Afaceri de la zero

O comunitate locala vrea sa isi ridice nivelul de dezvoltare cu ascensorul inclinat

26.11.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Diana Sava , Sorina Popa


Atunci cand sunt lasate in pace, daca nu chiar incurajete sa o faca, comunitatile locale se misca, se dezvolta. Cateva dintre cele aproape 30 de localitati care au emis obligatiuni, au ales sa foloseasca sumele astfel obtinute, deloc de neglijat, in proiecte turistice indraznete. A fost telegondola de la Mamaia, este ascensorul inclinat de la Deva, va fi cremaliera de la Rasnov. Sunt proiecte care vor ajuta, cu siguranta, dezvoltarea respectivelor comuitati, din toate punctele de vedere.



Ascensorul inclinat de pe Dealul Cetatii din Deva a fost inaugurat in aceasta saptamana, dupa aproape doi ani de la inceperea lucrarilor de constructie. Realizarea sa, pe celebrul deal, a pornit de la ideea includerii municipiului intr-un circuit turistic international. "Proiectul de realizarea a unui teleferic pe Dealul Cetatii din Deva nu-mi apartine, dar am reusit sa-l pun in practica. Este un proiect maret, dar a meritat efortul. Vom dezvolta zona din imprejurimi si veti vedea ca multi turisti se vor inghesui sa viziteze Cetatea Devei cu ascensorul", declara, in ziua inaugurarii, Mircia Muntean, primarul municipiului Deva.





Lucrari de un milion de euro



Ascensorul inclinat de pe Dealul Cetatii din Deva este de tip monoliner, pretul acestuia fiind de 920.933 de euro, fara TVA. Metalexpres Deva, firma care a realizat infrastructurile necesare, a incasat de la Primaria Deva suma de un milion de euro, pentru lucrari. Ascensorul inclinat este prima constructie de acest gen din Romania, fiind proiectul cu cea mai mare diferenta de nivel din Europa. Statia de plecare este amplasata la baza Dealului Cetatii, iar statia de sosire este amplasata in incinta Cetatii, la cota 369,5 metri, dupa al treilea zid de aparare si este o constructie deschisa. Lungimea traseului telecabinei este de 272 de metri, durata unei curse fiind estimata la trei minute. Capacitatea ascensorului este de 1.200 de kilograme sau de 16 persoane. Utilajul este fabricat in anul 2003, de catre firma austriaca Doppelmayr, care mai are inca doua telecabine furnizate in tara noastra. Pretul unui bilet dus-intors cu ascensorul de pe Dealul Cetatii va costa un dolar, iar pentru grupuri de elevi pretul va fi de doar 10.000 de lei de persoana.



"Achizitionarea instalatiei urmareste punerea in valoare a doua obiective turistice importante din municipiu: Cetatea Medievala Deva, in calitate de monument istoric, si Dealul Cetatii, ca monument al naturii", spune Daniel Gros, Compartimentul Investitii, Primaria Deva. Proiectul este pe primul loc Europa ca lungime al traseului si ca spectaculozitate. Lungimea pantei este de 310,6m, iar diferentele de nivel sunt de 179,5m. Autoritatile locale vorbesc despre crearea premiselor pentru dezvoltarea unei activitati turistice in Deva. ?A fost realizat si un studiu de punere in valoare si de restaurare a Cetatii, care include posibilitatea crearii de spatii comerciale si a unui amfiteatru pentru spectacole, proiect ce asteapta o serie de investitori", mai spune Daniel Gros.





Obligatiuni municipale rambursabile in noua rate



Finantarea acestui proiect indraznet a fost facuta prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni municipale in valoare de 58 de miliarde de lei, restul sumelor necesare finalizarii reprezentand fonduri proprii ale bugetului local. Au fost emise 58.000 de obligatiuni, fiecare avand o valoare nominala de un milion de lei. A rezultat un imprumut de 58 miliarde a carui rambursare, impreuna cu cea a dobanzii aferente, trebuie sa se faca in noua rate. Primele doua rate au fost deja achitate de Consiliul Local Deva. Imprumutul este scadent la data de 24 aprilie 2008. Municipiul Deva garanteaza plata integrala a principalului si a dobanzilor cu parte din creantele pe care le are de incasat, creante ce reprezinta venituri proprii aferente bugetelor locale pe anii 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 si 2008. Veniturile care se constituie in garantie si care sunt incasate la bugetul local vor fi supuse Acordului de Garantare, care se va aplica cu prioritate fata de orice revendicari ale unor terti de catre Primaria municipiului Deva, indiferent daca aceste terte parti cunosc sau nu acordul incheiat intre primarul municipiului Deva si investitori.



Municipiul Deva este cel de-al treilea oras din Romania care a emis obligatiuni, in scopuri turistice, dupa Predeal si Mangalia.





Se poate si la malul marii



O telecabina la malul marii este un lucru neobisnuit. Anul acesta insa, la inceputul sezonului estival, la Mamaia a fost inaugurata o telegondola care, in scurt timp, a devenit un punct de atractie al statiunii. La doua saptamani de la inaugurare, primarul Radu Mazare anunta ca, zilnic, castigul din vanzarea biletelor este de peste o jumatate de miliard de lei, ceea ce inseamna ca se fac 10.000 de calatorii pe zi (Pentru adulti, biletul costa 50.000 de lei, iar pentru copii, 30.000 de lei). Marian Stefan, directorul general al societatii Telegondola - Mamaia SRL, beneficiarul investitiei, spune ca la 15 septembrie incasarile au fost de aproximativ 20 de miliarde de lei, in ultima saptamana (13 si 20 septembrie), pensionarii, copiii si tinerii pana in 18 ani s-au putut plimba gratuit cu telegondola.



Telegondola a fost proiectata de Arprocon Noustil SRL din Constanta, iar antreprenorul general al constructiei este Dunarea SA. Echipamentele au fost achizitionate tot de la firma austriaca Doppelmayr, cel mai mare fabricant de teleferice din lume, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la 3,5 milioane de euro. Investitia este realizata de societatea Telegondola - Mamaia SRL, un consortiu comercial din care fac parte Consiliul Local Municipal Constanta, SC Mamaia SA si alti investitori privati. Primaria Constanta acopera 1,5 milioane de euro din cheltuieli, restul sumei urmand sa fie platita in rate pe o perioada de cinci ani.





2,2 km, la 50 m inaltime, in 7 minute



Cuvantul "telegondola" vine de la telefericul cu gondola, un utilaj de transport si agrement care, la ora actuala, este cel mai modern din Europa. O astfel de instalatie mai exista doar in Spania, la Barcelona, insa acolo turistii trebuie sa urce cu un lift la nivelul telegondolei, pe cand la Mamaia aceasta coboara la nivelul solului.



Telegondola urca la inaltimea de 50 de metri, se plimba pe deasupra promenadei pe o distanta de 2,2 km, cu o viteza de cinci metri pe secunda. Traseul pe care il parcurge este intre Hotelul Perla si Cazino. Plimbarea cu telegondola dureaza sapte minute, timp suficient pentru ca turistii sa admire parcul de distractii ?Aqua Magic", marea, ghiolul, dar si privelistea deosebita a lacului Sutghiol.



Cele 21 de gondolele au opt locuri fiecare, ventilatie naturala, sunt puternic vitrate pentru a asigura o vizibilitate foarte buna si se deplaseaza cu o viteza de cinci metri pe secunda. Datorita cererii foarte mari, Primaria Constanta doreste sa suplimenteze numarul cabinelor cu inca 28. ?Speram ca in vara urmatoare sa le avem pe toate si telegondola sa functioneze la capacitatea sa maxima", spune Marian Stefan. Telegondola Mamaia SRL este cea care asigura pe perioada iernii intretinerea utilajului.





Proiect indraznet la Rasnov



In judetul Brasov exista o a doua telegondola, la Poiana Brasov. Impreuna cu cele doua linii de telecabina asigura accesul turistilor spre culmile Postavarului.



Si Primaria de la Rasnov, din acelasi judet, intentioneaza sa construiasca un mijloc de transport pe cablu cu cremaliera. Acesta va urca din centrul orasului pana la Cetatea Rasnov. ?Deocamdata suntem la stadiul de proiect. Noi lucram la un proiect mai mare pentru refacerea infrastructurii orasului, pentru care dorim sa obtinem o finantare PHARE. Imediat ce vom obtine aceasta finantare, vom demara si lucrarile. Acum nu stiu de cati bani avem nevoie. Dupa ce va fi gata proiectul vom contacta firma austriaca Doppelmayr care ne va spune costul exact", spune primarul orasului Rasnov, Adrian Vestea.
diana.sava@zf.ro ; transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania