Afaceri de la zero

Work&Travel pentru 5.000 de studenti

26.01.2005, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu



Pentru studentii romani ai universitatilor acreditate din invatamanul de stat sau particular care vor sa ajunga la munca si perfectionarea educatiei in Statele Unite exista programele Work&Travel si Intership oferite de catre GTS International. "Anul trecut era o inegalitate de sanse, pentru ca cei din invatamanul universitar privat nu aveau acces la astfel de programe. Acum singura conditie este ca studentii sa provina dintr-o forma de invatamant acreditata", spune Oana Trandafir, reprezentantul GTS International Romania la Cluj-Napoca.



Programul Work&Travel se adreseaza studentilor la cursurile de zi sau masterat, cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani. Candidatii trebuie sa aiba media notelor de minim 7,50 si sa cunoasca limba engleza la nivel mediu sau avansat. Ca urmare a conditiilor impuse de Consulatul american, studentii in ani terminali sunt singurii care nu pot lua parte la program.



Studentii pot lucra in hoteluri, restaurante, parcuri de distractii, fast-food-uri, dar nu pot fi baby sitter, profesori sau invatatori si nu au acces nici la slujbele din vanzari sau la cele din domeniul serviciilor medicale. Salariul mediu lunar poate fi de peste 1.000 de dolari, tinerii fiind platiti cu sume de 6 pana la 10 dolari/ora.



Pentru a gasi oferta de munca potrivita, fiecare participant are la dispozitie trei variante de cautare. Prin optiunea Atlas, studentul beneficiaza gratuit de o baza de date privata cu oferte de munca ale unor angajatori verificati si care fac parte din program de mai multa vreme. A doua varianta, Job fair/Road show, presupune prezenta la un targ de locuri de munca in Bucuresti, unde angajatorii americani organizeaza interviuri de angajare. Cea de a treia optiune este cea a cautarii pe cont propriu.



Anul acesta, GTS Romania va organiza o caravana in principalele orase din Transilvania, pentru a prezenta oferta unui numar cat mai mare de studenti. Firma va fi prezenta de saptamana aceasta in Alba-Iulia, Sibiu, Baia-Mare, Oradea si Brasov.



GTS International ofera consultanta gratuita, iar participantii primesc un certificat de eligibilitate din partea Consiliului pentru schimburi educationale internationale, o asigurare medicala si un manual cu informatii despre modul de viata si munca in SUA. "Selectia candidatilor se organizeaza de birourile GTS Romania, iar dintre cei care ajung la Ambasada Americana, 99,9% au sansa sa primeasca viza. E un filtru pe care ni-l asumam, pentru ca altfel nu am mai avea credibilitate", a mai spus Oana Trandafir.



In 2004, grupul GTS International a inregistrat un numar de 4.583 de participanti la programul Work&Travel, din cei 5.000 care pleaca in SUA, in total, prin astfel de programe. "Anul acesta din aproximativ 1.400 de persoane plecate prin programul nostru, doar patru nu s-au mai intors", adauga Oana Trandafir.
transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania