Afaceri de la zero

Sa-l vindem pe plictisitorul asta de Beckham

21.04.2004, 00:00 Autor: Crenguta Nicolae


Primul a fost Zidane, care in februarie si-a prelungit contractul la Real pana in 2007, iar ieri a plusat, dand in presa o declaratie aproape induiosatoare despre hotararea lui definitiva de a-si incheia cariera la echipa madrilena. Al doilea a fost Ronaldo, care luna trecuta si-a prelungit cu doi ani contractul, pana in iunie 2008. Al treilea este Ronaldo, tot cu o declaratie induiosatoare data ieri, in care sustine ca nu vrea ca Beckham sa plece de la Real si elogiaza meritele "galactice" ale colegului sau englez.



Toate aceste marturii de fidelitate fata de echipa din Santiago Bernabeu au o explicatie comuna: planul defensiv al presedintelui Florentino Perez, confruntat inca mult dinainte de esecurile rasunatoare din ultima vreme cu ceea ce publicatia sportiva Marca nu se sfieste sa califice drept un complot al Chelsea de a-i smulge Realului cei mai buni jucatori. Cu cateva saptamani inainte ca Ronaldo sa semneze prelungirea contractului, la Madrid s-a intamplat o reuniune de taina intre oficiali ai clubului spaniol si directorul executiv al Chelsea, Peter Kenyon - omul care anul trecut, pe cand era director executiv al Manchester United, l-a vandut pe Beckham la Chelsea si de atunci a ramas in relatii destul de stranse cu responsabilii Realului. Kenyon a spus ca primul obiectiv pentru Chelsea este sa-l ia pe Ronaldo si a intrebat cat cere Realul pe el. I s-a raspuns ca pentru orice jucator, Chelsea va trebui sa achite clauza de reziliere a contractului, iar in cazul lui Ronaldo, costul clauzei se ridica la 180 de milioane de euro. In afara de Ronaldo, pe lista lui Kenyon figurau Beckham, Michel Salgado si Roberto Carlos. La cateva ore dupa discutie, Kenyon, intors la Londra, a primit faxul cu "tarifele" de reziliere a contractelor pentru fiecare din jucatorii Realului.



Nu e o noutate ca, unul cate unul, cei mai pretiosi "galactici" au intrat in vizorul marelui aspirator de la Chelsea. Inca de la sfarsitul anului trecut aparusera informatii ca Figo, mai intai, apoi Roberto Carlos au de gand sa plece de la Real cu destinatia Premier League, cel mai probabil la Chelsea (contractul primului se termina in 2006, iar al lui Roberto Carlos in 2005). Pana acum, nici unul dintre ei n-a dat curs presiunilor din partea lui Perez si a directorului de la Real, Jorge Valdano, de "a urma exemplul lui Ronaldo si al lui Zidane", adica de a-si prelungi contractele la Madrid, iar asta inseamna pentru multi un indiciu clar ca amandoi vor lua drumul Albionului.



Acum cateva zile, ziarul AS scria ca, desi Salgado a semnat anul trecut un contract nou, care il tine la Real pana in 2009, Abramovici nu renunsa si e dispus ca, daca Michel se muta pe Stamford Bridge din vara, sa achite clauza de reziliere de 60 de milioane de euro si sa-i ofere jucatorului un contract pe cinci ani, cu un salariu de 6 milioane de euro pe an. Si tot zilele trecute, ziarele englezesti dadeau ca sigura venirea iminenta a lui Beckham la Chelsea, un soi de "intoarcere la vatra" a unui David caruia nu i-ar displacea deloc sa joace din nou in Premiership, daca nu neaparat si sa fie mai aproape de familia lui atat de greu incercata de scandaluri. Cei de la Real care au negociat cu Kenyon au inaintat acelasi tarif de reziliere a contractului ca pentru Ronaldo - 180 de milioane de euro.



N-a fost nimic ciudat aici din partea lui Kenyon sa vina sa intrebe daca "galacticii" sunt de vanzare, avand in vedere buzunarele fara fund ale patronului Abramovici cand e vorba de achizitii noi de jucatori. Mai ciudat a fost insa din partea celor de la Real, a caror negociere cu inamicul ameninta sa darame pur si simplu tot edificiul pe care l-a cladit don Florentino din 2000 incoace, de cand a devenit presedinte al clubului. Perez a fost ales atunci in virtutea promisiunii ca va aduce in fiecare an la echipa cate un mare fotbalist si si-a respectat promisiunea: Figo, Zidane, Ronaldo si Beckham sunt achizitiile lui. Cine si ce ii mana acum pe cei de la Real sa strice edificiul lui don Florentino? Mai ales ca nu e vorba numai de pierderea unor valori fotbalistice, ci si de nesocotinta financiara: sa nu uitam ca Beckham a fost principalul argument care a convins firma Adidas sa ridice stacheta la sponsorizare (fata de 18 milioane de euro pe an, cat ii ofera acum Realului, Adidas ii va plati 24 de milioane de euro incepand din 2008, timp de patru ani - cel mai scump contract de sponsorizare din fotbalul actual).



Un prim raspuns l-a oferit, zilele trecute, un necunoscut care a socat pe toata lumea cu declaratia ca, daca va ii va lua locul lui Perez la viitoarele alegeri pentru presedintia clubului, din iunie, ii va vinde pe Beckham, pe Figo si pe Roberto Carlos, pe motiv ca nu mai dau randament pe teren, iar comportamentul lor in afara terenului lasa de dorit. Venind pe valul rusionaselor infrangeri suferite de Real (intr-o singura luna, echipa a pierdut Cupa Spaniei, a fost eliminata in sferturile Ligii Campionilor si a pierdut sefia clasamentului in campionat), necunoscutul a criticat conceptul de echipa al lui Perez, de "Zidani si Pavoni" (combinatia de vedete aduse de la alte cluburi si jucatori crescuti in propria pepiniera) si a promis ca il va aduce pe Ronaldinho de la Barcelona, ii va pastra pe Ronaldo si pe Raul si va intari compartimentul defensiv, punctul slab al lui Perez si al antrenorului Queiroz.



Nou-venitul, membru al clubului Real Madrid de zece ani, se numeste Enrique Sobrino, are 35 de ani si a fost prezentat de presa sportiva internationala ba ca avocat, ba ca milionar cu afaceri in domeniul modei; cert e ca orice incercare de a gasi pe Internet referinte despre el e inutila. Sobrino s-a prezentat drept purtator de cuvant al unui grup de cel putin 18 opozanti ai lui Perez si a precizat pana la urma ca nu e sigur daca el insusi ori alt membru al grupului va candida la presedintia Realului. Ziarele spaniole s-au umplut insa de speculatii care il prezinta pe Sobrino drept omul lui Lorenzo Sanz (fostul presedinte al Realului, inlocuit de Perez in 2000) si al lui Juan Onieva (fostul vicepresedinte). Cei doi ar dori sa-i aduca la club pe Ronaldinho si, in locul antrenorului Queiroz, omul lui Perez, pe Victor Fernandez, al carui contract cu Betis expira la finele lui iunie. Cum era si de asteptat, ziarele spaniole nu cred ca Sobrino si ai lui au vreo sansa in fata puternicului Florentino Perez, care in afara de reputatia sa la club, este si unul din cei mai influenti oameni de afaceri spanioli, ca patron al Grupo ACS (Actividades de Construccion y Servicios), una din cele mai mari companii de constructii din Europa, cu o cifra de afaceri anuala de peste 4 miliarde de euro.



Interesant e insa ca exista pe Internet destule forumuri de discutii in care participantii sunt de acord cu criticile lui Sobrino la adresa lui Beckham sau a lui Roberto Carlos, spun ca s-au saturat de fumurile lor de vedete si ca e foarte bine ca a aparut cineva care sa vorbeasca deschis despre asta. Pentru ei, daca nu exista acest Sobrino, ar fi trebuit inventat. Unii comenteaza, satisfacuti, ca tabloidul Sun vinde tricouri cu inscriptia "Plictisit de sotii Beckham". Numai unul remarca, timid, ca poate n-ar mai fi fost vorba de nici o plictiseala daca Realul ar fi luat ti anul asta Liga Campionilor.
crenguta.nicolae@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania