Analiză

Cum vor fi afectaţi românii din străinătate?

Autor: Adelina Mihai, Cristi Moga

11.08.2011, 12:52 1671

Românii care muncesc în Europa de Vest pot fi afectaţi dacă din cauza problemelor economice guvernele occidentale iau măsuri de restricţionare a accesului pe piaţa muncii, aşa cum a făcut de curând Spania.

În prezent aproximativ 3 milioane de români lucrează în străinătate, iar cei mai mulţi sunt stabiliţi de câţiva ani în Italia (890.000) sau în Spania (825.000- 830.000). Un studiu recent realizat de Fundaţia Soros România arată că românii care au plecat la muncă în ultimii zece ani în statele din Europa de Vest au trimis anul trecut în ţară 3 miliarde de euro şi au economisit 12 miliarde de euro.

Gabriel Petrescu, directorul executiv al Fundaţiei Soros România, este de părere că, pe termen lung, românii din străinătate vor fi afectaţi numai în cazul în care statele vor lua măsuri precum cea adoptată de guvernul spaniol, care a restricţionat accesul românilor la piaţa muncii începând cu data de 22 iulie.

"Bani în ţară se vor trimite oricum mai puţini, indiferent dacă va fi sau nu o criză, pentru că integrarea românilor în societăţile străine va fi tot mai mare. Însă din studiile noastre reiese că mai puţin de 1% din românii din străinătate au fost afectaţi de actuala criză şi este puţin probabil ca o nouă criză să îi determine să se întoarcă acasă", a spus Petrescu.

Recentele probleme fiscale din zona euro îi afectează pe românii din străinătate prin reducerea activităţii economice şi prin creşterea protecţionismului pe piaţa muncii, crede Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO