Analiză

Aderarea nu va aduce singura investitorii pe Bursa

Aderarea nu va aduce singura investitorii pe Bursa
28.09.2006, 20:16 16

Principalele burse din Europa Centrala si de Est - pietele din Cehia, Polonia si Ungaria - au primit un nou impuls dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, ceea ce, spun analistii de pe piata romaneasca, se va intampla si cu bursa locala.
Cu o conditie totusi: largirea ofertei de produse si mai ales de emitenti, prin listarea unor noi companii mari, in primul rand dintre societatile aflate sub controlul statului. Altfel, spun aceiasi brokeri, Bursa dupa 2007 nu va arata cu mult diferit fata de cea din prezent.
De ce este totusi importanta aderarea pentru piata de capital romaneasca?
"Aderarea ar trebui sa aduca o influenta pozitiva, in sensul ca investitorii se vor simti mai confortabil sa vina pe o piata unde gasesc aceleasi reguli, standarde, reglementari ca pe pietele dezvoltate", spune Cornel Fumea, directorul general al societatii de brokeraj BRD Securities. Este vorba astfel de imbunatatirea perceptiei pe care Bursa o va avea in randul investitorilor straini.
"Cand se vor uita la piata de la noi, investitorii straini se vor uita la o economie similara, care joaca dupa aceleasi reguli cu tarile vest-europene. Un aspect pozitiv al aderarii va fi si faptul ca sunt fonduri de investitii care nu pot investi decat in state din UE si cu siguranta acestea se vor orienta catre Romania si Bulgaria dupa 1 ianuarie 2007", considera Laurentiu Floriu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Problemele principale insa ale pietei - lichiditatea scazuta, oferta redusa de produse si emitenti - nu se vor rezolva de la sine in momentul integrarii, spune directorul de la BRD Securities, iar acestea sunt lucrurile care conteaza cel mai mult pentru investitori.
De aceea, efectul aderarii nu se va produce insa imediat. Asa cum de altfel nu a fost nici pe celelalte piete, unde imediat dupa data oficiala a integrarii au urmat corectii importante, e drept, dupa cresterile sustinute de pana atunci.
Cu toate acestea, pana la finalul primului an ca state ale UE, bursele din Cehia, Polonia si Ungaria au reusit sa-si depaseasca maximele atinse pana in acel moment. Astfel, la sfarsitul lui 2004, aceste piete inregistrau cresteri de 56 % (Cehia), 25% (Polonia) si 57% (Ungaria), nu insa in toate cazurile mai mari ca in anul precedent (situatia bursei poloneze, cu o apreciere mai redusa decat in 2003).
Bursa din Romania a inregistrat deja cresteri accelerate in ultimii ani, fiind performera regiunii din acest punct de vedere, cresteri insa care, spun brokerii, nu se vor mai repeta la nivel de indici pe viitor, odata cu maturizarea pietei.
"Numai cu emitentii de azi, dupa momentul aderarii de anul viitor, ma astept ca lichiditatea sa creasca fata de nivelurile actuale (rulajul de ieri - 6 mil. euro - n.red.), dar nu cred ca vom avea o medie a tranzactiilor zilnice mai mare de 10 mil. euro. Cu Fondul Proprietatea si Romtelecom pe Bursa, cred ca media va urca pana la cel putin 15-20 mil. euro". considera Laurentiu Floroiu.
Cornel Fumea spune ca in absenta unor noi emitenti, cresterea de lichiditate se va face doar "selectiv", in conditiile in care unii dintre emitentii mari sunt in aceste momente evaluati la "pretul corect sau chiar peste acest pret".
In ceea ce priveste aspectele negative, conducerea Bursei spune ca si in acest caz, ca si pe celelalte piete din economie, este vorba despre concurenta in crestere.
"Se intra intr-o competitie cu institutiile financiare similare si creste riscul de a alege serviciile de alte entitati similare." a precizat Septimiu Stoica, presedintele Bursei. Pentru a reduce acest risc, conducerea Bursei isi va continua politica de reducere a costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO