Analiză

Asteptari de pret intre 18 lei si 28,56 lei/actiune pentru Transelectrica in prima zi de tranzactionare

Asteptari de pret intre 18 lei si 28,56 lei/actiune pentru Transelectrica in prima zi de tranzactionare
28.08.2006, 19:27 30

Maine va incepe tranzactionarea pe Bursa a actiunilor Transelectrica, iar estimarile brokerilor si analistilor, care au oferit previziuni de pret pentru ZF pentru prima zi de tranzactionare, variaza intre un minim de plus 7% si un maxim de plus 70% fata de pretul din oferta publica.
Oferta publica derulata de Transelectrica pentru listarea la Bursa a inregistrat cel mai ridicat grad de suprasubscriere dintre ofertele derulate in ultimii ani. In conditiile in care actiunile societatii au fost suprasubscrise de 6,5 ori, investitorii au asteptari mari privind pretul la care titlurile vor fi cotate in prima zi de tranzactionate.
Transelectrica si-a vandut actiunile in cadrul ofertei la un pret de 16,8 lei/actiune. Pe varianta minima de pret aferenta estimarilor brokerilor, ar rezulta un pret de inchidere pentru actiunile companiei de circa 18 lei/actiune, in timp ce pe maxim, pretul ar fi de 28,56 lei/actiune.
In acelasi timp, asteptarile investitorilor de pe piata sunt in jurul unui pret de inchidere de 23,23 lei/actiune, conform unei medii a estimarilor oferite de 180 de investitori intr-un sondaj realizat de situl www.agf.ro. Cei mai multi dintre acesti investitori (65%) se asteapta ca titlurile Transelectrica sa inchida prima zi de tranzactionare la un pret mai ridicat decat pretul de deschidere, care, pe media estimarilor, este asteptat sa se situeze la 22,38 lei/actiune.
Oferta a fost subscrisa de peste 4.700 de investitori persoane fizice, adica de mai mult de jumatate din numarul lunar de cumparatori de pe piata de capital, care este de circa 8.000, potrivit datelor Bursei de Valori. Brokerii si investitorii au astfel un motiv in plus sa se declare optimisti in privinta preturilor din prima zi de tranzactionare.
Dintre brokerii care au oferit estimari pentru ZF, o crestere de pret de 7-10% fata de pretul din oferta previzioneaza Bogdan Barbieru, directorul de operatiuni al Vanguard, iar un avans de 10-15%, Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities, si Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest. Nilas a oferit estimarea respectiva intr-o varianta considerata realista, in timp ce pe o varianta caracterizata drept "cea mai optimista", cresterea ar putea fi intre 40-50%.
Pe de alta parte, la cresteri de cel putin 50% au spus ca se asteapta Adrian Manaila, directorul Eldainvest, si Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj, iar Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la EFG Eurobank Securities, a estimat un interval de pret de 20-25 lei/actiune, de unde rezulta o crestere de pana la 49%.
Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, a spus ca se asteapta la un pret de inchidere in jurul nivelului de 20 lei/actiune, iar Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest, a estimat un interval de pret pentru prima zi de 19-21 lei/actiune. Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial, considera ca pe inchiderea zilei de marti, actiunile Transelectrica vor fi cotate la un curs in crestere cu cel putin 30% fata de pretul din oferta, adica la un pret de cel putin 21,84 lei/actiune.
Celelalte listari mai importante din ultimii ani, ale Broker Cluj, Flamingo Bucuresti si Vrancart Adjud, au adus castiguri in prima zi de tranzactionare de 158%, 5,2% si respectiv 10% la nivelul pretului de inchidere fata de preturile din oferta.
Brokerii care au oferit estimarile de curs cele mai ridicate spun ca se asteapta la un avans substantial al pretului fata de cel din oferta, datorita interesului foarte ridicat manifestat de investitori in cadrul ofertei si a rezultatelor financiare foarte bune, peste asteptari, ale Transelectrica dupa primele sase luni ale anului.
Pe primul semestru, compania a obtinut un profit net de aproximativ 110 milioane de lei (31 de milioane de euro), valoare situata peste castigul inregistrat in intreg anul trecut, de 29,2 milioane de euro.
Transelectrica a raportat si o crestere importanta a cifrei de afaceri, care a crescut cu 59,3% pana la 1,12 miliarde de lei (316,4 milioane de euro). Compania realizase in 2005 o cifra de afaceri de 476 de milioane de euro.
"Ma astept la o crestere de cel putin 50% fata de pretul din oferta intr-o estimare pe care o consider realista, avand in vedere rezultatele foarte bune raportate la sase luni. Oricum, ne asteptam la o crestere de 20-30% pe baza rezultatelor de anul trecut, dar rezultatele raportate in acest an justifica o astfel de apreciere a pretului. In acelasi timp, multi investitori importanti nu au reusit sa cumpere in cadrul ofertei publice decat o mica parte din ce si-au dorit din cauza gradului ridicat de suprasubscriere si este de asteptat ca interesul lor pentru aceasta actiune sa se mentina", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
In cadrul ofertei Transelectrica, investitorii depusesera cereri de subscriere pentru 47,38 milioane de actiuni, in valoare totala de 796 de milioane de lei (223 de milioane de euro). Societatea pusese in vanzare circa 7,33 milioane de actiuni, valoarea ofertei fiind de peste 34 de milioane de euro.
In aceste conditii, nivelul general de suprasubscriere pe transa alocata investitorilor mari, cu subscrieri de peste 500.000 de lei (140.000 de euro), a fost de 839%, in timp ce, pe transa investitorilor mici, nivelul de suprasubscriere a fost de 357%. "Eu ma astept sa urce in prima zi cu 50-70% fata de pretul din oferta. Noi am fi vrut sa cumparam mai multe actiuni, dar am fost surprinsi de marimea subscrierii. Dar suntem in continuare interesati sa mai cumparam actiuni la aceasta societate", spune Adrian Ceuca, director general adjunct al societatii de intermediere financiara Broker Cluj - unul din investitorii institutionali care a subscris in cadrul ofertei. Pe de alta parte, unii din brokerii care nu se asteapta la un avans spectaculos al actiunilor, spun ca nu cred ca pretul va urca mai mult de atat, pentru ca, daca aprecierea va fi mai mare, ii va determina pe mai multi sa-si marcheze din profit.
"In prima zi de tranzactionare a actiunilor Transelectrica, anticipez o apreciere undeva intre 7-10% fata de pretul din oferta, pe un volum de tranzactionare ridicat. E posibil ca in cazul in care se va inregistra o crestere mai mare de acest nivel, pretul sa devina tentant pentru cei care au subscris in oferta, pentru a-si marca o parte din profit. Un rol important vizavi de pretul la care vor intra la tranzactionare actiunile il vor avea intermediarii, societatile de brokeraj, si modul in care acestia vor reusi sa incarce in conturile clientilor actiunile pe care le-au subscris", a declarat Bogdan Barbieru, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Vanguard.
Parerile brokerilor de pe piata sunt de altfel foarte diferite in ceea ce priveste faptul daca actiunile Transelectrica vor avea o lichiditate ridicata in primele zile de tranzactionare. Unii brokeri spun ca se asteapta la rulaje bune, in conditiile in care vor vinde multi speculatori care au subscris in cadrul ofertei tocmai datorita randamentului foarte bun pe care l-ar putea obtine intr-o perioada relativ scurta de timp, in timp ce altii considera ca lichiditatea va fi redusa, din cauza faptului ca investitorii care au pachete mari nu vor vinde. "Nu cred ca va fi o lichiditate buna, pentru ca nu prea are cine sa vanda. Cei care au pachete mari nu au nici un interes sa dea pretul in jos, pentru ca nu vor avea de unde sa cumpere inapoi actiunile", considera Adrian Ceuca.
Cei mai multi dintre brokerii si analistii de pe piata se asteapta ca pana la finalul anului, odata cu trecerea agitatiei din primele zile de tranzactionare, pretul titlurilor sa aiba o evolutie relativ stabila si sa aduca randamente apropiate de cresterea pe care o va inregistra indicele BET. "Cred ca pana la finalul anului, actiunile vor avea o evolutie relativ stabila in intervalul 20-25 lei/actiune, considera Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la EFG Eurobank Securities.
Alti brokeri spun ca se asteapta ca aceste actiuni sa inregistreze cresteri substantiale pana la finalul anului, raportat inclusiv la pretul de inchidere din prima zi. Adrian Manaila de la Eldainvest, de exemplu, spune ca daca societatea va raporta in continuare rezultate la fel de bune ca si cele de pe primul semestru, pe termen mediu, actiunea Transelectrica are potential sa-si dubleze pretul fata de cel din oferta.

Vrancart
Actiunile producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud au adus, la fel ca si titlurile Flamingo, castiguri mai mari doar la inceputul tranzactionarii pe Bursa, ulterior iesind din atentia investitorilor. Titlurile Vrancart au deschis prima zi de tranzactionare la un pret de 0,175 lei/actiune si au urcat pana la un maxim de 0,185 lei/actiune, in crestere cu 23% fata de pretul de 0,15 lei/actiune la care actiunile s-au vandut in oferta. Actiunile au inchis prima zi la un pret de 0,165 lei/actiune, din acel moment titlurile intrand pe o tendinta de scadere. Listarea Vrancart nu a insemnat venirea unei companii noi pe piata de capital, anterior aceasta societate fiind cotata pe piata RASDAQ. Oferta derulata pentru translatarea pe Bursa a inregistrat un grad de suprasubscriere de 30%.

Flamingo
Titlurile retailerului IT&C Flamingo Bucuresti au adus un randament de cel mult 20% in prima zi de tranzactionare pentru investitorii care au subscris actiuni in cadrul ofertei derulate de companie pentru listarea pe piata de capital. Cei mai multi dintre brokerii si analistii au apreciat ca oferta Flamingo s-a realizat la un pret foarte apropiat de valoarea "corecta" a actiunilor si nu a mai lasat astfel mult loc de crestere dupa listare. Actiunile Flamingo au fost vandute in cadrul ofertei la un pret de 2,3 lei/actiune, iar pretul maxim dupa listare a fost atins chiar pe deschiderea din prima zi de tranzactionare, cand titlurile au fost cotate la 2,76 lei/actiune, in crestere astfel cu 20%. La finalul primei zile, actiunile s-au tranzactionat la un pret de 2,42 lei/actiune. Oferta Flamingo a avut un grad de suprasubscriere de 170%.

Broker
Actiunile societatii de intermediere financiara Broker Cluj au oferit cel mai bun randament fata de pretul din oferta dintre titlurile care s-au listat pe Bursa in ultimii ani. In cadrul ofertei publice, actiunile Broker au fost suprasubscrise de trei ori, iar in prima zi de tranzactionare pe piata, actiunile au fost cotate la deschidere la un curs de 4 lei/actiune, de circa 2,6 ori mai ridicat fata de pretul de 1,55 lei/actiune, la care societatea si-a vandut actiunile in cadrul ofertei. Pe parcursul zilei, pretul a urcat pana la un maxim de 4,5 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la 4,01 lei/actiune. Ulterior, in a doua zi de tranzactionare, pretul a urcat pana la un maxim de 4,59 lei/actiune si a inchis la 4,39 lei/actiune, pentru ca in ziua urmatoare sa urce pana la 4,6 lei/actune, insa inchiderea sa se faca sub pretul din ziua precedenta, respectiv la 4,16 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO