Analiză

De cine sa se teama Europa? De Medvedev sau de pretul gazelor?

17.03.2008, 21:18 16

In vremea in care Vladimir Putin ajungea la Kremlin, Rusia era intr-o recesiune profunda. Fostul presedinte Boris Eltin, bolnav, plictisit de viata si de petreceri nocturne, nu mai facea fata - asa s-a inteles cel putin - marilor probleme ale gigantului cu picioare de lut care era atunci Rusia.
Unde este acum Rusia? Federatia inregistreaza la ora actuala performante macroeconomice formidabile, ajutata intre altele de pretul petrolului si al gazelor naturale, de care nu duce lipsa. Presedintele diviziei ruse a Deutsche Bank, Charles Ryan, sustinea recent ca peste doi ani economia Rusiei va atinge 2.000 de miliarde de dolari (pana in 800 de milioane in prezent), iar pana in 2020 Rusia va deveni a cincea economie mondiala. 2.000 de miliarde de dolari inseamna, daca mai adaugam ceva maruntis, economia Germaniei, una dintre cele mai puternice tari din lume.
Cancelarul german Angela Merkel a fost, de altfel, primul lider european care l-a vizitat pe Medvedev acasa la el dupa castigarea alegerilor. Trebuie amintit ca - fara niciun fel de legatura, evident - fostul cancelar Gerhard Schr?der a ajuns in staff-ul Gazprom (dupa finalul mandatului politic) al carui presedinte al consiliului de administratie este chiar Medvedev.
Charles Ryan crede ca performantele Rusiei nu sunt bine reflectate in presa straina. El afirma ca stirile despre Rusia se refera mai degraba la rachete, portavioane, scuturi antiracheta - in general tot ceea ce inseamna inarmare, razboi, teama. Totusi, armele adevarate pe care Ryan le aduce in discutie sunt fabricate tot cu banii proveniti din petrol si gaze naturale. De ce nu ar folosi Rusia arma dubla, "petrolul si tancurile"?
Rusia va continua sa foloseasca petrolul ca o arma si sub Medvedev, chiar daca viitorul presedinte nu a avut de a face cu armata sau serviciile secrete, afirma istoricul Armand Gosu.
Este situatia actuala (cresterea pretului energiei) de partea Rusiei? Fara discutie, lasa sa se inteleaga Ryan si Gosu cand spun ca in urma cu nici zece ani nimeni nu putea estima datele macroeconomice din Rusia, iar acum vorbim de miliarde de euro (cel putin trei miliarde) cheltuite anual doar pentru inarmare. Iata ce spunea recent si un finantist de elita al Rusiei, Alexei Kudrin: "In viitorii 15-20 de ani Rusia va deveni a cincea economie din lume".
In vremea in care Rusia lui Vladimir Putin isi savureaza succesul, succesorul presedintelui inca in functie, Dmitri Medvedev, s-a mutat la finele saptamanii la Kremlin. Potrivit ziarului rus Izvestia, Medvedev s-a mutat din fostul sau birou de la sediul Guvernului intr-unul nou din cladirea 14 de la Kremlin, in apropiere de imobilul in care se afla biroul lui Putin. Initiativa ar fi menita sa asigure un transfer al puterii in conditii optime, in momentul in care Medvedev va fi numit in functia de presedinte la 7 mai. "Daca va amintiti, au existat informatii despre un decret emis, care sa asigure ca presedintele ales va beneficia de conditii prielnice pentru desfasurarea activitatii sale si (mutarea) are legatura cu acesta", a sustinut o sursa anonima, citata de Isvestia. Informatii? Niciuna nu a fost publica!
Medvedev (42 de ani), ales presedinte la 2 martie, este cel mai tanar sef de stat rus, de la Tarul Nicolae al II-lea. Putin (55 de ani) va fi premier dupa opt ani de presedintie. De la anuntarea rocadei puterii analistii au urmarit indeaproape modul in care Putin va imparti puterea cu Medvedev.
Cata putere va avea el totusi? Ce va face el din Rusia sau ce va face Rusia din el?
Omul trebuie judecat dupa fapte. Iar faptele spun ca (inca) presedintele consiliului de administratie al Gazprom a facut saptamana trecuta in asa fel incat sa determine KazMunaiGaz, Uzbekneft si Turkmengaz sa admita ca, din 2009, pretul platit de grupul rus pentru gazele cumparate din Asia Centrala sa fie aliniat la cele europene. Si atunci de ce nu ai vinde gazele Rusiei care este la doi pasi decat sa le trimiti in Europa la acelasi pret, dar la o distanta de mii de kilometri? Acordul, care evoca imaginea unui OPEC al gazelor, va da, potrivit analistilor, lovitura de gratie proiectului Nabbuco - acel proiect al UE care urmareste chiar diminuarea dependentei energetice a UE fata de Rusia. Detaliile acordului, respectiv formula de stabilire a pretului gazelor, urmeaza sa fie stabilite in urma unor negocieri, relateaza agentia RIA Novosti.
Pretul probabil ar putea fi de 200-230 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, in functie de locul unde va avea loc transferul catre Gazprom. In cazul Slovaciei si Romaniei, pretul este de circa 330 de dolari pentru o mie de metri cubi.
La inceputul anului, analistii anticipau ca pretul platit de consumatorii europeni pentru gaze va ajunge in 2009 la 360 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar estimarea a fost revizuita semnificativ, la 380 de dolari pentru 2008, fiind posibil sa ajunga chiar la 400 de dolari pana la sfarsitul acestui an.
Numerosi analisti au avertizat ca pretul ar putea fi si mai mare, avand in vedere avansul rapid al cotatiei petrolului.
Decizia Gazprom de a accepta termenii producatorilor din Asia Centrala va da, spuneam, lovitura de gratie proiectului de constructie a gazoductului Nabucco care ar urma sa transporte gaze turkmene catre Europa, tranzitand Azerbaidjanul, Turcia si regiunea balcanica, pentru ca furnizorii din Asia Centrala pot fi inlocuiti numai de Iran, solutie care nu ar fi corecta din punct de vedere politic, avand in vedere conflictul autoritatilor iraniene cu statele occidentale pe tema activitatilor de imbogatire a uraniului.
Aducerea preturilor la nivel european va consolida proiectul Rusiei lui Medvedev si al producatorilor din regiune pentru construirea unui gazoduct propriu in zona caspica.
Asa stand lucrurile, cel putin deocamdata Medvedev nu are de ce sa fie trist. Mai trista este Uniunea Europeana care, pe langa mult amanatul proiect Nabucco, are timp si de lamentari. Iata una dintre ingrijorarile Uniunii, exprimata recent: "Viitorul resurselor de gaze naturale si petrol ale Rusiei sunt in pericol de secatuire, daca Moscova nu va investi in sectorul energetic si daca nu va gestiona mai bine resursele pentru uz intern. Un raport recent al Institutului german de cercetare economica din Berlin (DIW) sustine ca rezervele existente de petrol si gaze naturale din Rusia se vor termina in cateva decenii, daca actualul nivel de productie este mentinut.
"Desi Rusia este al doilea mare producator de petrol din lume, ocupa al saptelea loc in ceea ce priveste resursele ramase. La actualul nivel de productie, rezervele se vor termina in aproximativ 22 de ani", arata studiul DIW.
O situatie similara, dar mai putin grava se inregistreaza in cazul gazelor naturale, care s-ar termina in 75 de ani, arata studiul. 75 de ani? O viata de om. O viata pe care Medvedev, viitorul "tar", o traieste in atat de frumoasa "maica Rusie".
Medvedev nu are deocamdata de ce sa fie nemultumit. Este binecuvantat de popor (a fost ales de peste 80% dintre rusi) si de biserica. Inca de dinainte de a fi ales, patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksei al II-lea, si-a anuntat oficial sustinerea pentru propunerea lui Dimitri Medvedev de a-l numi prim-ministru pe Vladimir Putin, daca va fi ales presedinte in 2008.
"Daca va exista un astfel de tandem si daca Vladimir Putin va fi de acord sa fie prim-ministru, cred ca ar fi o binecuvantare pentru Rusia. Acest lucru ar garanta continuarea politicilor initiate in urma cu opt ani de Vladimir Vladimirovici Putin. De opt ani Rusia este de nerecunoscut, este luata in considerare de comunitatea internationala", a spus Patriarhul Aleksei intr-o declaratie solemna transmisa de televiziunile ruse.
La asa patriarh, asa presedinte. Rusia nu are deocamdata de ce sa teama. Dar Europa unita are?
Iata ce pronostic face Vladimir Putin cand vorbeste de relatia Uniunea Europeana-Rusia sub Medvedev: "Nu cred ca parteneriatul va fi mai simplu cu el. Dmitri Medvedev va fi liber sa isi demonstreze atasamentul fata de politica liberala, dar el este un rus la fel de nationalist ca si mine, in sensul bun al termenului. Va apara interesele Rusiei in modul cel mai activ. Am impresia ca unii dintre partenerii nostri (europeni - n.n.) asteapta momentul in care voi inceta sa imi exercit functiile prezidentiale. Sunt obisnuit de mult cu cliseele, in special asupra faptului ca este dificil de discutat cu un fost agent al KGB".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO