Analiză

Asigurari: raman mai putine firme, dar nu din cauza capitalului social

17.04.2003, 00:00 19

Cu doua saptamani inainte de termenul limita pentru majorarea capitalului social, din cele aproape 50 de companii de asigurari din Romania numai sapte companii nu respecta limitele minime.
Dintre acestea insa, patru afirma ca majorarile se vor face. Asa ca, aproape ca in povestea cu negrii mititei, mai raman doar trei companii care este posibil sa nu indeplineasca pragul minim la sfarsitul lunii. La Asirag este sigur ca majorarea nu se poate face iar la Uniroyal Insurance nu exista informatii deloc: numerele de telefon ale companiei afisate pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) sunt dezafectate sau suna in gol.
De asemenea, in cazul Mediterranea Assicurazioni nu au fost disponibile informatii privind o eventuala majorare pana la inchiderea editiei de ieri.
Fuziunile asteptate anul trecut nu s-au facut- doar Aroca si Fortuna au fost integrate intr-o noua companie, Certasig, asa ca cele 15-20 de companii din "trena" marilor asiguratori sunt inca in viata.
De fapt, "marea selectie" care se tot anunta ca va fi in randul societatilor de asigurari in prima jumatate a acestui an se face, asa cum au decurs lucrurile pana acum, pe baza altor criterii decat capitalul social.
Majorarea de capital s-a dovedit mai usor de facut decat respectarea marjei de solvabilitate sau a coeficientului de solvabilitate.
Cele 27 de companii care urmau sa-si majoreze capitalul social pentru a satisface limita minima, conform datelor din septembrie anul trecut, au altfel de probleme: sase companii fie au primit interdictie de emite polite, fie li s-a suspendat activitatea.
Ultimele masuri anuntate de CSA - cererea de planuri de redresare financiara si amendarea Unita si Global pentru ca nu respecta coeficientul minim de solvabilitate - au surprins piata asigurarilor.
Conform datelor pe 2001 cele noua companii cu diverse probleme acum- faliment, reorganizare, planuri de redresare financiara - insumeaza 8% din piata asigurarilor-generale si de viata.
"Masurile pe care le ia CSA sunt foarte bune, pentru ca pe piata romaneasca au existat companii care nu avea principii serioase de subscriere. Aceste masuri de audit, de verificare a companiile sunt foarte bine venite", afirma Mihnea Tobescu, director general la AIG Romania.
El afirma ca pe piata ar fi normal sa mai ramana 25 de companii, fata de 48 in prezent. Directorul general al Generali, Guglielmo Frinzi, crede ca pana in vara, ca urmare a masurilor CSA si a noilor limite ale capitalului social, vor mai ramane doar doua treimi din companiile de acum.
"Vor ramane sub 30 de companii. Cred ca CSA a inteles ca trebuie sa fie de partea asiguratului si sa-si exercite rolul de control", spune Frinzi. 
Dar cat de important este capitalul social pentru o companie de asigurari?
"Capitalul social nu are nici o importanta. Piata percepe capitalul ca fiind o resursa din care se platesc daune. Ce trebuie sa intelegem este ca daunele se platesc din rezervele de daune, care nu au nici o legatura cu capitalul social", spune Mihnea Tobescu.
Piata asigurarilor este destul polarizata- primele 10 companii detin 80% din piata, asa incat este destul de greu de spus daca pe termen lung sau chiar mediu companiile mici vor rezista. Grija multora din acestea de a a-si majora capitalul la timp pentru a satisface normele CSA arata insa ca vor sa ramana in piata.




Reglementarea pe baza careia actioneaza CSA cand cere un plan de redresare financiara
Art.29/Legea 32/2002
Daca in urma analizei rapoartelor financiare si a controalelor efectuate unui asigurator Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constata ca acesta, ca urmare a nerespectarii prezentei legi, pune in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati, comisia solicita consiliului de administratie al asiguratorului intocmirea si aplicarea unui plan de redresare financiara care sa prevada, in principal:
a) limitarea volumului de prime brute sau nete subscrise pe o anumita perioada, astfel incat acestea sa nu depaseasca anumite valori;
b) interzicerea vanzarii sau reinnoirii contractelor de asigurare de un anumit tip;
c) interzicerea efectuarii anumitor investitii;
d) majorarea capitalului social varsat sau a fondului de rezerva libera varsat;
e) orice masuri pe care le considera necesare in vederea redresarii.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels