Afaceri de la zero

Orasele cu proiecte arhitecturale bune gasesc scurtatura spre Europa

13.10.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dan Simai


Intr-un ritm mai lent decat ne-am fi dorit, de multe ori haotic, fara un plan bine conturat, orasele din Romania se dezvolta. Puzderia de vile care au inflorit in jurul oraselor, magazinele de la parterul blocurilor si zecile de fabricute sunt semne ca lucrurile, totusi, se misca. In ultima vreme, exista chiar destule proiecte ale unor afaceri de amploare, de genul mega complexului comercial din Oradea, in jurul carora se nasc premisele unei adevarate infloriri. Mai ales in Transilvania, vechile burguri au sansa sa semene tot mai mult cu orasele europene.



Viitorul centru al municipiului Oradea va fi din sticla si otel. Arhitectii contactati de italienii dispusi sa ridice un complex comercial gigant in fosta Piata Mare au venit cu proiectele unor cladiri in cel mai modern stil posibil



A fost o piata insalubra, acum este o parcare semi-asfaltata si, in circa doi ani, va fi un megacomplex bancaro-comercial. va deveni anul viitor santierul unuia dintre cele mai indraznete proiecte arhitecturale din Oradea. Este vorba despre un mega-complex comercial bancar care va fi amplasat ultracentral intr-un spatiu viran, pe locul in care se afla Piata Mare. Terenul, in suprafata de 6.780 hectare, aflat de la intersectia strazilor Independentei si Sucevei a fost vandut, in luna aprilie la un pret record. "78 de euro obtinuti pe metru patrat au reprezentat, din punctul nostru de vedere, o afacere foarte buna", spune Emilian Sala (foto), directorul economic al Primariei. Au intrat, astfel, in vistieria Primariei 536.000 de euro.



Potrivit unui contract semnat de Primaria din Oradea si de firma unor italieni, SC Novasar Invest SRL, pe locul fostei Piete Mari se vor construi o parcare subterana cu unul sau doua niveluri, un hotel de patru stele cu 140 de camere, spatii comerciale pe o suprafata de 14.000 metri patrati, birouri pentru banci, anexe, o sala de conferinte cu o capacitate de 140 de persoane, piscina si sauna. La ultimul etaj al cladirii va functiona un restaurant cu terasa cu o capacitate de 240 persoane.





Concurs de idei



Din dorinta de a obtine cel mai bun proiect, italienii au organizat - in premiera in Oradea - un concurs de idei, mediatizat pe Internet, la care au fost invitati arhitecti din toata tara. Au participat 12 firme de arhitectura. "Am retinut patru proiecte ale caror idei merita luate in considerare pentru amplasamentul vizat", crede primarul Petru Filip. Intrucat nici unul dintre proiecte "nu s-a ridicat la inaltimea pretentiilor beneficiarilor", spune avocatul Simona Sere, reprezentantul italienilor de la Novasar, acestea au fost trimise la refacut. "Cele patru lucrari s-au clasat, toate, pe locul trei, sI vor impartI in mod egal premiul de 5.000 de euro", spuen avocata.



Specialistii sustin ca proiectele premiate sunt interesante, inovatoare si indraznete dar nu sunt suficient de bine adaptate zonei. "Proiectul trebuie sa fie legat urbanistic de centrul civic, or toate variantele au fost concepute ?anchis?, intr-un mod care nu permite incadrarea in zona", spune arhitectul Alexandru Moisi, presedintele filialei Bihor a Ordinului Arhitectilor si membru al juriului care a analizat planurile.



Prin urmare, proiectul final ar putea sa fie o combinatie intre toate schitele premiate, atat cele avangardiste, cele excentrice (care vad constructia sub forma unui vapor uria), cat si cele clasice, care propun o constructie somptuoasa.



In orice caz, va avea o "fata" europeana sunt convinsi oficialii oradeni.





Polurile comerciale, o reteta de succes



Potrivit Mediafax, o companie care comecializeaza electronice sI electrocasnice, Metaltim, care este listata pe piata Rasdaq, va investi in Timisoara cinci milioane euro pentru realizarea Euro Design, un centru comercial de mobila si decoratiuni. Centrul are o suprafata totala de 7.600 metri patrati, din care 5.204 metri patrati vor fi alocati spatiilor comerciale si de expunere. "Este deja cea mai mare zona comerciala din Timisoara", afirma Ramona Belejan, director de marketing al companiei imobiliare Casadomi, reprezentantul exclusiv al proiectului care exlpica: "Centrul comercial este amplasat intr-una din zonele comerciale cele mai bine cotate din Timisoara, Ialomita-Calea Lipovei, unde functioneaza alte patru centre comerciale - Kappa, Euro1, Euro 2, Terra si un magazin Praktiker." Investitia Metaltim, care mai detine centrele Euro 1 sI Euro 2, face ca in orasul de pe Bega sa se profileze un adevarat pol comercial. In aceeasi zona este in constructie si cel mai mare mall din Timisoara, Iulius Mall, care va implica o investitie de 20 de milioane de euro. Iulius Grup, compania care va dezvolta Iulius Mall, detine si centrul comercial Terra din Timisoara (inaugurat in 1996), si un alt mare centru comercial in IasI (inaugurat in 1995). Iulius Group este membra a International Council of Shopping Centers, organizatie cu sediul la New York.



In prezent astfel de poluri comerciale mai exista in Bucucresti - zona Carrefour Militari sau Cora Pantelimon sI la Brasov, la iesirea spre Bucuresti, unde se afla cate un magazin Mobexpert, Selgros Cash & Carry, Romstal sI, in diferite stadii de constructie, un magazin Metro Cash & Carry, un hypermarket Carrefour si un magazin de bricolaj Bricostore.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania