Analiză

Al doilea an de scădere economică în cifre. Temperarea declinului PIB în 2010 anunţă revenirea pe creştere în 2011?

Al doilea an de scădere economică în cifre. Temperarea declinului PIB în 2010 anunţă revenirea pe creştere în 2011?

Autor: Claudia Medrega

15.02.2011, 23:50 78

Creşterea nesperată a economiei în ultimul trimestru a dus latemperarea declinului anual al PIB la 1,2% pentru 2010. Deşiproducţia industrială şi exporturile s-au aflat pe un trendascendent, nu au reuşit să antreneze revenirea economiei pe plus,din cauza scăderii consumului, reducerii investiţiilor şi căderiidin sectorul construcţiilor. Speranţele de redresare au fost datepeste cap de planul de austeritate al autorităţilor de la mijloculanului trecut - majorarea TVA şi tăierea salariilor, care a puspresiune suplimentară pe consum. Claudia Medrega

Doi ani de recesiune - Evoluţia PIB faţă de acelaşitrimestru din anul anterior, serie brută (%)

Economia României a crescut în ultimele trei luni ale anului2010 faţă de trimestrul precedent cu 0,1%, contrar aşteptărilorcelor mai mulţi analişti care anticipau scădere. Comparativ cuaceeaşi perioadă a anului 2009 PIB-ul a scăzut însă cu 0,6% peseria brută şi 0,5% pe seria ajustată sezonier, conform primelorestimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Scăderea economiei în2010 a fost de 1,2%, mai redusă decât estimările analiştilor şiprognoza oficială a FMI şi a autorităţilor, de 1,9%. După ce înprimăvară, majoritatea prognozelor indicau o revenire pe plus aeconomiei mizând pe revenirea consumului intern, de la jumătateaanului estimările s-au modificat radical, analiştii şi autorităţileanticipând un al doilea an de recesiune. Măsurile de austeritateadoptate de autorităţi, inclusiv majorarea TVA şi reducerea cu 25%a salariilor din sectorul public, s-au văzut în dinamica PIB. Dupărevenirea firavă a economiei în zona pozitivă în trimestrul aldoilea, PIB-ul ajustat sezonier a reintrat în teritoriul negativ întrimestrul al treilea. PIB-ul a scăzut în trimestrul al treilea cu2,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2009, după ce înintervalul aprilie-iunie 2010 declinul fusese de numai 0,5%.Prognozele pentru 2011 indică o creştere a economiei cu 0,5 -1,5%.

Şi-a revenit în decembrie - Evoluţia producţieiindustriale faţă de aceeaşi lună a anului precedent(%)

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatoridin economie, a adus o surpriză plăcută accelerând pe final de an,după ce dăduse semne de oboseală în lunile precedente. Potrivitdatelor INS, producţia industrială a crescut în decembrie cu 6,5%comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie ajustatăîn funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate. Evoluţiaa fost influenţată de creşterile înregistrate de industriaprelucrătoare (Ă8,1%) şi de producţia şi furnizarea de energieelectrică şi termică (Ă4,5%). Pe ansamblul anului creştereacomparativ cu 2009 a fost de 4,1%, ca serie ajustată şi 5,5%, caserie brută. De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009,producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună laalta. După un avans de 7,1% în ianuarie, ritmul s-a atenuat la 1,4%în februarie, pentru ca în iunie creşterea anuală a producţieiindustriale să ajungă la 4,7%. În septembrie şi octombrie 2010dinamica producţiei industriale a încetinit la 2-3%.


Dublă faţă de 2009 - Evoluţia inflaţiei anualizate -indicele preţurilor de consum (%)

Luna decembrie a adus o veste proastă privind creştereapreţurilor de consum, care a accelerat spre 8%, în condiţiilemajorării TVA. Rata inflaţiei a ajuns în 2010 la 7,96%, nivelulfiind aproape dublu faţă de cel din 2009. Creşterea preţurilorproduselor nealimentare a fost de 9,76%, în timp ce la mărfurilealimentare şi servicii avansul a fost de circa 6,4%. În decembriepreţurile de consum au urcat cu 0,53%. BNR a ratat în 2010 pentrual patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5%plus/minus un punct procentual. În 2009 rata anuală a fost de4,74%, iar intervalul ţintit a fost tot de 2,5-4,5%. BNR a majoratprognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, iar pentru2012 estimează o rată anuală de 3,2%. Atât pentru acest an, cât şipentru 2012 banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la 3%plus/minus un punct procentual.

Scăderi mari pe final de an

Vânzările cu amănuntul, principalul indicator care măsoarăevoluţia consumului privat, au scăzut în decembrie anul trecut cu7,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, cel mai mare declin fiindconsemnat la produsele nealimentare, conform datelor INS. Ultimalună a anului, care tradiţional consemna un consum mai ridicat, aadus acum un declin mai puternic decât în lunile precedente. Peîntreg anul 2010, cifra de afaceri a comercianţilor cu amănuntuls-a redus ca serie ajustată cu 5,5%. Cifra de afaceri din comerţulcu amănuntul s-a redus cu aproximativ 16% în ultimii doi ani, darpe parcursul lui 2010 ritmul de scădere s-a limitat la o singurăcifră, comparativ cu o medie de 12-13% în anul anterior. Retailul arevenit temporar pe creştere în luna iunie a anului trecut,înregistrând un avans de 3,2%. Ulterior, a reintrat în teritoriulnegativ din cauza majorării TVA de la 19% la 24% şi a reducerii cu25% a salariilor din sectorul public.

În picaj

România nu a fost foarte atractivă pentru nerezidenţi în 2010,investiţiile străine directe scăzând cu aproximativ 26% faţă de2009, iar semnalele pentru 2011 nu sunt favorabile, având în vedereşi amânarea aderării la Schengen. Investiţiile străine au coborâtla 2,6 mld. euro, faţă de 3,5 mld. euro în 2009, conform datelorBNR. Faţă de anul de vârf 2008, investiţiile străine directe înRomânia au coborât în 2010 la circa un sfert, deşi nu se previzionacontinuarea scăderii, ci un nivel comparabil cu cel din 2009.Reducerea semnificativă a volumului investiţiilor nerezidenţilor înRomânia a fost semnalul cel mai clar al crizei care a cuprinseconomia, tendinţa descendentă din 2009 continuând şi în 2010.Sectorul financiar a atras anul trecut grosul investiţiilor - careau mers în special în acoperirea pierderilor -, în timp ce sumelerămase pentru investiţii noi în producţie au fost nesemnificative.Creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiilestrăine directe este foarte importantă, având în vedere dependenţade capitalul extern în condiţiile în care gradul economisiriiinterne este redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO