Afaceri de la zero

Poti sa te uiti pe Internet si cu ochii inchisi

27.01.2003, 00:00 Autor: Liana Paun

Comuna timiseana Balint a dat, in ultimii cincizeci de ani, vreo cinci doctori in stiinte si peste o suta de oameni cu studii superioare. Unul dintre acestia este Ioan Muntean, cel care a facut ca numele comunei sa fie gasit de catre unii si cu ochii inchisi, din orice punct al globului. Nu in tara natala i-a fost insa dat sa ajunga celebru. Acum 25 de ani, Ioan Muntean a plecat la Paris cu 27 de franci in buzunar si a reusit sa-si intemeieze o afacere de succes. A conceput si fabricat o serie de aparate electronice care au schimbat viata multor nevazatori din toata lumea. Este autorul a 12 lucrari stiintifice si a 27 de brevete de inventii.
Dupa absolvirea facultatii, Ioan Muntean a colaborat cu Institutul Politehnic la construirea primului calculator cu tranzistoare, cu nume desprins parca din "Razboiul stelelor": MECIPT 2. In urma cercetarilor pentru teza de doctorat, a reusit o performanta: a marit viteza calculatorului IRIS 50, singurul din Timisoara, aflat la vremea respectiva la Centrul de Calcul din Piata 700.
"Am descoperit ca marirea vitezei se putea face doar prin inversarea unor fire. Timp de trei luni, am facut o multime de teste. Apoi l-am felicitat pe director, i-am spus ca este posesorul celui mai rapid calculator din lume. Unicatul era la Timisoara", isi aminteste Ioan Muntean.    
Ioan Muntean si-a sustinut teza de doctorat la Institutul Politehnic Bucuresti, dupa moda instituita de Elena Ceausescu. Nu cu multe luni in urma, aceasta isi sustinuse teza de doctorat, la Iasi, cu usile inchise, pentru a nu fi pusa in situatia de a i se pune intrebari la care nu stia sa raspunda. Cum se crease acest precedent, se instituise obiceiul ca tezele de doctorat sa fie prezentate doar in fata comisiei, chiar daca subiectul era de interes larg. 

O angajare strategica
Una din primele inovatii ale lui Ioan Muntean a fost platita nici mai mult, nici mai putin decat cu o cafea. A conceput pentru Mihai Telescu, prim-secretar al judetului pe atunci, un telefon digital, cu materiale de la Elba, cu un afisaj facut din stiplex, ca sa se vada cifrele si cu o tastatura recuperata de la o masina de calcul. "Era primul telefon fara disc, cu afisaj si o tasta de memorizare si o alta de repetare a ultimului numar, pentru care a fost instalata o linie speciala. Drept multumire, Mihai Telescu ne-a invitat la el la birou, la o cafea".  
Desi inventiile sale erau puternic mediatizate in presa locala si centrala, Ioan Muntean nu era multumit de perspectivele pe care le avea in Romania. S-a angajat la Intreprinderea pentru Intretinerea si Repararea Utilajelor de Calcul (IIRUC), pentru ca aceasta isi trimitea angajatii la specializare in Franta.
Devenit seful sectiei Banat, si-a facut cea mai buna echipa din tara si a avut timp sa se ocupe de inventiile sale. "Aici am construit un calculator didactic al carui scop era ca lumea sa inteleaga cum functioneaza acesta si cum se fac programele. Pe un panou era desenata schema, se putea explica cum circula informatia si era transparent, ca sa se poata vedea ce e inauntru". 

La Paris, cu 47 de franci
In primavara anului 1977, l-a lamurit pe directorul general de la Bucuresti sa fie trimis la Paris, la Salonul international de componente electronice. "Am ajuns acolo cu 47 de franci si 50 de centime in buzunar, ceea ce era echivalentul a aproximativ 12 dolari. Am vazut expozitia, apoi m-am dus la ambasada americana si am spus ca vreau sa emigrez. M-au intrebat daca am fost membru de partid. Am spus ca da si mi s-a spus ca sunt multi altii care au dosare bune. Pana la urma am decis sa raman in Franta", isi aminteste banateanul.
In scurt timp, a gasit de lucru. Si-a continuat seria inventiilor in domeniul microprocesoarelor. Propria sa firma, infiintata - de nevoie - intre timp, a inceput sa lucreze in domeniul cantarelor electronice.

Aparate Braille portabile
In Franta aparuse pe atunci reteaua  electronica Minitel, un precursor al Internetului. Banateanul a conceput un dispozitiv care permitea stocarea de date, inovatie care a fost foarte bine primita, deoarece conectarea la respectivul sistem era destul de costisitoare. La scurta vreme, a fost contactat de un nevazator interesat de un aparat similar care sa stocheze informatia, dar sa ofere si posibilitatea citirii acesteia de catre orbi.
Le-a prezentat unor nevazatori conceptia sa, iar acestia i-au marturisit ca proiectul era exact ceea ce-si doreau. Aparatele Braille portabile pe care le-a conceput Ioan Muntean fac posibila o gama complexa de operatii si au o memorie de peste o suta de mii de caractere.
"Ele pot fi conectate la o imprimanta si un computer, se poate citi ecranul acestuia, au acces la Internet si se poate vorbi prin intermediul lor pe toate meridianele. Una din cele mai importante aplicatii pe care le suporta este conectarea la centrala telefonica", spune autorul inventiei.
In cativa ani, sateanul din Balint a ajuns unul din cei mai apreciati producatori in domeniul dispozitivelor pentru nevazatori. "Exista si alte tipuri de aparate Braille, dar sunt mai putin performante. In cativa ani am ajuns numarul unu in Franta - am fost primul care am realizat acolo aparate Braille multifunctionale si ergonomice", spune Ioan Muntean.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania