Afaceri de la zero

Stefan cel Mare si Sfant nu-i ca Dracula

25.06.2004, 00:00 Autor: Diana Sava


Anul acesta se implinesc 500 de ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare. Festivitati au fost programate pe tot parcursul anului, dar punctul culminant al acestora va avea loc in primele zile ale lunii iulie, la Suceava si Putna, unde sunt asteptati sa participe de la presedinte, premier si parlamentari pana la ambasadori, diplomati si zeci de mii de pelerini. Cu toate acestea, putine agentii de turism au cereri mai mari pentru Moldova in perioada respectiva, iar unii reprezentanti ai hotelurilor se asteapta ca vizitatorii veniti special pentru manifestarile organizate aici sa se cazeze mai curand la rude si prieteni.



Pentru autoritatile locale, dar si pentru multi dintre vizitatori, participarea la manifestari a presedintelui Ion Iliescu, a premierului si a membrilor Guvenului este un eveniment in sine. Mai ales ca se zvoneste ca la Suceava va avea loc chiar o sedinta solemna a Guvernului. Pentru a se evita aglomeratia (la acest eveniment sunt asteptati sa participe zeci de mii de pelerini), autoritatile locale au decis sa opreasca, in zilele de 1 si 2 iulie, accesul auto spre manastirea Putna. Pe ruta Bivolarie-Putna si retur urmeaza sa circule periodic trenuri si autobuze speciale, iar autoturismele vor ramane parcate pe un imas de cateva hectare din dreptul localitatii Bivolarie.



Purtatorul de cuvant si consilierul prefectului de Suceava, Adrian Botezatu, a declarat ca pana acum au avut loc "o serie de evenimente" in marea majoritate a judetelor Moldovei si la Cluj. "Pe 1 iulie, la Suceava vor sosi presedintele tarii si premierul, care vor participa la manifestarile de la Cetatea de Scaun, apoi la Manastirea Putna. A doua zi, dupa slujba oficiata de Patriarhul Teoctist si depunerea de coroane de flori, este organizata o masa comuna pentru toti participantii. Va fi acelasi meniu pentru toti, vor sta toti la aceeasi masa. Apoi oficialitatile vor pleca la aeroport".



Purtatorul de cuvant al Prefecturii spune ca pentru organizarea acestei mese au fost alocate de Guvern trei miliarde de lei si ca se asteapta ca la Putna sa fie cu mult peste 20.000 de vizitatori. "Vor veni si din Republica Moldova, de la Cernauti. Din Europa nu avem date ca vor veni vizitatori, dar cei de la Bucuresti au facut invitatiile speciale pentru corpul diplomatic etc. Vor mai avea loc apoi lansari de carte, de CD-uri, tot felul de spectacole si manifestari, dar nu sunt evenimente atat de spectaculoase. Evenimentul principal va avea loc la Putna", spune Botezatu.



Ce va avea loc la Suceava si Putna nu se poate spune ca nu a avut parte de promovare. Ba chiar a avut parte si de controverse, legate de suma de o mie de miliarde de lei pe care Guvernul a dorit initial s-o aloce pentru Anul Stefan cel Mare. Ulterior, Executivul a stabilit ca doar o suta de miliarde de lei din cele o mie de miliarde de lei prevazute initial vor fi alocate manifestarilor comemorative propriu-zise si restaurarii unor monumente din epoca lui Stefan, restul urmand sa fie incluse in bugetele unor ministere si in bugetul Consiliului Judetean Suceava, pentru a fi folosite pentru lucrari de infrastructura, in special pentru reabilitarea unor sosele si a unor drumuri de acces catre manastirile din judet.





Simpozionul e de baza



Cu toate acestea, cererile pentru excursii si cazare nu prea s-au inmultit, iar vizitatorii de la muzee au ramas la fel de sporadici, aceiasi elevi si studenti. Poate la inceputul lui iulie sa creasca numarul acestora, spera directorii muzeelor de istorie din principalele orase ale Moldovei. Pretul unui bilet de intrare la muzeu nu depaseste 5.000 de lei pentru elevi, studenti si militari si 10.000 de lei pentru adulti.



La Vaslui se afla Muzeul Judetean Stefan cel Mare, care de la inceputul anului a deschis o expozitie dedicata personalitatii voievodului si bataliei de la Vaslui. Sunt expuse portrete ale domnitorului, steaguri, piese de harnasament, parti de teracota de la Curtea Domneasca din Vaslui si de la Biserica Sf. Ioan, ctitorita de Stefan. Desi muzeul poarta numele voievodului moldovean, exponatele despre acesta ocupa cam jumatate din sala in care functioneaza muzeul, restul fiind exponate din alte perioade istorice. "Organizam simpozioane, prezentari pe baza de text, dar si de imagini video. Ne asteptam sa vina mai multi turisti in aceasta perioada. Strainii vin mai putin la Vaslui si atunci sunt in grupuri organizate", spune Ioan Mancas, directorul muzeului din Vaslui.





"La noi e saracie mare"



In judetul Suceava fuctioneaza doua muzee de Istorie, cel din Siret si cel din municipiul Suceava. La Muzeul de Istorie din Siret nu s-a organizat nici o expozitie speciala pentru acest eveniment, supraveghetorul Dorel Ursache, care este din 1984 si singurul angajat al muzeului, fiind unul dintre participantii la evenimentele care vor avea loc la Suceava si Putna. "Muzeul nu participa cu exponate, eu voi fi prezent doar fizic la aceste manifestari. De mic copil am fost pasionat de Stefan cel Mare si am colectionat peste 20 de piese din vremea domnitorului. M-am oferit sa le expun, dar pentru ca nu a fost nimeni interesat, le-am vandut", spune Ursache.



Colectia sa includea o medalie de argint care a fost batuta in 1904 la Viena de intelectualii romani cu ocazia implinirii a 400 de ani de la moartea lui Stefan, un portret al domnitorului primit premiu in 1936 de un elev de la Siret, carti, medalii, ilustrate. "Le-am vandut aproape pe toate pentru cateva milioane de lei. Stiu ca este putin, dar la noi e saracie mare, ce era sa fac!".



Cat despre vizitatorii muzeului, Dorel Ursache spune ca acestia nu sunt prea multi, mai ales acum, ca scolile si-au inchis portile pana la toamna. "Acum sunt cu bacalaureatul, au de prasit, nu mai vin ei la muzeu. Eu sper sa poposeasca aici si strainii care trec spre Putna, mai ales cei din Bucovina si Basarabia, care sunt mult mai legati de Romania decat multi dintre noi. Eu sunt aici la Siret si simt lucrul acesta".





Strainii, mai interesati de etnografie



Complexul muzeal al Bucovinei din Suceava se afla la finalul pregatirilor pentru evenimentele care vor avea loc peste o saptamana. "La Cetate se fac ultimele retusuri la scena unde presedintele Iliescu isi va rosti discursul. Podul Cetatii a fost restaurat in intregime", spune Ioan Cocuz, directorul muzeului.



Pe 29 iunie va fi lansat un album - "Moldova Mariei Sale Stefan cel Mare si Sfant" - care este, in opinia directorului, piesa de baza a manifestarii si care include fotografii ale domnitorului, ale celor mai reprezentative ctitorii si biserici etc. "Am editat si o monografie a Cetatii de Scaun a Sucevei si am realizat si un CD care prezinta o vizita virtuala in Cetatea de Scaun din secolul al XV-lea. Am folosit piese originale din depozitele muzeului si am reconstituit sala tronului, zidurile, apartamentele domnesti, curtea interioara, depozitele etc. Cred ca 95% din piesele originale care exista in Romania despre Stefan se afla la Suceava", spune Cocuz.



CD-ul a fost realizat in 1.000 de exemplare, iar pana acum au fost vandute aproape jumatate. Un CD costa 350.000 de lei.



Muzeul a deschis si o expozitie care marcheaza cele mai importante momente ale activitatii domnitorului. Expozitia se intinde pe o suprafata de 500 de metri patrati si este amenajata in trei sali. In prima incapere este prezentata cronologia evenimentelor politice si militare, in cea de-a doua sala - activitatea diplomatica a lui Stefan cel Mare, fiind reconstituita si o cancelarie domneasca in care se afla si un manechin reprezentandu-l pe logofatul Ioan Tautu, precum si o serie de fotografii si documente originale si in facsimil. In cea de-a treia incapere a expozitiei este prezentata activitatea economica, comerciala si ostaseasca, in vitrine fiind expuse obiecte mestesugaresti ale vremii, bijuterii, monezi, ornamente si copii dupa "Asediul Constantinopolului". In aceeasi sala sunt expuse replici de steaguri, precum si manechine imbracate in costume de ostasi, negustori si boieri, costume confectionate de maicutele de la Manastirea Dragomirna si trei machete ale unor biserici ctitorite de stefan cel Mare, respectiv manastirile Neamt, Putna si Patrauti.



"O sa fie, cred, un aflux important de turisti. Pentru ca vor veni si straini, am pregatit pentru aceste evenimente nu numai muzeele de istorie, ci si pe cele de etnografie. Strainii sunt interesati si de istorie, dar cel mai mult sunt atrasi de comorile artei populare etnografice din Bucovina. S-au saturat de blocuri, fier si asfalt si sunt fascinati de produsele noastre traditionale. Cred ca pentru patru zile, Suceava va fi capitala Europei crestine, iar ceea ce organizam noi aici va avea un real succes", sustine Ioan Cocuz.



Muzeul de Istorie Neamt, din Piatra Neamt, organizeaza o sesiune comemorativa Stefan cel Mare si are deschisa o expozitie cu fotografii ale domnitorului, ale bisericilor si manastirilor ctitorite de acesta, documente si medalii din acea perioada. Pretul unui bilet este de 20.000 de lei pentru adulti si 10.000 de lei pentru studenti si elevi. "Ma indoiesc ca numarul vizitatorilor va creste foarte mult. Sunt lucruri care tin de natura umana, de posibilitatile financiare. Foarte putini straini vin sa ne viziteze, iar acestia sunt, de obicei, in tranzit", e de parere Gheorghe Adumitroaiei, directorul muzeului.





Destul de putine cereri pentru Moldova



Pentru inceputul lunii iulie, agentiile de turism au avut pentru Moldova putine cereri sau chiar deloc. De exemplu, Paralela 45 din Bucuresti organizeaza circuite turistice la manastirile din Bucovina, in special pentru straini. Ana Irimia, director de incoming, spune ca nu a observat deloc o crestere a cererii in aceasta perioada pentru zona respectiva. "Avem in general turisti din SUA, Scandinavia, Serbia, Marea Britanie, Franta. Anual, in jur de 30-40% din circuitele pe care le facem sunt in Bucovina, dar anul acesta nu am observat nici o crestere".



Agentia organizeaza un circuit de noua zile care include si vizitarea manastirilor din nordul Bucovinei (Voronet, Humor, Sucevita, Moldovita), care costa peste 1.600 de euro de persoana pentru un grup de maxim trei persoane si 474 de euro de persoana pentru un grup de 40 de persoane.





Incercati mai bine la Patriarhie



Remus Visan, director comercial al agentiei Millenium Tour, afirma ca singurele circuite interne pe care agentia le realizeaza sunt diverse evenimente organizate la cererea unor firme. "Din cate stiu eu, anul acesta nu ajungem in Moldova. Sunt probabil alte agentii care organizeaza asa ceva. Patriarhia are un birou de pelerinaje si organizeaza cele mai ieftine excursii, care includ si manastirile din Moldova".



In afara cererilor, destul de rare de altfel, care vin din partea firmelor, agentia poate primi comenzi de la agentii de turism din strainatate. "Strainii sunt in trecere prin Romania. Fie au debarcat la Constanta de pe un vas de croaziera si stau maxim 2-3 zile in tara, fie vin intr-un circuit al Europei care include Sofia, Bucuresti si alte capitale estice. Rar vin numai pentru manastiri. Acestea sunt frumoase, dar daca ii arati mai mult de doua zile numai manastiri, se plictiseste. Iar despre Stefan cel Mare nu stie nici un strain. Pot sa-i spun diverse picanterii despre viata acestuia, dar daca nu-l poate vizualiza in contextul istoriei sale, uita repede", spune Remus Visan.



Nici Biroul de pelerinaje al Patriarhiei Romane nu a inregistrat cereri foarte multe pentru aceasta perioada. Intre 30 iunie si 3 iulie, 26 de persoane vor pleca intr-un pelerinaj care include vizitarea Catedralei Episcopale de la Buzau, a manastirilor Dragomirna, Humor, Voronet, Sucevita, Moldovita, Putna, Neamt, Secu, Sihastria, Agapia, Varatic si Biserica Domneasca din Piatra Neamt. Pelerinajul costa 3.350.000 de lei, pret care include si cazare, masa si transport.



"Vom participa si la Sfanta Liturghie de la Putna din 2 iulie. Cereri am avut si intentionam sa mai organizam acest pelerinaj. In perioada de vara avem si straini care merg cu noi sau romani stabiliti in alta tara, care vin cu prietenii", spune Iustin Stuparu, inspector in cadrul Biroului de pelerinaje.





Unii vin pentru tratament...



Bucovina Vacance Tour din Vatra Dornei organizeaza excursii de o zi la manastirile din Moldova in special pentru cei care vin in statiune la tratament. "In aceasta perioada, straini nu sunt inca in statiune. De obicei, organizam mai mult sambata si duminica, pentru ca aceia care vin aici sunt legati foarte mult de tratament", spune Veronica Budai, directorul agentiei.



Agentia organizeaza excursii de o zi in Moldova, Bucovina sau Maramures. Cea de 300.000 de lei include vizitarea manastirilor Agapia, Varatic, Neamt, Secu si Sihastria, iar cea de 275.000 de lei include vizitarea manastirilor Putna, Moldovita, Sucevita, Voronet. La aceste preturi se adauga si taxa de intrare la manastiri, care inseamna in plus inca vreo 100.000 de lei. "Avem saptamani cand mergem in fiecare zi. Majoritatea celor care vin sunt pensionari, si daca as prelungi durata excursiei, ar inseamna sa maresc pretul si multi ar renunta din aceasta cauza".



Veronica Budai spune ca anul acesta in lunile mai-iunie a fost mai slab decat anul trecut. "Pentru sfarsitul lui iunie am inteles ca va veni un grup de straini care va dori sa mearga si la manastiri, dar cereri mai mari pentru perioada cand sunt organizate manifestarile de la Suceava si Putna nu sunt".



Nici filialele din Suceava si Vaslui ale Sind Romania (agentia de turism a sindicatelor) nu organizeaza excursii spre zonele unde vor avea loc manifestarile respective. Angelica Iftimie, directoul agentiei din Suceava, spune ca nu au avut solicitari de asemenea natura si ca agentia promoveaza in aceste zile numai oferta de pe litoral si pentru tratament balnear.



Vasile Mazilu, directorul agentiei din Vaslui, spune ca la cerere ar putea organiza si astfel de excursii, dar nu au avut deloc cereri. "Nu avem oferta decat pentru statiunile din zona, pentru tratament sau pentru litoral. Din 1996, pensionarii si veteranii de razboi nu mai primesc reduceri prin noi. Pana atunci mai organizam circuite pe la Marasesti, Soveja, alte localitati istorice din Moldova, dar acum nu mai putem".



Mazilu spune ca numarul companiilor care subventioneaza cu bani concediul salariatilor a scazut tot mai mult in ultimul timp, ceea ce a facut ca multe filiale ale agentiei din regiunea Moldovei sa se inchida. "Noi avem noroc. In Vaslui mai sunt noua unitati care acorda reducere pentru salariati si avem activitate".





... altii pentru conferinte



Desi autoritatile spun ca numarul vizitatorilor va fi foarte mare, faptul ca unele unitati turistice sunt pline in aceasta perioada nu are legatura in toate cazurile cu festivitatile de la inceputul lui iulie. Popasul turistic Bucovina, din Suceava, care include un hotel de patru stele, nu mai are de mult timp nici un loc liber. "Am o delegatie din SUA care n-are nici o legatura cu Putna 500 - au venit pentru o conferinta la Universitatea Babes-Bolyai. Pentru evenimentele de la Suceava si Putna, consiliul judetean a rezervat deja locuri pentru o delegatie care vine din Germania. Cererile au crescut pentru aceasta perioada, chiar daca numarul locatiilor care ofera cazare s-a marit si el", afirma Marioara Chetraru, directoarea popasului.



La hotel, o camera single costa 38 de euro (cu mic dejun), iar o camera dubla, 30 de euro. Cazarea la Casa Bucovineana costa 11 euro de persoana (cu mic dejun), iar in zona de camping, 5 euro pe loc. "Preturile noastre nu sunt batute in cuie. Noi negociem cu clientii si oferim diverse facilitati", spune Marioara Chetraru.





Cu tot cu Sanzienele se face de-un sejur



In aceste zile, si Hotelul Suceava, de doua stele, din Suceava, este ocupat in proportie de 80%. "Deja avem oameni, dar acestia au venit pentru hramul Sucevei, care are loc in ziua de Sanziene (24 iunie), unul dintre marile evenimente ale acestui oras. Avem si doua grupuri de straini in hotel, dar ei vor pleca la sfarsitul lunii, dupa care vin altii. Deocamdata e prea devreme sa spun ce va fi la inceputul lui iulie. Cred insa ca vor veni multi vizitatori, mai ales ca, din cate am inteles aici se va tine si o sedinta de Guvern", spune Costica Dascaliuc, directorul hotelului.



Intr-adevar, de fiecare data cand au vorbit despre asteptarile lor in materie de aflux de turisti pentru aceasta perioada, oficialitatile si oamenii din turism deopotriva s-au referit la ea ca la un sejur intreg, care incepe de la Sanziene si se termina cu duminica de 4 iulie.



Cu toate acestea, Dascaliuc nu se asteapta ca hotelul sau sa se ocupe in intregime, deoarece, considera el, multi dintre cei care vin se cazeaza la cunostinte, rude sau prieteni, fiind in majoritate originari din Moldova sau, in tot cazul, romani, nicidecum turisti straini, carora sarbatoarea de Sanziene sau sarbatoarea locala a hramului Sucevei nu le spun nimic. "In medie, pe luna, avem un grad de ocupare de 50-60%. Nu cred ca acum va fi mai mult de 75-80%, chiar daca numarul vizitatorilor va creste considerabil". diana.sava@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania