Analiză

Apartamentul prezidential de cinci stele: de la cateva sute de euro la aproape 2.000 de euro

Apartamentul prezidential de cinci stele: de la cateva sute de euro la aproape 2.000 de euro

Click pentru imaginea marita

02.02.2007, 14:16 214

Pentru o noapte de cazare la unul dintre hotelurile de lux din Bucuresti turistii platesc sume cuprinse intre 115 euro si 1.800 de euro. Astfel, tariful unui apartament prezidential poate fi de cincisprezece ori mai mare decat cel al unei camere standard, in cadrul aceluiasi hotel.
"Tarifele practicate tin de cererea de camere si de brandul hotelului. Comparativ cu alte capitale europene, ca de exemplu Budapesta sau Praga, unde numarul de locuri de cazare se apropie de 20.000, Bucurestiul este inca depasit numeric", a declarat Traian Badulescu, consilier de presa in cadrul ANAT.
Hotelul JW Marriott din Bucuresti, administrat de Societatea Companiilor Hoteliere Grand, practica cele mai mari tarife de pe piata hotelurilor de cinci stele din Bucuresti. Tariful pe noapte pentru apartamentul prezidential este de 1.800 de euro, tariful de receptie pentru o camera executive ajungand la 215 euro pe noapte la jumatatea lunii decembrie a anului trecut.
Potrivit informatiilor din piata, JW Marriott este urmat in topul hotelurilor care practica cele mai mari tarife de Athenee Palace Hilton, aflat in portofoliul Ana Hotels. La Hilton, cei care doresc sa se cazeze in apartamentul prezidential (denumit Athenee Palace) trebuie sa scoata din buzunare in jur de 1.450 de euro.
Pentru apartamentele imperial si prezidential, hotelul Intercontinental practica tarife de 1.200 de euro.
Howard Johnson Grand Plaza, unul din brandurile operate de lantul International Cendant, ale carui operatiuni sunt coordonate pe piata locala de Trend Hospitality, incaseaza pentru apartamentul prezidential 600 de euro, acelasi tarif fiind practicat si de hotelul Crowne Plaza.
"Diferentele de preturi sunt dictate de cererea si oferta existente la un moment dat pe piata, cat si de considerente cum ar fi spatiul, serviciile si facilitatile oferite pentru pretul respectiv", a precizat Dana Chiriac, PR Manager in cadrul Howard Johnson.
Diferentele de tarif intre hotelurile de aceeasi categorie si acelasi tip de camera variaza in functie de localizarea hotelului (centru, zona comerciala, limitrof) sau de dotarile si serviciile oferite de fiecare hotel.
"In cazul camerelelor grand executive, spatiul pentru birou este separat de cel al dormitorului. Apartamentul prezidential are o suprafata de 117 metri patrati", a declarat Dina Litzica, PR Manager in cadrul JW Marriott.
Hotelurile de cinci stele din provincie practica tarife ce pornesc de la 110 euro, pentru un apartament prezidential fiind practicat un tarif de 275 de euro. Aceste tarife sunt comparabile cu cele practicate de hotelierii din Capitala.
In perioada Sarbatorilor de Iarna, tarifele hotelurilor de trei stele s-au apropiat de tariful minim practicat de unele hoteluri de cinci stele. Astfel, pentru o noapte de cazare in hotelul Tempo din Bucuresti, tariful era in decembrie de 120 de euro pentru o camera single si de 140 de euro pentru o camera double.
"In prima jumatate a anului trecut, in cazul hotelurilor de trei stele s-a remarcat o crestere a tarifului mediu net cu circa 4-6%", a comentat Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels/ Global Hotel Management.
Pentru o camera executive, clientii JW Marriott platesc 215 euro pe noapte. In perioada decembrie-februarie, hotelul practica reduceri pentru a doua noapte de cazare, pretul ajungand la 161 de euro. Marriott practica si un tarif special de week-end, pretul unei camere fiind de 164 de euro pe noapte.
Pentru o camera standard, Howard Johnson Grand Plaza practica un tarif de 240 de euro, camerele executive putand fi inchiriate cu 270 de euro pe noapte.
Un alt hotel de cinci stele din capitala, hotelul Crowne Plaza, parte a portofoliului Ana Hotels, are 165 de camere si apartamente si zece sali de conferinta.
Tarifele de receptie pentru camerele standard sunt cuprinse intre 150 si 235 de euro pe noapte, apartamentul prezidential putand fi inchiriat cu 600 de euro pe noapte.
Pretul de receptie al Athenee Palace Hilton porneste de la 211 euro pentru o camera single, pentru camerele executive tariful practicat de hotel fiind de 290 de euro.
Hotelul Intercontinental practica cele mai mici tarife de pe piata hotelurilor de cinci stele in aceasta perioada, pretul pentru o camera single pornind de la 114 euro, la care se adauga o taxa de 12%. Pentru camerele executive, hotelul practica un tarif de 294 de euro.
In perioadele in care scade puternic gradul de ocupare al hotelurilor (asa-numitul low season), cum este perioada dintre 15 iulie-31 august si 15 decembrie-31 ianuarie, nu sunt modificate tarifele de receptie, insa pentru anumite categorii de clienti, in special cei cu care sunt incheiate contracte sau sunt clienti fideli, sunt promovate oferte speciale de preturi, mai scazute cu 5-10%.
"Exista perioade de varf de sezon si extrasezon, care pentru Bucuresti sunt cele caracteristice unei destinatii de turism preponderent de afaceri si evenimente, sezonul maximal acoperind intervalele martie-mai, septembrie-noiembrie", a declarat Paul Marasoiu.
Pe piata hotelurilor de patru stele cele mai mari tarife sunt practicate de hotelul Sofitel, detinut de compania World Trade Center, unde tariful de receptie pentru o noapte este de 230 de euro pentru camerele single si de 245 de euro pentru camerele double.
Hotelul Novotel, un alt jucator important de pe piata hoteliera de patru stele a Capitalei, prima investitie pe piata din Romania a companiei Accor, practica in sezonul de iarna preturi mai mici decat ceilalti competitori de pe piata hotelurilor de patru stele. Tariful practicat de hotel este de 98 de euro atat pentru camerele single cat si pentru cele double.
Hotelierii din Capitala sunt de parere ca cea mai mare parte a capacitatii de cazare din Bucuresti este sustinuta de hotelurile de trei stele.
Segmentul hotelurilor de trei stele reprezinta cea mai mare capacitate de cazare din Bucuresti, aproximativ 4.500 de locuri, disponibile in 43 de hoteluri cu un total de 2.198 de camere functionale.
Conform ultimelor date furnizate de Peacock Hotels/Global Hotel Management, tariful public maximal afisat pentru hotelurile de trei stele din Bucuresti este de 135 de euro pentru o camera double, media fiind de 88 de euro si de 120 de euro pentru o camera single, cu o medie de 78 de euro.
"In raport cu politica tarifara si de produs asumata de fiecare hotel, hotelurile isi genereaza o grila tarifara complexa, cu tarife diferentiate in functie de fiecare grupa de clienti si de perioada din an sau chiar din saptamana. Dinamica permanenta in care se afla piata hoteliera induce acest tip de abordare in ce priveste tarifele aplicate, generand la finalul fiecarei perioade o valoare medie a tuturor nivelurilor de tarife practicate in intervalul de referinta, adica un tarif mediu net (fara mic dejun, fara taxa locala, fara TVA), alaturi de comparatia cu tariful public maximal (valoarea cea mai mare la care se poate vinde, incluzand toate serviciile si toate taxele)", a mai spus Marasoiu.
Reprezentantii hotelurilor sunt de parere ca piata hoteliera din Bucuresti ar trebui sa se axeze pe hoteluri de doua stele care sa indeplineasca standardele internationale de functionare si care sa practice tarife de maxim 50 de euro.
Unul din jucatorii importanti de pe piata hoteliera din tara, lantul Continental Hotels, ce detine hoteluri de doua, trei si patru stele, si-a anuntat intentia de a investi in dezvoltarea unei retele hoteliere de clasa economica, clasificat la doua stele, "Continental Express", dezvoltat pentru turistii care calatoresc in scop de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO