Afaceri de la zero

Olimpiada are un buget de 1,6 miliarde de dolari

06.09.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Ultima mare competitie sportiva a acestui mileniu, Jocurile Olimpice, care vor incepe vinerea viitoare pe bazele de la Sydney au necesitat, dincolo de eforturile de efectiv, un important efort material.

Intr-un raport prezentat recent de catre organizatorii celei de-a XXVII-a editii a Olimpiadelor, bilantul provizoriu estimeaza la 1,6 miliarde de dolari suma de care se dispune in acest moment.

In privinta provenientei acestei sume uriase, responsabilii australieni au dezvaluit presei faptul ca un procent foarte insemnat a fost obtinut in urma vanzarii drepturilor de televizare, in urma acestei operatii rezultand nici mai mult, nici mai putin, decat 664 de milioane de dolari.

Aceasta suma este cu 49% mai mare decat cea obtinuta de la principalele canale de televiziune care au transmis precedenta Olimpiada din 1996 de la Los Angeles.

In ultimii 20 de ani, incasarile din drepturile de televiziune au inregistrat o crestere de 1.200%, trecand de la 50,5 milioane de dolari cati au fost inregistrati la Moscova in 1996 la actuala suma de 664 milioane de dolari.

O importanta sustinere financiara a acordat si guvernul australian care a virat in contul olimpic suma de 454 de milioane de dolari. 293 de milioane de dolari provin din contributia sponsorilor, 121 de milioane dolari din vanzarea biletelor, in vreme ce restul de 68 de milioane de dolari sunt obtinute din drepturile cedate de unii autori.

Principalele cheltuite prilejuite de Olimpiada australiana sunt estimate de organizatori a fi efectuate in sfera evenimentelor (413 milioane de dolari) si al costurilor operative (315 milioane de dolari) care vor reprezenta circa 45% din bugetul alocat.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania