Afaceri de la zero

Targul de mobila BIFE-TIMB aduce 15 tari la Bucuresti

31.08.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Peste 350 de companii si organizatii din 15 tari vor expune in acest an in cadrul celei de-a noua editii a targului international de mobila, produse din lemn, hartie, carton, ambalaje, decoratiuni interioare, masini si echipamente pentru explotarea forestiera si prelucrarea lemnului (BIFE-TIMB), organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in colaborare cu Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania,.

Targul se va desfasura in perioada 6-10 septembrie, in cadrul complexului expozitional Romexpo si va beneficia de o suprafata de expunere de 25.000 mp, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa Mariana Dicianu, director in cadrul Romexpo.

Printre tarile participante se numara Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Pakistan, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria. Concomitent cu expozitia de mobila va fi organizat si salonul specializat Modern, a adaugat Dicianu.

Productia de mobila reprezinta 3% din totalul productiei din Romania, iar intreprinderile din acest domeniu realizeaza 6% din totalul exporturilor.

"In timp ce balanta comerciala este deficitara, mobila are un aport pozitiv, cu un total al exporturilor de circa 400 milioane dolari anual", a declarat Aurel Rizea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

In anul 1999, exportul de mobilier s-a cifrat la 400 milioane dolari, iar importurile s-au cifrat la 50 milioane dolari. Potrivit unei statistici a APMR, peste 70% din productia totala de mobilier a fost exportata in Germania.

Totodata, reprezentantii APMR apreciaza ca exporturile de materie prima, respectiv buseteni si cherestea, au depasit cu mult exportul de produse finite. In anul 1999, exportul de busteni a crescut de 3,7 ori fata de anul 1999, iar pentru acest an se estimeaza o crestere a acestuia de circa 22%.

Aurel Rizea spune ca, in prezent, in Romania isi desfasoara activitatea un numar de 1.496 de intreprinderi in domeniul mobilei si al prelucrarii lemnului, in cadrul carora lucreaza 122.000 de angajati.

Din totalul intreprinderilor existente, 81% sunt societati cu mai putin de 50 de angajati care realizeaza 12% din cifra de afaceri totala, in timp ce 57% din cifra de afaceri totala este realizata de intreprinderile cu peste 500 de angajati.

In primul semestru al acestui an, cifra de afaceri totala realizata de intreprinderile producatoare de mobilier a fost mai mare cu 3,5% fata de perioada similara a anului trecut, iar exporturile au inregistrat o crestere de 7% fata de primul semestru al anului trecut.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania