Analiză

Consumul de medicamente din Romania se va apropia rapid de cel din vestul Europei, estimeaza KBC

Consumul de medicamente din Romania se va apropia rapid de cel din vestul Europei, estimeaza KBC

Click pentru imaginea marita

09.11.2007, 17:55 229

Piata farmaceutica romaneasca va inregistra o crestere medie anuala de 13,3% pana in 2010, estimeaza analistii societatii de brokeraj KBC Securities, care se asteapta la o apropiere rapida a consumului de medicamente pe cap de locuitor de media din regiunea Europei Centrale si de Est si, ulterior, de cea din vestul Europei.
Romanii au cheltuit in medie pe medicamente anul trecut 92 de dolari de persoana fata de o medie de 135 de dolari in statele din Europa Centrala si de Est si de 374 de dolari in vestul Europei.
Piata farma locala a avut o expansiune rapida in anii anteriori, crescand cu 18% in 2005 si cu 20% in 2006, pana la 5,4 miliarde de lei (1,95 miliarde de euro la preturi de producator). Cresterea a fost condusa de o simplificare a procedurii de inregistrare a medicamentelor odata cu aderarea la UE (in prezent, un medicament, odata inregistrat intr-un stat al UE, este automat inregistrat si in Romania, fara a mai fi nevoie de proceduri suplimentare - n. red.) si de marirea PIB pe locuitor, se arata in analiza KBC.
Analistii de la KBC se asteapta ca sectorul farmaceutic romanesc sa continue sa creasca intr-un ritm superior economiei per ansamblu. Motoarele cresterii vor fi dezvoltarea sistemului privat de servicii medicale, maririi veniturilor populatiei si a sperantei de viata, dar si unei schimbari a comportamentului populatiei, care va incerca sa se concentreze mai mult pe prevenire decat pe tratare.
KBC estimeaza ca piata medicamentelor fara prescritie (over-the-counter) va creste mai repede decat cea a medicamentelor pentru eliberarea carora este nevoie de o reteta, urmand sa aiba o crestere medie anuala de 15,3% pana in 2013.
Segmentul OTC reprezinta in prezent 16% din vanzarile totale de medicamente in Romania, sub nivelul de 25% din vestul Europei, dar in linie cu pietele mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est.
Potrivit unui studiu, circa 70% dintre pacienti se duc mai intai la farmacist cand au probleme de sanatate, restul alegand sa ceara prima data sfatul medicilor de familie sau al celor specialisti. Ca urmare a acestui lucru, subliniaza KBC, majoritatea romanilor se trateaza cu medicamente fara prescriptie, deoarece farmacistii nu le pot prescrie retete.
Analistii cred ca tendinta va fi ca tot mai multi romani sa mearga mai intai la medici de familie, dar cu toate acestea, impactul negativ va fi compensat de schimbarea comportamentului catre prevenire in loc de tratare.
KBC considera ca reglementarile din piata farmaceutica romaneasca sunt la fel de stricte ca si cele din alte state ale Europei Centrale si de Est, ceea ce limiteaza riscurile de scadere.
Analistii iau in considerare si posibilitatea aparitiei unor cresteri la nivelul pietei mai mari decat cele estimate de ei, ca urmare a planurilor Ministerului Sanatatii de a schimba modul de calcul al medicamentelor, cu mentiunea, ca este posibil totusi ca acest lucru sa nu se intample din cauza mediului politic instabil.
KBC a inclus totusi in previziunile sale realizarea acestui plan, deoarece o astfel de masura nu necesita aprobare din partea Parlamentului, un decret din partea ministrului fiind suficient. Ministerul Sanatatii intentioneaza sa modifice modul de calcul al pretului medicamentelor pentru a ajusta pretul medicamentelor cu prescriptie la cele mai joase niveluri in unele din cele mai competitive state din UE din punct de vedere al politicii de preturi.
Ministerul a marit numarul statelor luate drept referinta de la 3 la 12 pentru a creste presiunea pe producatorii de medicamente. In urma acestei masuri, autoritatile se asteapta la o presiune aditionala asupra preturilor medicamentelor cu prescriptie (15% in medie), ceea ce le va aduce mai aproape de preturile din state puternic competitive in acest sens, cum sunt Slovacia, Grecia, Danemarca si Germania, se mai arata in analiza KBC.
Autoritatile au in plan revizuirea preturilor la medicamente anual sau oricand o cer conditiile macroeconomice, in loc de trimestrial, cum se realizeaza in prezent. Totodata, autoritatile cer discounturi in momentul introducerii unor medicamente generice pe piata, pretul acestui tip de medicamente fiind stabilit la maximum 75% din cel al medicamentelor originale.
Cresterea cererii pentru medicamente este asteptata sa vina pe fondul maririi fondurilor care vor fi alocate catre sanatate. O crestere medie anuala nominala a PIB in perioada 2007-2011, estimata la 9,4%, este asteptata sa fie insotita de o crestere medie anuala de 16,3% pentru fondurile publice alocate catre sanatate.
KBC considera ca decalajul care exista in prezent intre dezvoltarea economica a Romaniei si cea a "vecinilor" mai bogati din UE se va ingusta treptat, ca parte a procesului de convergenta.
Acest lucru este asteptat sa aiba o influenta majora asupra sectorului sanatatii. Stabilit la 4,7% din PIB in 2007, bugetul alocat sanatatii ar trebui sa creasca in urmatorii ani pentru a atinge media europeana de 6%,
Piata farma romaneasca este dominata de jucatori internationali care au venit aici atrasi de marimea relativ mare a tarii si de subdezvoltarea sectorului farmaceutic comparativ cu alte state din regiunea Europei Centrale si de Est. In prezent, subliniaza KBC, dintre companiile farmaceutice detinute de stat, doar Antibiotice a mai ramas disponibila la vanzare. Pe masura ce reglementarile pe aceasta piata devin mai stricte, fortand scaderea preturilor si cresterea calitatii, KBC se asteapta ca principalii jucatori sa incerce sa-si majoreze cotele de piata prin consolidari la nivelul pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO