Analiză

Boom-ul din constructii nu se impiedica de vremea nefavorabila si de cresterea preturilor

Boom-ul din constructii nu se impiedica de vremea nefavorabila si de cresterea preturilor

Click pentru imaginea marita

21.01.2008, 21:29 46

Pretul materialelor de constructii va creste anul acesta cu peste 10-15% pentru principalele tipuri de materiale, respectiv ciment, caramizi, BCA, lacuri si vopsele sau tamplarie din PVC, insa consumul se va mentine in continuare la un nivel ridicat chiar daca vremea nefavorabila de la inceputul anului nu a permis derularea lucrarilor de constructii.
"E un obicei ca pana la sfarsitul iernii sa nu se lucreze din cauza temperaturilor scazute, vremea buna de la inceputul anului trecut fiind o intamplare. Din estimarile noastre zapada si temperaturile scazute vor influenta sub 1% cresterea pietei constructiilor de anul acesta", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Potrivit lui, cresterea pietei de constructii din 2007, circa 34%, pana la aproximativ 10 mld. euro, vor ramane insa in istorie, un nivel similar fiind greu de atins in perioada urmatoare.
"In prezent se lucreaza destul de greu din cauza temperaturilor scazute si a zapezii depuse, insa acest lucru nu cred ca va avea o influenta puternica asupra evolutiei pietei constructiilor pe tot anul. Ritmul de crestere va fi similar cu cel de anul trecut datorita investitiilor de pe piata imobiliara, in special in centre comerciale, parcuri logistice, spatii de birouri si proiecte industriale", a declarat Valentin Visoiu, directorul general al companiei de constructii Conarg din Pitesti.
Principalii factori care vor conduce la cresterea pietei constructiilor sunt fondurile structurale si situatia favorabila creata de anul electoral 2008, cand de obicei se construieste mai mult. "Anul acesta va fi un an electoral in care vor creste investitiile in infrastructura si vor fi atrase fondurile structurale in functie de modul in care vor fi atrasi banii pentru proiecte. Insa evolutia pietei va fi influentata de maniera in care va fi acoperit deficitul de forta de munca si de absorbtia fondurilor structurale", explica Plosceanu.
Cresterea pretului la barilul de petrol peste nivelul de 100 de dolari si a pretului la gaze cu cel putin 30%, precum si deprecierea leului in raport cu euro vor avea o influenta indirecta asupra preturilor la materialele de constructii, care vor inregistra cresteri treptate anul acesta.
"O pondere importanta in costurile productiei de caramizi si blocuri ceramice o au costurile cu energia, respectiv costurile gazelor naturale si cele ale energiei electrice. Aceste costuri au crescut in medie cu 7 pana la 10% la inceputul acestui an si vom urmari foarte atent evolutia lor pe parcursul anului 2008. Este posibil ca aceste costuri sa creasca si mai mult, odata cu devalorizarea leului, pentru ca o mare parte din gazele naturale consumate vin din import si sunt calculate in valuta", a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi.
Una dintre cele mai afectate industrii de cresterea preturilor la energie este cea a cimentului, care va majora anul acesta pretul la ciment cu cel putin 10%. "Pretul cimentului este influentat in mod indirect de cresterea pretului la barilul de petrol. Tot ceea ce inseamna produse petroliere, cum ar fi pacura sau cocsul de petrol, dar si carbunele si motorina influenteaza industria cimentului. Ca urmare, estimam ca vom avea cresteri de 5-8% in costurile de productie, date fiind aceste cresteri ale preturilor la acesti combustibili", a declarat Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.
Insa, cel mai important lucru in acest moment pentru producatorii de ciment este evolutia cursului de schimb, din perspectiva importurilor de energie, de echipamente si piese de schimb pentru instalatii.
De asemenea, taxele si redeventele pentru exploatarile de materii prime (calcar, argila) ar putea duce la o crestere de aproximativ 0,5 euro pe tona. In 2008, comparativ cu 2007, unele taxe si redevente au crescut chiar si de zece ori, potrivit reprezentantilor Carpatcement Holding.
"Un alt factor care ar putea influenta evolutia pretului la ciment in acest an il reprezinta alocarile de dioxid de carbon, in cazul in care nu vor fi suficiente si va trebui sa achizitionam de pe piata libera, unde o tona de dioxid de carbon costa aproximativ 20 de euro - la producerea unei tone de ciment se elibereaza circa 0,7 tone de dioxid de carbon", explica Rohan.
Cu aceleasi probleme se confrunta si producatorul elvetian de ciment Holcim, care va mari pretul la produsele pe care le livreaza pe piata locala.
"Ne asteptam ca toate elementele legate de energie - carbune, cocs petrolier sau benzina - sa creasca din cauza deficitului de rezerve, lipsei capacitatii rafinariilor si tensiunilor internationale. Bineinteles, costurile noastre de productie vor fi influentate negativ de catre toate aceste elemente, iar noi vom fi afectati in doua directii - la costul de productie al clincherului si logistica", spune Francois Laporte, directorul de marketing si vanzari al Holcim Romania. Potrivit companiei Carpatcement Holding, in perioada decembrie 2007-ianuarie 2008, vanzarile de ciment au fost reduse, chiar apropiate de zero, insa companiile de profil se asteapta la o cerere puternica in al doilea si al treilea semestru, cand se vor intensifica investitiile de pe piata rezidentiala si in infrastructura si vor veni fondurile structurale de la UE.
"In perioada 20 decembrie 2007 - 15 ianuarie 2008 livrarile noastre de ciment au fost aproape de zero, dat fiind conditiile meteo nefavorabile. In aceeasi perioada a anului trecut au fost livrate aproximativ 30.000 de tone. Insa acest lucru este normal pentru industria noastra, care este totusi o industrie sezoniera. Estimez ca in 2008 piata cimentului va creste cu aproximativ 15-20% comparativ cu 2007", spune Rohan.
Vremea nefavorabila de la inceputul anului a inghetat si ritmul in care se executau lucrarile de constructii.
"Spre deosebire de anul trecut, cand pe vremea aceasta nu era zapada, iar constructorii s-au activat foarte repede, acum inca ne confruntam cu inertia provocata de sarbatorile de iarna si cu greutatile provocate de starea vremii", explica Mangalagiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO