benefice pentru imaginea tarii. In plus, nu intotdeauna astfel de initiative inseamna efort bugetar: Programul Managementul Biodiversitatii, introdus in bugetul de stat de acum trei ani, este estimat la aproape 300 de miliarde de lei pentru perioada 2000-2004, din care finantarea externa nerambursabila ar urma sa reprezinte peste 200 de miliarde.
Pana in 1930, cele mai multe dropii traiau in Baragan, in Podisul Dobrogei si in Campia de Vest. In timpul primului razboi mondial, dropia a disparut din Transilvania, iar in preajma anului 1950, acelasi lucru s-a intamplat si in Moldova. Din cauza extinderii suprafetelor cultivate si a tehnologizarii agriculturii, la recensamintele anuale se inregistrau din ce in ce mai putine dropii. In '70 mai existau doar 500 de exemplare. Conform studiilor profesorului timisorean Dan Stanescu, in 1976 in Romania mai traiau doar 304 dropii, in 1986 doar 69, pentru ca in 1990 se se ajunga la 11 exemplare. Ultimele dropii din Romania au fost semnalate in 1994, in Campia de Vest, aproape de granita cu Ungaria.In 1978, cand situatia dropiei devenise critica, Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei RSR a elaborat un program de protejare a speciei. S-a ajuns la concluzia ca este necesara infiintarea unor rezervatii naturale si au fost recomandate in acest sens doua localitati din Campia de Vest: Chisineu Cris, in judetul Arad, si Beba Veche, in Timis. Proiectul a ramas doar pe hartie, iar in teren nu s-a intamplat nimic.In 1988, conform statisticilor, in Romania mai vietuiau doar 51 de dropii. Nicolae Ceausescu nu-si putea exersa calitatile de vanator pe atat de putine pasari, asa ca a dat ordin sa se infiinteze rezervatii pentru cresterea numarului de dropii. Lucrurile au ramas insa si de aceasta data in faza de proiect.



Cea mai mare pasare a Europei
Dropiile sunt pasari masive, cu gatul lung si picioare puternice, adaptate pentru alergare (talpi groase, degetul din spate lipseste). Masculii sunt poligami, luptandu-se cu ferocitate in timpul sezonului de imperechere. Femelele depun si clocesc unu pana la cinci oua. Puii invata sa zboare la sase saptamani. Desi sunt zburatoare rezistente (cele mai mari din lume ca greutate), dropiile parasesc foarte rar solul.In lume exista 23 de varietati de dropie, raspandite in tinuturile aride din Africa, Australia, Asia si in unele regiuni ale Europei. Speciile variaza in lungime, de la 37 la 132 de cm. Dropia europeana, denumita stiintific Otis tarda, este cea mai mare pasare de batranul continent, unde numarul total al exemplarelor este de 31.000 (tara unde se gasesc la ora actuala cele mai multe este Spania, insa mai aproape de noi exista rezervatii si in Turcia, Bulgaria, Rusia sau Ucraina). Masculul ajunge la 1,2 metri lungime, cu anvergura aripilor de pana la 2,3 metri, si cantareste peste 13 kilograme. Dropia australiana, Chorictis australis, are dimensiuni similareIn Romania, prin Legea fondului cinegetic din 1996, dropia a fost declarata specie protejata, iar vanarea ei este strict interzisa. Cei care se fac vinovati de impuscarea unei dropii sunt pasibili de plata unor despagubiri de 15 milioane de lei pentru fiecare exemplar vanat.



O crescatorie in Baragan
Dupa Revolutie, specialistii si-au continuat studiile, insa fonduri tot nu s-au alocat pentru concretizarea proiectelor. Treptat, dropiile si-au luat zborul spre tari mai primitoare. Acum, ciobanii sau agricultorii din Campia de Vest mai intalnesc din cand in cand exemplare de curcan salbatic, asa cum mai e cunoscuta dropia in popor. Acestea sunt insa cazuri izolate. Si nu pentru ca acolo pasarea respectiva ar fi protejata, ci fiindca in Ungaria exista crescatorii de dropii, iar uneori pasarile se mai ratacesc si ajung sa treaca granita la noi.Anul acesta, in luna mai, undeva langa Bacova, niste ciobani au reperat un grup de dropii. Satenii, pentru care pasarile au reprezentat adevarate ciudatenii, s-au adunat in preajma locului in care acestea se stabilisera. Fiindca nu accepta prezenta omului, cele aproximativ 15 dropii au disparut imediat. O echipa de televiziune a stat la panda o zi intreaga pentru a le filma, dar in zadar.In luna septembrie a anului trecut, guvernul a hotarat sa reintroduca dropia in Romania, proiect pentru care a alocat doua miliarde de lei. Director de proiect a fost numit biologul Remus Unici, de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) din Caras-Severin."Autoritatile doresc infiintarea unei crescatorii in Baragan, dupa modelul celor din strainatate. In Romania nu mai exista dropii, in afara grupurilor izolate care trec granita din Ungaria. Din cauza interactiunii cu oamenii si a distrugerii habitatului, nu stau mult pe la noi", spune Remus Unici.



Import din Rusia sau Ucraina
Conform cercetatorului, abia anul viitor se va sti cu siguranta daca dropia mai are sanse sa fie reintrodusa in Romania. Deocamdata trebuie gasita o crescatorie din strainatate, dispusa sa ofere material genetic: cateva dropii si cateva oua.Crescatoria din care cateva dropii ajung si in Romania se afla la Devavanya, in Ungaria. Rezervatia naturala se intinde pe 10.000 de hectare de campie, scoase din circuitul agricol. Tarcul in care sunt crescuti puii se intinde pe 400 de hectare. Cand ajung la maturitate, acestia isi pot lua zborul si pot parasi rezervatia.Remus Unici a vizitat crescatoria de la Devavanya, de unde a "furat" tehnologia, dupa ce a purtat discutii cu angajatii si a luat imagini video. Ungurii nu vor insa sa vanda dropii, asa ca biologul va incerca sa le obtina din Ucraina sau din Rusia, unde traiesc in jur de 10.000 de asemenea pasari.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania