Afaceri de la zero

"Sub Pamant SRL" sau cum sa faci un business din locul unde nimeni nu vrea sa ajunga

01.12.2005, 19:20 Autor: Andreea Groenendijk
Cum locurile de veci in Bucuresti sunt tot mai scumpe, cei care au intrat in afaceri cu cimitire isi recupereaza banii

Daca business-ul cu pompe funebre nu va da fiori reci pe sira spinarii, atunci cu siguranta ca v-ati familiarizat cu acest concept urmarind faimosul serial "Sub Pamant SRL". Pentru majoritatea, ideea este pe cat de sinistra, pe atat de indepartata de viata de zi cu zi. Pentru cei cu mai multa imaginatie, un business poate fi inceput in orice domeniu. Si, in unele cazuri, poate deveni chiar un succes. In strainatate, tine chiar de moda sa iti construiesti o cripta cu arbore genealogic pictat pe pereti sau sa alegi un sicriu ultimul racnet pentru rudele decedate. In Romania, mai e de lucru la acest aspect. Dar, judecand dupa numarul tot mai mare de jucatori din aceasta piata, se pare ca ne vom alinia cat de curand la trend-ul venit din Occident.

"Astazi nu te mai poti apuca de o astfel de afacere pornind de la zero. Atunci a fost foarte ieftin sa cumpar terenul, acum nu ar mai renta", spune Andrei Craciun, patronul firmei RCG Servicii, ce detine cimitirul Sfintii Mihail si Gavril. "Acum doi ani am participat la o licitatie, dupa ce vazusem un anunt in ziar legat de acest cimitir. Era lasat in paragina. La momentul acela, terenul se vindea foarte ieftin, a fost o investitie buna", a continuat acesta. Grupul de firme RCG era implicat in domenii precum IT&C si constructii. "La cimitir ma ocup de partea de management, dar nu cred ca as putea aloca 100% timpul meu acestui proiect. Am vazut foarte multe lucruri foarte triste si foarte multi oameni nefericiti de cand sunt aici. E o afacere foarte grea, nu cred ca ii poate face fata oricine", spune acesta.

Sfintii Mihail si Gavril, aflat langa Carrefour Militari, are o suprafata de 3 hectare si jumatate si o capacitate de 7.500 de locuri, dintre care sunt vandute aproximativ 2.000. Din aceste 2.000, ocupate sunt deja cam doua treimi, spune Craciun. "Teoretic, oricine are dreptul la un loc de veci de la stat, pentru care se platesc 40 de lei pentru sapte ani. Insa fara 1.200-1.500 de lei nu se gaseste unul si se dau chiar si spagi. Noi ne-am aliniat la piata fara sa mai punem oamenii pe drumuri inutile", explica reprezentantul RCG Servicii.

Cimitirul a fost deschis in august 2004 si a generat, pana in prezent, o cifra de afaceri de circa 50.000 de euro. "Tot profitul se investeste in continuare in consolidarea infrastructurii. E o afacere ca oricare alta, dar nu incercam sa profitam de necazurile oamenilor, nu ne bucuram daca avem mai multi clienti", declara Craciun. El spune ca administrarea unui cimitir se poate numi chiar o afacere imobiliara, deoarece intre firma si per-soana care contracteaza locul de veci se incheie un fel de contract de inchiriere. Contractorul plateste o taxa initiala de inchiriere si apoi o taxa anuala de intretinere.

"In acest moment nu mai e rentabil sa te apuci de un astfel de business de la zero. Mai degraba faci o afacere cu terenul. In zona, un metru patrat de teren costa 50 de euro, asa ca cimitirul nostru ar valora cam doua milioane de euro", a mai precizat Craciun. RCG Servicii preconizeaza o investitie de pana la 300.000 de euro in viitorul apropiat, care va consta in imprejmuirea cimitiru-lui cu gard, adaugarea de alei, de corpuri de iluminat si construirea unei capele care va avea inaltimea unui bloc de cinci nivele.

Sfintii Mihail si Gavril are noua angajati stabili, celelalte servicii fiind externalizate. Pentru un loc de veci, institutia incaseaza intre 100 si 400 de euro pentru o perioada de la 7 la 100 de ani.

"Initial ne-am gandit ca toate serviciile vor fi integrate, insa e un domeniu foarte greu de gestionat, foarte sinistru, asa ca, deocamdata, am renuntat la idee", explica Craciun.

Cimitirul Sfintii Mihail si Gavril are si un site pe internet (www.cimitir.ro). "Am observat in ultimele sase luni ca tot mai multe lume apeleaza la acest mijloc pentru a ne cauta. A trebuit chiar sa cumparam site-ul de la altcineva, voiam sa fie o adresa simpla si usor de retinut", spune Craciun. Un banner cu adresa de internet este afisat la intrarea in Bucuresti, in cartierul Militari. "Ne-am gandit sa ne facem publicitate in presa, dar e un domeniu trist, lumea nu reactioneaza bine la asa ceva. Asa ca acum ne bazam pe ceea ce oamenii afla unii de la altii", afirma reprezentantul firmei.

In strainatate, pentru o inmormantare se platesc 10-15.000 de dolari (8,5-13.000 de euro) in Statele Unite si 5-7.000 de euro in Europa, in functie de locatia aleasa, afirma Craciun. "Cerintele au inceput si la noi sa evolueze. Lumea vrea promptitudine, corectitudine", a conchis acesta.

Unele firme ofera si servicii de tip "dupa inmormantare", respectiv intretinere si ingrijire de morminte. Se organizeaza pomeni, unele firme au restaurant, sali de priveghi si vor sa deschida sali de imbalsamare. "Investesti foarte mult intr-o astfel de afacere, iar banii ii recuperezi pe termen lung", spune Cristian Drob, patronul firmei LCI, care detine si cimitirul Pace Voua. Firma se ocupa si de productie de textile si a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 350.000 de euro si un profit de 50.000 de euro. In perioada trecuta din 2005, Drob estimeaza ca cimitirul a generat o cifra de afaceri de circa 400.000 de lei (110.000 de euro) si un profit de 100.000 de lei (30.000 de euro). Acesta preconizeaza recuperarea investitiei in cativa ani.

"Oamenii nu au bani pentru morminte scumpe, foarte rar sunt cei care isi construiesc ceva de lux. Am mai citit ca isi fac cavouri cu lift, dar la noi in cimitir nu sunt", spune Drob. Un cavou costa 600 de euro in cimitirul acestuia. De la deschidere, acum patru ani, Pace Voua a vandut cam 1.500 de locuri din capacitatea totala de 15.000, ceea ce inseamna un procentaj de 15%.

"Am inceput aceasta afacere in urma unor articole din ziare care spuneau ca exista o lipsa acuta de locuri de veci. Am constatat, insa, ca nu e adevarat", spune Drob. El a adaugat ca nu considera ca exista cu adevarat o lipsa de locuri de veci in Bucuresti, ci ca e posibil doar ca cimitirele localizate central sa fie supraaglomerate.

"Toata lumea vine si spune ca vrea un loc de inmormantare in centru. Eu cred ca un cimitir in marginea Bucurestiului nu e departe. Uneori mai si glumesc si le spun sa isi cumpere loc de inmormantare in spatele casei, daca il vor atat de aproape", spune Drob.

"In strainatate exista case mortuare care se ocupa de tot cand e vorba de o inmormantare, ofera toate serviciile, inclusiv necropsia", explica Drob. Potrivit acestuia, asa ceva se plateste in Occident cu pana la 15.000 de euro. "Business-ul meu este afectat de salariile mici din Romania. Am vrut sa angajez sase barbati care, ca in filme, sa care sicriul, toti imbracati in negru, cu manusi albe. Dar e cam greu sa platesti atatia oameni un an de zile, mai ales ca nu sunt inmormantari in fiecare zi", a continuat acesta. Cimitirul Pace Voua are 10 angajati in prezent. "Locurile de veci sunt scutite de TVA, in schimb avem taxe pe toate celelalte servicii", spune reprezentantul companiei.

Preturile practicate de cimitir pentru un loc de veci variaza intre 700 si 1.200 de lei.

Drob spune ca, in prezent, o afacere cu cimitire nu si-ar mai justifica investitia initiala. "Daca cineva ar vrea sa inceapa acum o astfel de afacere si nu are deja terenul sau nu il primeste gratis, nu ar avea sens sa se incurce. Nu are rost sa faci un cimitir fara cel putin 50.000 de metri patrati. In jurul Bucurestiului nu se gasesc terenuri mai ieftine de 10-12 euro pe metru patrat, plus ca trebuie platite si amenajarile, curentul electric etc.", explica Dobre. El spune ca in Capitala exista circa 7-8 cimitire private.

Reprezentantul companiei spune ca va investi circa 800.000 de lei (220.000 de euro), din venituri proprii, pentru constructia unei biserici in cadrul cimitirului "Pace Voua", care nu are inca o astfel de cladire. "Ma costa atat fara pictura murala, dar vom investi pentru ca avem nevoie si de o biserica. Vom face una nu foarte mare", a conchis acesta.

In ceea ce priveste companiile de pompe funebre, interesul pare sa fie si mai mare, din moment ce investitia initiala este minima si se refera doar la sediu si cateva obiecte de inceput, cum ar fi, de exemplu, o masina, daca se ofera transport. In principiu, spun cei implicati in acest domeniu, oamenii prefera sa gaseasca toate serviciile la o singura firma, fiind mai greu sa mearga la doua-trei companii pentru a obtine toate cele necesare unei inmormantari. Totusi, nici aceasta nu este o afacere obisnuita, majoritatea celor care o practica spunand ca au ajuns la ea dintr-o intamplare.

"Am intrat in acesta afacere printr-o conjunctura. Am facut o asociere cu un prieten din copilarie in anii ''90-''91. El a lucrat in domeniu si inainte de ''89", a declarat Cristian Neagoe, directorul firmei de servicii funerare Anthony. El spune ca numai in Bucuresti exista peste 300 de firme de servicii funerare. "Dintre ele, 99% sunt chiosculete mici, unde se vand sicrie Çla negruÈ, fara factura si, deci, la preturi foarte mici", a continuat Neagoe.

Firma Anthony activeaza pe piata din anul 1991. Pentru un pachet de servicii, compania poate incasa intre 400 de lei (100 de euro) si 4.000 de euro (cat a fost suma maxima primita pana acum. "In fond, nu exista limita maxima, oamenii pot cere orice. Dar patru mii de euro inseamna ceva foarte de lux si semnifica faptul ca ne ocupam de tot, de la primul act pana la ultima lopata de pamant", spune Neagoe.

Anthony Servicii Funerare asigura de la constatarea decesului de catre un medic specializat pana la organizarea de parastase si are in jur de 12 angajati.

"Avem doua sedii si vom colabora cu niste investitori italieni pentru a construi o casa funerara", a continuat Neagoe. El spune ca, in Occident, exista chiar si o moda legata de locurile si accesoriile unei inmormantari. "Exista expozitii, chiar si concursuri pentru sicriul anului, insa in Romania nu se cere asa ceva. Lumea aici este foarte ortodoxa, se cauta clasicul. In strainatate exista o adevarata industrie pentru asa ceva, la noi mai e de lucru la acest aspect", a mai precizat acesta.

Patronii de cimitire cred ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, firmele de servicii funebre vor fi acaparate de vaste companii de specialitate din Occident.



Afacerile cu cimitire in cifre:

@ Pretul mediu pentru un loc de veci in Bucuresti 100-500 de euro, pe o perioada de la 7 ani la 100 de ani

@ Pretul mediu al unui cavou: de la 600 de euro pana la 1.500 de euro, in cazul unui sicriu cu termopan.

@ In SUA, pentru o inmormantare se platesc 10-15.000 de dolari (8,5-13.000 de euro), iar in Europa 5-7.000 de euro, in functie de locatia aleasa, afirma Craciun.

@ Firmele de servicii funerare incaseaza intre 100 si 4.000 de euro, pentru un pachet de servicii, in ultimul caz fiind incluse servicii de lux.



Investitii de anvergura:

@ RCG Servicii (care detine cimitirul Sfintii Mihail si Gavril) preconizeaza o investitie de pana la 300.000 de euro in viitorul apropiat, care va consta in imprejmuirea cimitirului cu gard, adaugarea de alei, de corpuri de iluminat si construirea unei capele care va avea inaltimea unui bloc de cinci nivele.

@ Compania LCI (care detine cimitirul "Pace Voua") va investi circa 800.000 de lei (220.000 de euro), din venituri proprii, pentru constructia unei biserici in cadrul cimitirului, care nu are inca o astfel de cladire.



@ Nu are rost sa incepi o afacere cu cimitire daca nu ai un teren mai mare de 50.000 de metri patrati, pentru ca cheltuielile cu infrastructura pot fi destul de ridicate.

@ Publicitatea la firmele de servicii funerare este un subiect destul de delicat. Tot mai multi clienti cer in primul rand promptitudine si profesionalism, iar mesajul firmelor se axeaza pe acest lucru.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania