Afaceri de la zero

Un business exclusivist pentru profituri exclusiviste: paturile cu apa

11.06.2007, 22:05 Autor: Anca Rif, ZF Transilvania
O nisa putin exploatata pe piata din Romania, insa destul de populara printre occidentalii obisnuiti cu marje considerabile de profit de pe urma acestei activitati, o reprezinta afacerea cu paturi cu apa.
Daca la nivel mondial, s-au vandut pana in prezent aproximativ 100 de milioane de astfel de produse, romanii care se pot lauda ca pot dormi pe un pat cu apa sunt cu putin sub 1.000, ceea ce face ca valoarea pietei de profil sa depaseasca 2 mil. euro.
Oportunitatea a inceput insa sa fie valorificata de cativa antreprenori, care arunca pe piata oferte ce pot atinge chiar si 14.000 de euro. Unii sunt abia la inceput de drum, insa altii au descoperit posibilitati bune de castig acum cativa ani buni.
"Ideea acestei afaceri s-a nascut in urma unei excursii la Roma, unde am beneficiat de o astfel de saltea in camera de hotel. La intoarcerea in tara, am cautat pe internet cel mai bun producator de saltele cu apa si asa am semnat contractul de reprezentare cu firma Tasso", isi aminteste Andreia Popescu, director magazin Tasso Bucuresti.
Ea spune ca investitia in demararea afacerii a fost de peste 100.000 de euro, iar la inceput vanzarile au mers destul de greu, deoarece produsul nu era cunoscut pe piata romaneasca. "Desi am alocat bugete de publicitate destul de semnificative, afacerea nu a explodat, principala cauza fiind, in opinia noastra, conceptia conform careia este mai bine pentru spate sa dormi pe ceva tare. In plus, pretul acestor produse este inca prohibitiv pentru romanii cu venituri medii", precizeaza Andreia Popescu.
Castigurile efective aduse de aceasta afacere nu sunt nici pe departe la nivelul din Vest insa piata locala a prins avant in ultimele luni, sustinute de numarul tot mai mare al persoanelor cu venituri peste medie.
"Desi vanzarile sunt destul de bune, investim in continuare in afacere deoarece estimam ca in momentul in care produsul va fi mai cunoscut veniturile vor creste direct proportional. In acest moment, principalii nostri clienti sunt persoanele cu venituri mult peste medie", precizeaza directorul magazinului Tasso din Bucuresti. Compania Vontana Industrie, producatorul paturilor cu apa Tasso, activeaza pe piata in domeniu de 30 de ani si are distribuitori in Europa, Statele Unite si India.
Pentru multi dintre clientii cu experienta pretul nu mai reprezinta singurul element avut in vedere atunci cand se ia decizia de a cumpara un pat cu apa
"Inceputurile au fost grele din cauza mentalitatii romanilor, dar in timp cererile au crescut, iar oamenii au inceput sa aiba o deschidere mai mare fata de produsele putin mai nonconformiste. In aceste moment, clientii nu mai intreaba prima data cat costa un produs, ci sunt mai interesati de atributele lui", precizeaza Petrinel Marin, administrator Aquadreams.
Afacerea Aquadreams din Timisoara a fost demarata in urma cu trei ani de catre Petrinel Marin, iar investitia initiala a fost de aproximativ 15.000 de euro, valoare ce a inclus doar stocul de marfa.
Produsele distribuite de companie pe piata locala sunt fabricate in Danemarca si Belgia, pretul unui pat cu apa fiind intre 1.000 si 3.000 de euro, in functie de dimensiuni, model, densitatea saltelelor cu apa, dar si in functie de optiunile suplimentare.
Aquadreams vinde aproximativ 60-70 de paturi cu apa pe an, clientii fiind din diferite categorii sociale. "Ceea ce au in comun este dorinta de a avea un produs deosebit, care sa le ofere un confort sporit", declara Petrinel Marin. In opinia acestuia, in prezent, piata in domeniu este in crestere, iar trendul se va pastra si in urmatorii ani.
Cu toate acestea multi romani considera preturile ca nefiind accesibile cu toate ca durata de viata a unei astfel de saltele poate fi si de cinci ori mai mare decat a unei saltele obisnuite.
"Oamenii sunt inca destul de reticenti, unora fiindu-le teama chiar sa se aseze pe un asemenea pat. Cei mai deschisi sunt tinerii care au avut ocazia sa calatoreasca peste hotare si uneori sa doarma in paturi cu apa. Credem insa ca in cativa ani lucrurile se vor schimba, in sensul ca oamenii vor descoperi calitatile terapeutice si igienice ale paturilor de apa, iar piata in domeniu va creste", a spus la randul lui Lukacs Imre Robert, administrator al companiei romano-maghiare Merino-Comfort din Oradea.
Compania este noua-intrata pe piata de paturi cu apa, iar in cele doua luni de activitate a vandut 40 de astfel de produse. "Suntem inca in faza incipienta, dar estimarile noastre sunt foarte optimiste. In Romania patul cu apa e vazut ca o tendinta avangardista, iar clientii mai in varsta considera ca acest obiect de mobilier este destinat exclusiv tinerilor. Credem insa ca in timp aceasta prejudecata va fi depasita, iar oamenii sa constientizeze ca altele sunt atributele unui pat cu apa", spune Lukacs.
Potrivit lui Lukacs de la Merino-Comform, pana in prezent, cei care au cumparat paturi cu apa au optat in marea lor majoritate pentru sistemul "dual", adica un pat compus din doua saltele individual climatizate si dotate cu grade diferite de amortizare. "In cazul acestor modele gradul de umplere al saltelei poate fi determinat individual, pe baza greutatii corporale si a marimii. Exista de asemenea posibilitatea reglarii individuale a temperaturii prin intermediul unui termostat, ce poate ajunge pana valori de 30 de grade Celsius", declara Lukacs Imre Robert.
Pentru jucatorii cu experienta urmeaza acum planul B: extinderea teritoriala si completarea portofoliului de produse. "Cercetatorii au dovedit ca in timpul somnului pe un pat cu apa, corpul se relaxeaza complet si in consecinta se reduce starea de oboseala. Filmele americane insa au omis tocmai utilitatea esentiala a acestor paturi, asociindu-le mai degraba cu activitatile erotice, iar in acest moment noi ne straduim sa invingem aceasta prejudecata", marturiseste administratorul Merino-Comfort, care are in vedere investitii in dezvoltarea retelor teritoriale.
In prezent, compania Tasso Bucuresti vinde aproximativ 5-6 paturi cu apa intr-o luna, pretul produselor incepand de la 1.650 de euro si putand ajunge pana la 14.000 de euro pentru un sistem complet de dormit ce include saltea, rama si sistem audio ce preia vibratiile muzicii si le transmite prin apa din saltea.
"Produsele se realizeaza doar la comanda si se personalizeaza pentru fiecare client, astfel ca termenul de livrare este de aproximativ 8 saptamani. In plus, toate componentele sistemelor de dormit Tasso sunt fabricate in Germania sub un strict control al calitatii atat din punctul de vedere al manoperei, cat si din punctul de vedere al materialelor folosite, care trebuie sa fie cat mai sanatoase", explica Andreia Popescu.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania