Analiză

Bugetul pe 2007 - cheltuieli de 35 mld. euro, fata de 30 anul acesta

Bugetul pe 2007 - cheltuieli de 35 mld. euro, fata de 30 anul acesta

Click pentru imaginea marita

09.10.2006, 19:45 16

Cheltuielile guvernamentale vor fi anul viitor de 35 de miliarde de euro, cu 16% mai mari decat anul acesta si cu aproape 50% mai mari decat cele din 2004, afirma senatorul PNL Varujan Vosganian.
"Este vorba de o crestere de 50% a veniturilor si cheltuielilor publice fata de anul 2004, care se datoreaza introducerii cotei unice de impozitare si relaxarii fiscale", a precizat Vosganian, care este si seful Comisiei de buget-finante din Senat.
Practic, ponderea cheltuielilor bugetare in Produsul Intern Brut va depasi usor 35%, conform ultimelor estimari privind proiectul de buget pe anul viitor.
In pofida cresterii cu 50% a cheltuielilor de la buget fata de 2004, ponderea cheltuielilor in PIB va castiga doar cateva puncte procentuale, din care un punct reprezinta diferenta dintre deficitul bugetar din 2004 (1,1% din PIB) si cel de anul viitor (2%).
Conform informatiilor existente in prezent, bugetul pe 2007 va fi construit pe baza unei cresteri economice de 6,4%, care poate fi insa revizuita in functie de evolutiile de anul acesta.
Veniturile bugetare vor fi de circa 33,5% din PIB, iar cheltuielile - de 35,5% din PIB, situatie care plaseaza deficitul bugetar la nivelul de 2% din PIB. Anul viitor, economia va atinge valoarea de 108,2 miliarde de euro, conform prognozelor actuale, fata de estimarea de 95 mld. euro pentru 2006.
Veniturile bugetare pe 2007 vor fi realizate pe baza taxelor si impozitelor prevazute in Codul fiscal modificat in luna iulie a acestui an. Principalele impozite (TVA de 19% si cota unica de 16%) vor fi mentinute, contributiile sociale vor scadea cu doua puncte procentuale, iar taxele locale pe proprietate si impozitele agricole vor creste.
Pana atunci insa, bugetul are planificat pentru acest an un deficit de 2,5% din PIB, adica 2,3 - 2,4 miliarde de euro. Insa Varujan Vosganian a anuntat ca deficitul ar putea ajunge pana la 6,5% din PIB daca acesta va include, ca si componenta de datorie publica interna, despagubirile acordate fostilor proprietari.
"Deficitul bugetar de 6,5% din PIB ar putea fi atins anul acesta pe seama despagubirilor pe care Romania trebuie sa le acorde fostilor proprietari si care intra la datoria publica. Nu vrem sa esalonam aceasta datorie pe mai multi ani, asa ca am convenit cu cei de la Bruxelles (Comisia Europeana, n. red.) ca acest deficit sa se regaseasca in intregime anul acesta", a explicat liberalul, precizand ca pmajorarea deficitului este in fapt doar o operatiune contabila.
Astfel, fata de bugetul pe 2006, adoptat toamna trecuta in Parlament, deficitul real ar putea fi de 13 ori mai mare, de la 0,5% din PIB pana la 6,5% din PIB. Totusi, atingerea acestei cifre presupune ca statul sa se imprumute in ultimele luni ale acestui an pentru a avea fondurile necesare despagubirilor, dar si pentru ca aceste fonduri sa treaca in deficitul de anul acesta.
Deocamdata insa, tinta de deficit bugetar este de 2,5% din PIB, stabilita la acest nivel de ultimele doua rectificari bugetare de anul acesta. Pentru a atinge aceasta tinta, Guvernul trebuie sa faca eforturi serioase, pentru ca bugetul se afla, conform ultimelor date disponibile, pe plus.
La finalul primelor opt luni ale anului, bugetul general consolidat inregistra un excedent de 1,58% din PIB, adica aproximativ 1,5 miliarde de euro.
Cele mai mari excedente sunt in continuare consemnate la bugetele locale (peste 550 de milioane de euro), in timp ce bugetul de stat si cel al Companiei de Drumuri si Autostrazi au trecut pe minus, semn ca statul a inceput sa dea drumul unor cheltuieli.
In schimb, bugetul de pensii, dar si bugetele de somaj si sanatate inregistreaza surplusuri importante. La pensii, excedentul este de circa 233 mil. euro, la somaj este de 115 mil. euro, iar la bugetul asigurarilor de sanatate este de 190 mil. euro.
In schimb, cheltuielile pentru investitii ale bugetului (putin peste 1,1 miliarde de euro in primele opt luni ale anului) raman cu mult in urma programului prevazut in buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO