Analiză

Ce să faci cu economiile? Să cumperi aur, franci elveţieni sau să îi ţii la bancă?

Autor: Roxana Pricop,

11.08.2011, 12:50 6781

Investitorii din întreaga lume investesc masiv în aur şi francul elveţian, considerate cele mai sigure active în momente de incertitudine precum cel actual.

"Cred că ceea ce nu trebuie să faci acum cu economiile este să le muţi dintr-un activ în altul în căutarea unui randament ridicat", spune Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest.

În prezent riscurile sunt ridicate, iar momentele în care să cumperi sau să vinzi sunt greu de identificat. "Persoanele mai tinere îşi pot asuma mai multe riscuri. Însă în astfel de vremuri, în care trebuie să stai la pândă şi să aştepţi momentul în care apare o oportunitate, e greu de crezut că un investitor de rând poate să identifice momentul cel mai bun de achiziţie sau de vânzare a unui activ. Astfel că în astfel de momente, cel mai bine este ca investitorul să apeleze la sfatul unui profesionist pentru că pieţele financiare sunt extrem de volatile", consideră Voicu.

"E greu de spus în ce activ este mai bine să investeşti în aceste momente, pentru că nu prea ai alternative. Pieţele financiare sunt extrem de volatile, iar pentru a obţine profit investitorii trebuie să îşi asume riscuri. Aurul, de exemplu, a înregistrat o apreciere puternică în ultimele săptămâni, însă investitorii trebuie să fie conştienţi că randamentele ridicate vin cu riscuri pe măsură", spune şi Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING.

"Consider că cea mai bună decizie pentru economii în această perioadă este să le ţii. Personal eu asta fac, ţin banii la bancă, în euro, şi nu fac nimic deoarece piaţa este prea volatilă. Pe termen mediu voi investi o parte în real estate, unde volatilitatea a mai scăzut, iar preţurile s-au ajustat deja suficient de mult", spune Andrei Diaconescu, managing partner în cadrul casei de investiţii Capital Partners.

Consultantul apreciază că francul elveţian a ajuns la o limită pe care inclusiv elveţienii sunt obligaţi să o ajusteze sau cel puţin să o menţină, în timp ce pe piaţa locală de capital mai este loc de scăderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO