Afaceri de la zero

Si pentru meciurile cu seful te antrenezi tot la sala de fitness

06.12.2005, 18:14 Autor: Ioana David
Programul prelungit, stresul, lipsa de timp ii determina pe tot mai multi angajati sa frecventeze cluburile de fitness, crescand veniturile proprietarilor.

Zeci de cluburi noi de fitness se deschid anual in Bucuresti, iar proprietarii spun ca in numai doi ani isi recupereaza toata investitia. Numarul clientilor este ridicat in tot timpul anului, dar mai ales in perioada de dupa Sarbatori, cand apar multi doritori sa dea jos kilogramele in plus.

"Acum zece ani nu stiu cate persoane s-ar fi gandit ", spune Alina Musceleanu, una din proprietarele clubului Unique Health & Fitness din Bucuresti. Clubul a fost deschis in luna ianuarie a acestui an. Cu toate ca nu avea o pregatire de specialitate, lucrand inainte in aviatie, Musceleanu incearca sa faca bani acum dintr-o pasiune.

"Ma apucasem sa fac sport in urma cu un an cand l-am cunoscut pe unul dintre instructorii cu care in prezent lucrez. Astfel mi-a venit ideea sa deschid acest club, iar la finalul anului trecut m-am pus pe treaba", spune ea.

Investitia initiala pentru deschiderea Unique Health & Fitness a fost de 50.000 de euro, pe care proprietara i-a investit in amenajare si in dotari. Aparatura clubului provine din Romania, pretul pentru un aparat din sala de fitness incepand de la 1.000 de euro.

Clubul are atat sala de fitness, cat si sauna, solar si masaj, iar personalul este format din patru instructori, toti cu pregatire in domeniu.

Despre clienti, Musceleanu spune ca sunt fideli, in acest tip de afacere cei care vin o data fiind oarecum "dependenti" de sport, obisnuiti sau dornici sa faca miscare. Potrivit spuselor ei, media de varsta a clientilor este undeva la 30 de ani. "Preferintele sunt diferite astfel femeile opteaza se pare pentru sala de aerobic, in timp ce barbatii sunt orientati mai mult spre antrenamentul individual", afirma Musceleanu. Nici strainii, spune proprietara clubului, nu ocolesc salile de fitness din Romania.

Tarifele practicate la abonamente incep de 120 de lei (33 de euro) pentru un abonament de o luna si 930 de lei (250 de euro) pentru un abonament de 1 an. "Inca nu a solicitat nimeni un abonament de un an, insa eu m-am gandit ca ar putea fi util", explica Musceleanu.

Comparativ cu tarifele din Occident, spune Musceleanu, cele din Romania sunt mult mai mici. Perioada cea mai aglomerata a anului la acest club este cea de dupa Sarbatori, cand toata lumea incearca sa scape de kilogramele in plus.

Tot din facilitatile clubului face parte si o camera special amenajata in care mamele pot sa-si lase copiii, cat timp acestea sunt in sala. "Ideea era ca in momentul in care o persoana solicita un astfel de serviciu sa chemam la randul nostru pe cineva cu pregatire, insa nu avem pe cineva angajat in acest sens. Pentru moment insa gradinita este inchisa", explica Musceleanu.

In general, investitia intr-un club de sport este de pana la 100.000 de euro, insa exista si cazuri in care acestea depasesc 500.000 de euro.

"Cand am preluat afacerea de la Regia Generala de Apa Bucuresti, complexul era o ruina. Am investit 600.000 de euro in renovarea lui", a declarat Constantin Culda, administratorul clubului Miramar din Bucuresti. "Pentru a te lansa intr-o astfel de afacere ai nevoie de cel putin 200.000 de euro", a completat administratorul. Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de 1,4-1,5 milioane de lei noi (350.000-375.000 de euro).

Afacerea Miramar a fost demarata in 1996, iar in prezent dispune de o sala de fitness destinata exclusiv doamnelor, o sala de body building mixta, o sala de aerobic, piscina, sala de masaj, sauna. "Afacerea am pornit-o mai mult din pasiune. Mi-a placut foarte mult sportul si de aceea am hotarat sa fac bani din asta", a spus Culda.

Numarul persoanelor care frecventeaza lunar clubul este de aproximativ 400, ponderea cea mai mare fiind detinuta de cei tineri, dar nici strainii nu evita salile de fitness.

"Cei mai multi straini sunt arabii, turcii, italienii, nordicii", a explicat Culda.

Pentru a putea face fata unui asemenea numar de persoane trebuie sa ai personal calificat. "Pentru salile de fitness si aerobic Miramar detine 10 instructori cu pregatire superioara in domeniu", a spus Culda. In total, numarul angajatilor complexului este de 80 de persoane. Aparatura salii de body-building este, spune administratorul, de origine romaneasca, achizitionata de la firma Daso Cado din Targoviste. "In loc sa-mi iau o masina noua performanta, am preferat sa investesc in aparatura cu care am dotat salonul Body Siluette", a spus Doina Iliescu, proprietara salonului. Acesta a fost deschis in luna mai a acestui an si ofera servicii de gimnastica fara efort.

"Acest fel de gimnastica poate fi comparata cu gimnastica subacvatica, deoarece la aceasta greutatea corpului este preluata de aparate pe cand cea subacvatica este preluata de apa", explica proprietara.

Tarifele practicate de Body Siluette sunt de 22 de lei (6 euro) pentru o sedinta si de 190 de lei (52 de euro) pentru un abonament in care sunt incluse 10 sedinte.

In ceea ce priveste evolutia tarifelor la acest tip de salon, Iliescu nu considera ca acestea vor creste in viitor, deoarece sunt deja situate la un nivel apropiat tarilor vestice, daca ar fi sa tinem cont de puterea de cumparare. "In Occident, spre exemplu, costul unui abonament cu 10 sedinte este de 80 de euro, in timp ce in Romania, acestea se situeaza undeva la 50 de euro (180 de lei) si sunt dependente de evolutia pretului la utilitati", spune ea. Clientii salonului sunt persoanele cu varsta de peste 18 ani, ponderea cea mai mare revenind tinerilor pana in 35 de ani, in procent de aproximativ 70%.

"Primavara si vara sunt cele mai aglomerate perioade ale anului, intrucat multe persoane doresc sa-si remodeleze corpul, sa elimine centrimetrii in plus pentru a arata bine in perioada concediului. Un flux mare de clienti inregistram de asemenea si in lunile noiembrie-decembrie, motivul fiind acelasi, al sarbatorilor care se apropie", a spus Iliescu.

ioana.david@zf.ro

Ce inseamna

o investitie in sport

@ Investitia minima pentru deschiderea unui club de fitness: 50.000 de euro

@ Durata de recuperare a investitiei: 2 ani.

@ Pretul mediu al unui abonament de o luna: 30 de euro. Pretul mediu al unei sedinte: 5-10 euro.

@ Cele mai bune perioade pentru salile de fitness: primavara si vara si in preajma sarbatorilor.

@ Media de varsta a clientilor: 30 de ani

@ Costul minim al unui aparat pentru sala de fitness: 1.000 de euro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania