Analiză

Cum va fi afectată piaţa imobiliară?

Autor: Cristi Moga

11.08.2011, 12:46 4701

Consultanţii imobiliari apreciază că nu va fi cazul unui nou crah pe piaţa locuinţelor, care deja au pierdut 40-50% din valoare în ultimii trei ani, deoarece programul Prima casă continuă să funcţioneze, iar evenimentele din ultimele zile i-au afectat în primul rând pe clienţii interesaţi de case mai scumpe, precum acţionarii companiilor cotate.

Cu toate acestea, după experienţa din perioada 2008-2009, când într-un singur an preţurile caselor şi-au pierdut circa 30% din valoare, consultanţii se feresc acum să dea verdicte categorice.

"Este dificil de făcut vreo estimare în aceste zile, dar aş putea spune în prezent că situaţia pare mult mai puţin gravă comparativ cu momentul declanşării recesiunii. Pe termen scurt şi mediu, pe piaţa de «Prima casă» nu vedem un trend puternic negativ deoarece programul funcţionează, se dau credite, iar plafonul existent poate menţine piaţa în următoarele luni", spune Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

De doi ani, de când a fost lansat programul Prima casă, preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu două camere s-au mai ieftinit cu doar 10-15%, în condiţiile în care câteva zeci de mii de români au dorit să profite de "oferta" creditelor cu avansuri de 5%. La locuinţele scumpe însă lucrurile stau puţin diferit.

"Efecte asupra preţurilor ar putea să se vadă mai puternic pe segmentul locuinţelor scumpe, peste 300.000 de euro, în condiţiile în care această criză ar putea să îi afecteze în primul rând pe clienţii din această categorie - manageri, investitori la bursă, care au mai mulţi bani", mai spune reprezentantul Coldwell Banker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO