Analiză

Ce se va întâmpla cu cursul de schimb?

Autor: Claudia Medrega

11.08.2011, 12:46 6423

Tensiunile de pe pieţele internaţionale ar putea duce şi la o volatilitate mai mare a cursului valutar, însă analiştii nu anticipează o depreciere abruptă a monedei naţionale, ci menţinerea cotaţiilor în intervalul 4,1-4,3 lei/euro.

"Nu cred că vom asista la o depreciere abruptă a leului în ciuda pesimismului investitorilor străini care afectează monedele din centrul şi estul Europei", spune Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Recent, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că volatilitatea cursului a crescut în trimestrul al doilea faţă de primele luni ale anului, dar a îndemnat populaţia şi presa să nu ia în considerare mişcări ale cursului de câteva procente, având în vedere că în contextul internaţional, cu mişcări semnificative de capital, un indicator trebuie să fluctueze şi pe piaţa locală. Leul a înregistrat printre cele mai mici corecţii comparativ cu alte valute din regiune.

"Cursul euro/leu ar putea fluctua în continuare în intervalul 4,1 - 4,3 lei/euro, mai aproape de limita superioară dacă persistă aversiunea investitorilor la risc", anticipează Bucşa.

Banca Naţională a României are rezerve valutare suficiente pentru a împiedica deprecierea accelerată a leului, mai ales că piaţa valutară interbancară nu este foarte lichidă.

Ieri moneda naţională a pierdut avansul înregistrat în prima parte a zilei, iar spre finalul zilei cursul a urcat spre 4,27 lei/euro din cauza revenirii panicii pe pieţele internaţionale.

Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric, referinţa anunţată de BNR, de 4,0865 unităţi, fiind cu 6,44 bani peste cursul de marţi, după ce moneda elveţienă a continuat să se întărească faţă de cea europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO