Analiză

Criza fara precedent la varful Uniunii Europene

28.10.2004, 00:00 28

Presedintele viitoarei Comisii Europene a cedat in fata Parlamentului European. Confruntat cu spectrul respingerii de catre eurodeputati a colegiului comisarilor Jose Manuel Durao Barroso a anuntat ieri ca isi retrage echipa si ca va discuta cu liderii europeni o noua formula.
Plenul Parlamentului European ar fi urmat sa dea ieri votul de investitura Comisiei lui Durao Barroso, care trebuia sa-si inceapa mandatul la 1 noiembrie curent. In noile conditii, Comisia condusa de Romano Prodi va asigura interimatul si dupa expirarea mandatului.
Raportul de forte din Parlament nu era favorabil unui vot de investitura, nici dupa ce Barroso s-a intalnit ieri dimineata cu sefii principalelor grupuri parlamentare din Legislativul european - Hans-Gert Pottering (PPE -conservatori), Martin Schulz (PSE - socialisti) si Graham Watson (ADL-democrati si liberali). Pentru un vot de investitura s-ar fi pronuntat parlamentarii conservatori (262 de deputati) si 27 de deputati nationalisti. Impotriva s-ar fi pronuntat cei 200 de deputati ai PSE si majoritatea celor 88 de deputati liberali.
Cel mai tangibil semnal al unei opozitii crescande s-a inregistrat marti seara in gruplul parlamentar al socialistilor care au votat zdrobitor pentru respingerea Comisiei. Cum riscul era cat se poate de real, Barroso a preferat sa se declara singur invins. Respingerea Comisiei ar fi reprezentat o premiera in istoria Uniunii - si nu exista in tratatele europene norme care sa reglementeze sau sa ofere solutii de gestionare a unei astfel de crize institutionale.
Cel care a focalizat nemultumirile europarlamentarilor a fost italianul Rocco Buttiglione, nominalizat pentru portofoliul Justitiei, Libertatii si Securitatii. Deputatii i-au reprosat ideile ultraortodoxe fata de homosexualitate ("un pacat", spune Buttiglione) si de fata de rolul femeii in societate. Respins de comisia pentru drepturile omului din Parlament, italianul a fost pastrat in echipa de Barroso, care a afirmat, pana in ultima clipa, ca nu il va schimba.
Jose Manuel Durao Barroso si-a luat un ragaz de o luna pentru a veni in fata Parlamentului European cu o noua echipa. A declarat ca va incepe un turneul prin tarile europene pentru a gasi spriin - si are nevie de acesta cu sguranta. Practic ce poate face acum viitorul sef al Comisiei Europene este sa-l indeparteze cel care a provocat acesta situatie, adica pe italienul Rocco Buttiglione, si sa-i pastreze pe ceilalti comisari in functiile care le-au fost deja atribuite. Exista si solutia unei rotiri pe functii a comisarilor - solutia a fost sugerata chiar inainte ca criza sa duca la acest deznodamant.
Durao Barroso a refuzar ieri sa faca spculati pe aceasta tema, afirmand insa ca "va face schimbarile necesare".
"Va trebui sa consult Consiliul European (sefii de state si de guverne". Apoi voi discta ca grupurile politice din Parlament, a spus el.
Au existat reactii diferite la acest neasteptata mutare a viitorului sef al Comisei Europene.
Cel care a pus umarul la blocare investirii Comisiei, seful socialistilor europeni, Martin Schultz,  a vorbit despre o "victorie a Parlamentului", in fata Comisiei. Mai mult, a tinut sa afirme rolul Parlamentului in relatia cu Comisia: "Comisia are nevoie de un sprijin important in parlament, o sustinere limitata nu este suficienta. Sunt mandru ca grupul meu a contribuit, printr-un vot unanim, la clarificarea lucrurilor".
Graham Watson, liderul grupului liberal al Parlamentului European, l-a sfatuit pe Barroso sa-l schimbe pe Buttiglione de pe  lista, desi grupul parlamentar care il reprezinta il sustinuse pe reprezentantul Italiei pentru functia e comisar.
Seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, a anuntat ca Italia il sustine, in continuare pe Buttiglione pentru un post de comisar, in pofida opozitiei Parlamentului. "Italia nu-si schimba candidatul". Intrebat daca ar putea sa-l schimbe totusi,  ministrul de externe italian a spus ca un astfel de subiect va fi o tema de dezbatere si de reflectie numai intre presedintele Comisiei si sefii de state si de guverne ai Uniunii. "Cu siguranta nu il putem schimba acum", a spus el.
Nimic nu pare sa mai fie previzibil in aceasta ciocnire de orgolii. Declaratia ministrului italian de externe, Franco Frattini, potrivit careia Italia il mentine pe Buttiglione pentru functia de comisar, arata ca lucrurile se pot acutiza.
Consecvnta Italiei pe "factorul" Buttiglione are un istoric. Premierul italian, Silvio Berlusconi, se afla intr-un conflict care se intinde de mai mult timp cu stanga italiana. Liderul dreptei italiene, erlusconi a folosit adesea limbajul dur cand le-a catalogat activitatea si intentiile conationalilor din stanga esichieului politic. De altfel, respingerea lui Buttiglione a avut primele semne din partea europarlamentarilor de stanga proveniti din Italia (al caror lider este, la el acasa, chiar actualul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi). De asemenea, primul care s-a raliat la reticenta stangii italiene a fost liderul grupului socialist din cadrul Parlamentului European, germanul Martin Schultz, nimeni altul decat cel pe care anul trecut Berlusconi l-a catalogat, intr-o disputa, ca fiind nazist si corespondentul in vremurile moderne al lui Hitler.
De asemenea, in cazul Italiei, in timpul negocierilor pentru impartirea portofoliilor de comisari, portofoliul justitiei si al afacerilor interne a fost cel asupra caruia s-au concentrat reprezentantii lui Berlusconi.
Mai exista si alte persoane asupra carora europarlamentarii s-au pronuntat la modul negativ. Nu este clar inca daca politicinii din pralamentul de la Strasbourg vor cere si eliminarea lor explicita de pe lista lui Durao Barroso sau ii vor accepta.
In primul rand este vorba despre reprezentantul Ungariei, Laszlo Kovacs, care a fost considerat incompetent pentru portofoliul energiei. Socialistii europeni l-au considerat un om cu mentalitatea nereformata pentru timpurile noastre. Este posibil sa fi fost de vina si cariera lui Kovacs - a fost un lider comunist care a ramas pe scena politica de dupa 89 ca lider al Partidului Socialist Ungar. A fost si ministru de externe in doua randuri, cand partidul sau s-a aflat la guvernare in vremea din urma. In tara sa au avut schimbari politice importante, generate si de plecarea sa la Bruxelles - la conducerea partidului a venit o persoana mai tanara, care, impreuna cu schimbarea si a premierului ungar, a dus la schimbarea de generatii la conducerea Ungariei.
Neelie Kroes, candidata Olandei, propusa pentru concurenta, a starnit criticil mai multor grupuri parlamentare pentru situatia in care a fost considerata - conflict de interese.Kroes este om de afaceri si a fost reprezentant al unei firme de telefonie mobila care actioneaza pe piata britanica, or europarlamentarii sunt de parere ca si-ar putea avantaja partenerii.
Marrian Fischer-Boel, din Danemarca, propusa comisar pentru agricultura, cel care imparte si supravegheaza fondurile europene pentru acest domeniu, a fost, de asemenea, considerata in conflict de interese. Sotul sau are o ferma de porci, iar ea a fost actionar la mai multe societati cu interese in agricultura, unele chiar beneficiare de subventii UE.
Din Letonia, Ingrida Udre nu a convins politicienii de la Strasbourg ca ar putea fi un bun comisar pe probleme de impozite, in conditiile in care in cariera sa s-ar fi descoperit nereguli in cateva documente contabile.
In aceste conditii, este foarte posibil ca fiecare dintre scenariile pe care le va aborda Jose Manuel Durao Barroso , viitoarea Comisie, cu oricare dintre componente va merge in Parlamentul European, sa aiba o relatie destul de tensionata cu forul legislativ al Uniunii.



Rocco Buttiglione - homofob
Nominalizat pentru portofoliul justitie libertate si securitate
Un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea, italianul este un catolic practicant. A fost contestat de europarlamentari dupa ce, in comisia de specialitate a Parlamentului European, a afirmat ca homosexualitatea este un pacat. A mai spus ca rol femeii in societate ar fi doar acela de a avea copii si un sot care sa aiba grija de ea. despre femeile care isi cresc singure copii crede ca nu ar fi mame bune. Parlamentarii europeni au spus ca un om cu astfel de idei nu poate conduce o comisie a carui rol este, intre altele, acela de a veghea la respectarea drepturilor minoritatilor, inclusiv cele sexuale.



Laszlo Kovaks - incompetent
Nominalizat pentru portofoliul Energie
Este un fost comunist maghiar. A avut o ascensiune rapida in partidul construit pe scheletul fostului partid comunist - Partidul Socialist Ungar. A fost sef al acestui partid si a parasit functia pentru a prelua portofoliul de comisar pentru energie. A fost ministru de externe al Ungariei, in mai multe guverne. In fata comisiei de specialitate a Parlamentului European, prestatia sa a fost sub asteprarile parlamentarilor. Acestia au spus despre el ca este incompetent pentru functia pe care se pregatea sa o ia in primire. Raportul comisiei parlamentare a recomandat inlocuirea sa, dar Barroso nu a luat in seama recomandarea.



Neelie Kroes - conflict de interese
Nominalizata pentru portofoliul concurentei
Olandeza este banuita ca se afla intr-un multiplu conflict de interese cu functia pe care se pregatea sa o ia in primire. A fost pana in august membru in consiliul de administratie a sociatatii de telefonie mobila, mmO2, care activeaza pe piata britanica. Comisia Europeana investigheaza societatea pentru a descoperi un eventual abuz de pozitie dominanta pe piata. Kroes a mai fost in consiliul de supraveghere a intreprinderii olandeze de lucrari publice - si aceasta aflata in atenta Comisiei. Un alt posibil conflict de interese: a fost membru fondator al KLM Asigurari, companie care controleaza daca Air France isi respecta angajamentele fata de statul olandez si KLM - dupa ce Comisia si-a dat acordul pentru fuziunea dintre Air France si KLM.



Romano Prodi, o domnie controversata la Bruxelles
Multi vad in perioada Prodi un mare esec, chiar "un dezastru", dupa cum spunea un ambasador. El, insa, isi apara indarjit stilul de lider. Cei cinci ani in care Romano Prodi s-a aflat la conducerea Comisiei Europene sunt foarte controversati in lumea diplomatica.
Dar Prodi, al carui mandat se va incheia saptamana aceasta,  crede ca istoria il va judeca mai putin aspru, considerand ca gafele si startul dezamagitor al mandatului sau vor fi umbrite de numeroasele realizari: reforma interna a comisiei, lansarea cu succes a monedei euro si largirea uniunii la 25 de membri. Dar chiar daca criticile sunt multe, problema este daca altcineva ar fi reusit o performanta mai buna in aceasta pozitie, supranumita de un comisar "cea mai dificila slujba din lume".
Prodi admite ca i-a fost foarte greu sa demareze, in 1999, calificand drept problematica tranzitia de la functia de prim-ministru italian la cea de sef al unei institutii supra-nationale, foarte complexe.
Noul presedinte al Comisiei parea atunci sa aiba doar vag idee despre multele dosare care ii circulau pe birou, iar stilul lui dezordonat de comunicare nu functiona pentru nici o limba, nici macar pentru italiana.
La vremea cand italianul a ajuns la Bruxelles motorul franco-german aproape se oprise. Mai tarziu, cele doua tari si-au intarit pozitiile, devenind mai agresive. "Prodi a jucat un oarecare rol  in declinul Comisiei, dar, pe de alta parte, statele membre au devenit mai expresive. Eforturile lui Prodi de a mari expansiunea Uniunii Europene au fost deseori blocate de cei care se temeau de o prea mare centralizare a puterii la Bruxelles.
Geografic, Prodi a conturat o extindere balcanica si a deschis drumul Turciei. Din punct de vedere economic, agenda echipei sale a fost mai degraba liberala, insistand pe probleme de energie si servicii financiare. Sub conducerea lui, au aparut personalitati puternic conturate, ca Pascal Lamy, comisar pe probleme de comert, sau Mario Monti, comisar pe probleme de competitie. 
Acum, anuntata sosire a succesorului portughez, Jose Manuel Barroso, promite o comunicare mai buna, o abordare practica si o concentrare pe rezultate.
In acest timp, viitorul lui Prodi i-ar putea rezerva o lupta cu Silvio Berlusconi, pentru functia de prim-ministru in Italia. Alianta sa de stanga, constituita special pentru detronarea lui Berlusconi, este in fruntea sondajelor. Ceea ce inseamna ca, daca va castiga, va trebui sa isi onoreze obligatiile fata de electorat. In acelasi timp, Prodi s-ar putea sa-si prelungeasca sederea la Bruxelles, pana la solutionarea crizei legate de numirea noii Comisii Europene. iulian.anghel@zf.ro ; andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels