Afaceri de la zero

Scaderi pe toata linia

10.05.2004, 00:00 Autor: Vlad Nicolaescu

Actiunile cotate la Bursa si pe RASDAQ, dar si dolarul sau euro au adus saptamana trecuta pierderi pentru investitori. ZF Index, care urmaeste cele mai active actiuni de pe piata de capital a pierdut in ultimele cinci sedinte de tranzactionare 4,4% din valoare, in timp ce moneda eruopeana a coborat la Bucuresti cu 0,2% pana la 40.334 de lei. Aprecierea euro cu peste 1% pe pietele internationale pana peste nivelul de 1,2 fata de dolar a insemnat, astfel, pe piata romaneasca o scadere si mai mare a dolarului, cu 1,3% pana la 33.429 de lei.
Din actiunile care intra in componenta ZF Index doar Braiconf Braila a adus un castig, dar si acesta nesemnificativ. SIF-urile au pierdut saptamana trecuta 7,2%, printre principalele perdante numarandu-se Carpatica si Rompetrol Rafinare cu scaderi chiar mai consistente. Scaderile i-au facut pe unii dintre brokeri sa devina pesimisti in privinta evolutiei viitoare a actiunilor listate. "Parerea mea este ca piata va mai continua sa mai scada. Pe de o parte cresterile inregistrate de la inceputul anului au fost prea mari, iar pe de alta parte rezultatele trimestriale ale companiilor nu sunt pe masura cotatiilor," spune Grigire Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker.
O parte din cresterile de la Bursa din prima parte a anului s-au datorat asteptarilor investitorilor privind reducerea dobanzilor de pe piata monatara, care ar fi facut ca actiunile sa para alternative mai bune de plasament. La inceputul anului se vorbea despre o posibila reducere a dobanzilor dupa finalul primului trimestru, lucru care nu s-a intamplat, iar acum se spera la o scadere a dobanzilor in a doua jumatate a anului. "Preturile actiunilor de la Bursa sunt supraevaluate si in raport cu castigul care poate fi obtinut acum din depozitele bancare. Acum pe piata se spera ca dobanzile vor fi mai mic macar la finalul anului. Fondurile care investesc in actiuni au rezistat destul de bine scaderii cotatiei de pe piata. Titlurile Napoca au coborat cu 0,1% pe parcursul saptamanaii, iar cele ale Intercapital au pierdut 0,2%.
Singurele plasamente care au adus castiguri saptamana trecuta au fost cele in depozite bancare, urmate de fondurile mutuale cu profil monetar si titlurile de stat. Dobanzile oferite de banci la depozite variaza in functie de banca si scadenta depozitului intre 14 -19%, fondurile cu profil monetar aduc randamente anulale de 16-17%, iat titlurile de stat pentru populatie ofera castiguri anuale de 15-15,5%. Bancile au parut si saptamana trecuta neincderzatoare intr-o scadere pe termen scurt a dobanzilor de pe piata, astfel ca Ministerul Finantelor Publice nu a reusit saptamana trecuta sa vanda nici macar o obligatiune de stat pe doi ani, desi oferea o dobanda fixa de de 14%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania