Analiză

Cum a transformat concernul Nokia un sat din Cluj intr-un epicentru al investitiilor straine

20.02.2008, 13:51 74

Pentru a ajunge la fabrica Nokia din Jucu cu mijloacele de transport in comun, trebuie sa iei autobuzul 51 pe ruta Cluj-Apahida si apoi sa astepti din centrul comunei o cursa speciala care merge "pana la Nokia".
Pe acest traseu semnele schimbarii se vad pretutindeni. Blocuri si case noi aflate in constructie, utilaje care lucreaza pe sosea si deja celebrul semn pe care sta scris "Nokia".
De fapt prima transformare adusa de Nokia a fost aceea ca satenii din Jucu au devenit proprietari de pamant cumpatati, care nu se arunca la primul cumparator. Mai degraba asteapta sa vada cum mai creste pretul la pamant, pe care putini il mai cultiva. Iar anunturile cu teren sau casa de vanzare sunt la tot pasul. De pret, insa, nu se poate vorbi decat cu cel care vinde, care te masoara din cap pana in picioare, te intreaba ce vrei sa faci acolo si apoi iti spune pretul.
"Eu cer 60 de euro pe metru patrat, la Apahida s-a vandut si cu 100. Nu e mult. Sunt 2.800 de metri patrati, cu casa la drum, iar in spate destul teren, pana aproape de fabrica, sa construiesti blocuri, cladiri de birouri, tot ce vrei, avem aici gaz, apa, se poate trage conducta", spune un satean, care are acum in constructie o casa nou-nouta.
La un calcul simplu, aproape 170.000 de euro, pretul unei case in Cluj-Napoca, trebuie sa scoti din buzunar pentru a avea o mica proprietate intr-un sat despre care, acum un an, nu stia nimeni. Iar vanzatorii nu se grabesc, nu negociaza, nu trag de tine, parca isi doresc sa nu vanda inca, asteapta sa mai creasca pretul.
Angajatii din serviciile de curatenie si de paza, precum si muncitorii din productie de la fabrica Nokia din Jucu primesc salarii intre 800 si 900 de lei brut (circa 200 - 300 de euro), la care se adauga o masa calda si bonurile de masa. Multi dintre ei sunt oameni de varsta a doua, care si-au gasit, nesperat, un loc de munca fara a avea calificare, sunt multumiti de conditiile de munca oferite, desi, spun ei, salariile ar putea fi mai mari.
Concernul finlandez a gasit cu usurinta angajati pentru fabrica din judetul Cluj, in zonele din vecinatatea fabricii, la Jucu, Dej, Gherla, Cluj-Napoca. La targul de munca organizat anul trecut, numarul celor interesati a depasit 8.000 de persoane, cu mult peste estimarile organizatorilor.
Cei mai multi sateni stiu ca fabrica de la ei din sat a lasat "milioane de nemti" fara serviciu, au vazut la televizor cata jale era in Germania. Dar, pentru oamenii din Jucu si din imprejurimi, Nokia a insemnat posibilitatea de a lucra "la ei acasa". M. A. are 40 de ani si a lucrat pana acum in Spania, de cativa ani buni. A hotarat sa se intoarca acasa si sa incerce sa-si faca un viitor aici. Cum sotul sau nu a vrut sa mearga la munca in strainatate, s-a temut ca, daca mai ramane, isi va pierde familia de aici, asa ca s-a intors la Cluj. Lucreaza ca muncitor la banda de asamblare si a participat la cateva saptamani de training la sediul companiei, inainte de a incepe lucrul. Primeste 830 de lei, pe hartie, iar in mana, 630 de lei. Este multumita, dar se intreaba cat timp o sa stea oare fabrica la Cluj.
Sabina Pintea a venit tocmai din judetul Bistrita, de la aproape 50 de kilometri sa se intereseze de un loc de munca la fabrica Nokia din Jucu. Are 44 de ani si de ani buni nu a mai lucrat nicaieri. Pe vremea comunismului si imediat dupa revolutie, a mai lucrat la filatura, dar apoi nu a mai avut unde. A ramas acasa si s-a ocupat de cresterea copiilor. Acum a auzit de la lume si de la televizor ca se deschide mare fabrica la Jucu si a venit personal sa se intereseze pentru un loc de munca aici. I s-a propus sa lucreze la paza si este multumita de salariul de incadrare propus, de 900 de lei brut, la care se adauga o masa calda si bonurile de masa.
Nu stie inca cum sa vina pana la Jucu, in fiecare zi, de la aproape 50 de kilometri, din satul ei Ciceu Mihaiesti, din judetul Bistrita, dar spera ca se vor introduce microbuze de transport, asa cum a auzit ca sunt la Cluj. A auzit de Nokia de mult timp si marturiseste ca a venit si curioasa de salariile pe care le dau, sperand la sume mari, ca in strainatate. "Oare aici nu s-or urca niciodata salariile cum is in strainatate?", se intreaba ea.
V.F. are 53 de ani si inca cativa ani pana la pensie. Este din Jucu si lucreaza la curatenie la fabrica, de aproape o luna. Merge zilnic vreo
3 kilometri pe jos si spune ca e bine. Toata viata a lucrat, impreuna cu sotul ei, la Institutul de cercetare, la Jucu, iar apoi o perioada la fabrica de incaltaminte Clujana.
"O sa mai lucrez cat imi da Dumnezeu sanatate", spune femeia, care locuieste, dintotdeauna, in chirie, intr-unul din blocurile Institutului. In blocurile vechi si scorojite, locuiesc mai mult pensionari care au lucrat in zootehnie sau in agricultura, la Institut.
Unii inca mai aduc apa cu caldarea, de la put, pentru ca nu au avut bani sa-si traga conducte de apa in casa. Altii inca mai cresc animale, porci, vaci, cai, in grajduri improvizate langa blocurile vechi. V.F. spune ca se vede deja ca fabrica o sa schimbe multe la Jucu, s-a facut deja drumul, s-a asfaltat, s-au pus indicatoare rutiere. Schimbari mici, dar care pentru localnici sunt importante.
Si familia sa a vandut ceva teren, dar inainte de explozia preturilor. Au dat 5.000 mp cu vreo 300 de milioane de lei vechi (10.000 de euro), adica la aproximativ 2 euro/mp. N-au stiut ca va fi asa nebunie cu preturile si acum nici nu vor sa mai vanda, mai au un teren pe care il tin pentru a cultiva cartofi.
Acum in Jucu de Sus, majoritatea satenilor care si-au gasit un loc de munca la fabrica Nokia lucreaza la curatenie sau pentru firmele care lucreaza acum la finalizarea fabricii. Dorin B. si-a petrecut toata viata pe santier, in frig. La 43 de ani, s-a angajat la curatenie la Nokia si este foarte multumit. Primeste 800 de lei brut, ia o masa calda la fabrica si bonurile de masa. "Este foarte bine pentru mine, este aproape de casa, eu stau aici in Jucu", spune el.
"La fabrica vreti sa va gasiti de lucru? Am auzit ca trebuie scoala ca sa lucrezi acolo", spune o batranica, care tine strans in mana telefonul Nokia pe care asteapta sa o sune copiii. "Numai ei ma suna, eu primesc telefon, nu pot sa dau", spune ea. "Acolo unde s-a facut fabrica erau culturi... Cand eram mici acolo mergeam la camp la munca", isi aminteste un batran, despre terenul fostului Institut de cercetare agricola, pe care a fost construita fabrica.
Oficialii Nokia au anuntat ca activitatea primei linii de asamblare a inceput cu 350 de angajati, in total, carora le sunt oferite salariile corelate cu piata fortei de munca locale plus un pachet de beneficii. Reprezentantii sindicatului Cartel Alfa Cluj au declarat ca in aproximativ
2 saptamani va fi constituit sindicatul angajatilor si ulterior vor incepe negocierile pentru contractul colectiv de munca. La finalul investitiei de la Jucu, in fabrica de telefoane mobile vor lucra aproximativ 3.500 de persoane.
Pana la sfarsitul anului 2008, Nokia Romania a anuntat ca va avea 1.200 de angajati pe linia de productie si 100 in functii manageriale. Nokia va demara productia cu un singur schimb de lucru, urmand ca din luna martie sa treaca la doua schimburi. Salariile oferite pentru personalul din productie se ridica la 800 de lei brut, la care se adauga bonuri de masa si acordarea unei mese de pranz calde in cadrul fabricii. Compania recruteaza in continuare operatori pentru productie.
Modelele de telefoane produse la fabrica din Jucu, care va demara productia in serie saptamana viitoare, vor avea ca destinatie pietele din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, inclusiv Romania, potrivit oficialilor Nokia. Primul model fabricat la Cluj este Nokia seria 1200, care se vinde la un pret de aproximativ 30 de euro.
Concernul finlandez Nokia va investi, in total, 60 de milioane de euro in constructia unei fabrici in parcul Nokia Village din comuna clujeana Jucu. Investitiile totale realizate in parcul Nokia Village, la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, se vor ridica la peste 200 mil. euro.
Pana acum, au fost anuntati primii patru furnizori de servicii care vor opera in Nokia Village, care au anuntat investitii toale de aproximativ 60 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO