Afaceri de la zero

Spiderman, Conan Barbarul, X-Men si Superman, in portofoliul unui timisorean de succes

06.12.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Petrina Calabalic


Exista romani care realizeaza venituri lunare de mii de euro chiar daca nu sunt fotbalisti, bancheri sau directorii unor companii multinationale. Este vorba de cei ai care isi sunt angajati lor insisi. Cei care, la un moment dat, au riscat totul pentru un hobby. Unii au pariat bine. Nu toti au norocul sa fie in top, dar toti tind catre asta. Iar cei care reusesc, sunt un bun exemplu pentru ceilalti.



Pentru multi, pare de neconceput sa-ti mearga bine si foarte bine din postura de creator al unor benzi desenate. Pentru Sandu Florea, acesta a fost un vis din copilarie. Fost arhitect in Timisoara si, in tipul liber, mare pasionat al benzilor desenate, Sandu Florea a ajuns sa lucreze la New York, pentru Marvel Comics, una dintre cele mai prestigioase companii de benzi desenate din lume. Superman, Spiderman, Captain America sunt doar cateva dintre personajele care i-au trecut prin mana.



"Incepusem clasa a cincea in comuna Ghelari, judetul Hunedoara, cand mi-a picat in mana un vraf de reviste Pif-Vaillant. Mi-au lasat o impresie de nesters. Am fost atat de captivat de peripetiile eroilor din reviste incat s-a trezit in inima mea dorinta de a desena si eu personaje la fel de atragatoare si de interesante. Probabil atunci am fost atins de microbul benzilor desenate, de care nu am scapat nici astazi", isi aminteste Sandu Florea. A debutat in toamna anului 1968, pe cand era student la Arhitectura, in revista "Luminita", cu un serial de benzi desenate in patru epsioade, "Nazdravaniile lui Pacala". Arhitec apoi la Institutul de Proiectare din Timisoara si fan al literaturii de anticipatie, a devenit membru al cenaclului H. G. Wells, iar impreuna cu scriitorul Ovidiu Surianu a realizat "Galbar", primul album de benzi desenate SF cu personaje romanesti. A desenat apoi prima carte de colorat cu tematica SF in colaborare cu timisoreanul Marcel Luca. "Vreau sa fiu cosmonaut" (foto), aparuta in 1975, s-a vandut in 45.000 de exemplare. Au urmat comenzi de la Editura Facla si Ion Creanga. "Bineinteles, am renuntat la arhitectura, dedicandu-ma exclusiv ilustratiei de carte si benzilor desenate. In 1975 am parasit orasul de pe Bega si m-am mutat la Bucuresti", spune Sandu Florea.



In 1991 a emigrat in Statele Unite. Avea 45 de ani si doi copii si a incercat marea cu degetul: "Am desenat doua planse de proba cu Conan Barbarul, singurul personaj de la Marvel care nu zbura, nu scotea flacari pe gura si nu folosea ca arma pentru doborarea dusmanilor unde psihice, ci o sabie si o barda uriasa. Cum desenasem multe povestiri istorice in tara, Conan a fost un personaj pe care il puteam desena cu relativa usurinta. Alegerea s-a dovedit inspirata, deoarece probele au fost acceptate si am inceput sa colaborez cu Marvel la mai putin de trei luni de la sosirea in America", povesteste Sandu Florea.





Colaborator la 120 de albume



Pana in prezent a colaborat la peste 120 de albume de benzi desenate, executand la unele creionul (penciler), la altele trasul in tus (inker). Sandu Florea s-a specializat, in timp, in meseria de "inker". "Aici, in America, un comic book (album BD) dintr-o serie este publicat lunar si, timpul fiind foarte scurt, cele 22 de pagini de grafica nu se pot realiza de un singur artist. De aceea, munca la un comic book s-a impartit intre cinci colaboratori: scriitorul (writer) care scrie scenariul, desenul in creion (penciller), trasul in tus al paginilor in creion( inker), culoarea (colorist) si scrierea textului (letterist), executat manual sau pe computer. La inceputul colaborarii mele la Marvel si la alte edituri am executat in paralel cele doua operatiuni de creionaj si tras in tus, dar din '96 m-am specializat ca ?inker?", explica Sandu Florea.



"Pot spune ca am lucrat la toate personajele celebre: Spiderman, Batman, Superman, X-men, Mighty Thor, Captain America, Fantastic Four, Mutant-X, Generation-X, Conan the Barbarian etc si la alte numeroase personaje mai putin cunoscute", spune Sandu Florea. Personaje care, prin calitatile lor de eroi, au devenit celebre si printre copiii din Romania. Una dintre marile dorinte ale desenatorului este sa infiinteze o revista de benzi desenate in Romania. "As dori ca aceasta sa constituie o platforma de lansare a tinerilor talente din tara noastra. Cine stie, poate unul dintre ei va fi viitorul desenator a lui Superman, Batman sau Spiderman", spune Sandu Florea, care nu vrea sa spuna cat anume castiga. In prezent, Sandu Florea lucreaza la o serie albume de benzi desenate "X- Men". "X-Men este un titlu publicat de Marvel si este cea mai populara serie din America. Incepand din ianuarie a.c. lucrez ca inker la o serie de 18 comicsuri pe o perioada de doi ani intitulata X-Men the End!. Actiunea are loc in viitor (peste 15 ani) si contine sfarsitul grupului de supereroi cunoscuti ca X-Men si unde toti mor pe capete. Acest lucru a starnit un interes enorm printre amatorii genului si primele numere au fost un bestseller cu vanzari de peste 100.000 exemplare", spune Sandu Florea.





Comenzi de minimum 12 comics pe an



Artistul timisorean nu face caz de sumele pe car le castiga.



"Nu exista un venit fix. Ca liber profesionist castigi atata timp cat ai comenzi. Castigul depinde si de tirajul in care se vinde comicsul. In orice caz, statutul de profesionist este acordat numai artistului care are comenzi de cel putin un comic book pe luna (12 comics/an). El poate realiza astfel un venit peste medie (comparabil cu un inginer bun, dupa standardul american). La aceasta se adauga un procent din vanzari care depinde de personajul la care lucrezi", ne-a declarat el.





Stefan Popa Popa's, caricaturist la L'Equipe



Romania are mai multi desenatori care au "prins" contracte bune in strainatate. Din vara anului trecut, Stefan Popa Popa's deseneaza pentru cel mai mare cotidian sportiv din lume, L'Equipe. Desenele sale apar pe prima pagina a ziarului. El le-a fost recomandat francezilor de catre Plantu, caricaturistul ziarului. Dupa ce caricaturistul roman a fost ales de francezi, primul pas a fost sa investeasca aproape 5.000 de euro intr-un modem special, adus din Germania pentru a-si putea trimite in conditii optime caricaturile, in format A4, asa cum intra acestea pe prima pagina a ziarului. Contractul de colaborare propriu-zis a fost semnat dupa prima luna, perioada in care Popa's a fost remunerat modic si in care a trebuit sa deseneze si sa trimita in Franta o arhiva cu 80 de caricaturi ale celebritatilor din lumea sportului. Ulterior, Popa's urma sa trimita cate patru caricaturi pe saptamana, lucrate in tehnica sa, pastel sec. Dupa o luna, romanul si-a primit salariul, echivalent cu cel al unui jurnalist francez. Cu L'Equipe, Stefan Popa Popa's a semnat un contract de exclusivitate, in sensul ca desenele realizate pentru ziarul francez nu are voie sa le folosesca niciunde altundeva. Anual, L'Equipe va publica un anuar cu toate caricaturile aparute, iar din cel de-al doilea an al colaborarii, caricaturistul roman va primi si drepturi de autor pentru acestea. (Diana Sava)





53 de lei pentru fiecare litera pronuntata



Castiga frumos si cei care "pun voce" in filmele de desene animate. Mai multi actori romani au devenit "vocile" principalilor eroi de desene animate, iar veteranii Teatrului de Stat din Oradea si ai teatrelor din Bucuresti s-au specializat in dublarea si sincronul personajelor de poveste.



Zone Sudio Oradea, sucursala a concernului britanic Zone Vision LTD s-a infiintat in urma cu trei ani prin preluarea unei firme similare infiintata la inceputul anilor '90 de catre un intreprinzator oradean. Investitia initiala in aparatura a fost de cateva sute de mii de euro. S-au amenajat cinci studiouri in care se lucreaza, in paralel, in trei schimburi pe zi, cinci zile pe saptamana. Afacerea este infloritoare, sincronizarea filmelor fiind o adevarata industrie. Daca in 1995 studioul din Oradea avea relatii de colaborare cu circa 10 actori, astazi aproape ca nu este actor oradean care sa nu colaboreze cu Zone Studio. Din cei 150 de angajati ai companiei circa 70 sunt angajati la sectiile romana si maghiara a Teatrului de Stat sau a Teatrului de Papusi din Oradea. Ei sunt platiti cu cate 53 de lei pe litera pronuntata. "Pentru un actor asta inseamna destul de mult. La trei ore de munca pe zi poti ajunge sa castigi intre 10 si 12 milioane lei pe luna", spune actorul Daniel Vulcu, unul dintre veteranii Teatrului de Stat Oradea. Reprezentantii Zon Studio sustin ca in tarile occidentale studentii facultatilor de actorie urmeaza vreme de cel putin un an de cursuri de sincron tocmai pentru ca in occident acesta este vazut ca o meserie de sine statatoare in cadrul actoriei. Infiintata in 1991 de omul de televiziune Chris Wronsky, compania Zone Vision Limited, specializata in vanzarea de programe tv, lucreaza in prezent cu circa 30 de canale internationale printre care Discovery, MTV, CNN, Halmark si Cartoon Network.



Firma Ager Film din Bucuresti realizeaza dublajul pentru desenele animate produse de Walt Disney inca din 1994, timp in care compania bucuresteana a dublat patru lung metraje: Tarzan, Atlantida, Imperiul Pierdut si Pauza Mare, filme ce au fost distribuite atat de catre postul national de televiziune cat si de catre HBO. (Dan Simai, ZF Transilvania, Oradea)
transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania