Analiză

Decapotabilele au crescut in primul trimestru de 20 de ori mai mult decat media generala a pietei

Decapotabilele au crescut in primul trimestru de 20 de ori mai mult decat media generala a pietei

Click pentru imaginea marita

03.05.2007, 19:33 25

Cererea pentru automobilele decapotabile a inregistrat in primul trimestru din 2007 o apreciere de 400%, ajungand la un numar de aproape 110 unitati fata de cele 27 de automobile livrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Pe tot parcursului anului 2006, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), s-au comercializat aproape 300 de automobile cu acoperis retractabil.
Ritmul general de crestere a pietei auto a ajuns la finalul primelor trei luni la 19,4%, fata de 4,3%, cresterea aferenta primului trimestru a anului trecut, iar totalul autovehiculelor (autoturisme si vehicule comerciale) comercializate la 70.192 de unitati.
Noua generatie de modele coupe-cabrio (CC) s-a impus pe piata auto din Romania in special datorita versatilitatii oferite de plafonul metalic retractabil care poate transforma cu usurinta automobilul din coupe in cabriolet.
Cel mai bine vandut CC in primul trimestru al 2007 a fost VW Eos cu 61 de unitati. Eos a fost lansat in Romania in cea de-a doua jumatate a lui 2006 si are un pret de pornire de 19.918 euro fara TVA, in versiunea cu motorul de 1,6 litri si 115 CP.
In luna mai a acestui an urmeaza sa se lanseze noul Peugeot 207 CC, realizat pe platforma de clasa mica a constructorului francez. Versiunea de baza Belle Epoque echipata cu motorul de 1,6 litri si 120 CP va avea un pret de pornire de 15.736 de euro, fara TVA. Peugeot 206 CC s-a comercializat in 31 de exemplare in 2006. In T1 al 2007 s-au vandut 12 unitati din modelul 307 CC al constructorului francez, in timp ce in 2006 vanzarile acestuia au atins 64 de modele.
In cea de-a doua jumatate a lui 2007 urmeaza a fi lansat si noul Ford Focus CC prezentat in 2006 la Salonul Auto de la Geneva.
Cel mai slab performer la capitolul vanzari a fost in primele trei luni ale anului, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), modelul Audi A4 cabrio, pentru care s-a livrat doar o unitate. Nici Porsche sau Mercedes nu au reusit sa se descurce mai bine. Porsche Boxter a fost livrat catre 3 clienti iar Mercedes SLK si CLK catre 4 si respectiv 2 clienti.
Concluzia situatiei din sectorul decapotabilelor de lux indica faptul ca deocamdata consumatorul roman, chiar daca are o inclinatie catre masinile scumpe dupa cum se observa pe soselele nationale, prefera inca un autoturism cu acoperis fix.
Nici automobilele dintr-un segment de pret mult mai scazut nu au fost mai privilegiate. Spre exemplu Renault Megane CC sau Opel Astra Twin Top, modele cu preturi mult mai apropiate de cele ale modelelor din care au fost derivate, au avut vanzari de 2 si respectiv 7 unitati.
Chiar daca in Romania in segmentul de autoturisme decapotabile softtop (cu acoperis fabricat din material textil) nu avem parte de o diversitate la fel de mare precum in segmentul decapotabilelor cu un acoperis rigid, cererea a fost in primele trei luni ale anului mult mai mare.
Oferta este formata momentan din doar doua modele Audi TT si Saab 93 convertible. Oferta promite sa se imbogateasca in viitorul apropiat, reprezentantii Autoitalia, importatorul marcii Alfa Romeo, declarand ca se afla in negocieri pentru a aduce in Romania modelul Spider.
Audi TT este disponibil in Romania pentru un pret ce incepe de la 30.300 de euro fara taxe pentru versiunea de motorizare 2,0 litri si transmisie manuala si poate ajunge pana la 40.300 de euro fara taxe pentru versiunea de 3,2 litri cu cutie automata.
Reprezentantii importatorului Porsche nu au avansat o tinta de vanzari pentru TT, insa in primele trei luni noul model impreuna cu versiunea anterioara a vandut, potrivit statisticilor APIA, 14 unitati.
Saab 93 convertible vine cu o oferta de motorizari mai larga decat orice alta decapotabila, fiind disponibil cu transmisie manuala sau automata, in cinci variante de propulsie, una diesel de 1,9 litri si 150 de cai putere si patru pe benzina a caror putere variaza intre 150 si 250 de cai putere.
Cu toate ca atunci cand platesti un pret de aproape 35.300 de euro pentru acest model consumul intereseaza mai putin, raportul general la o distanta de 100 de kilometri este de aproximativ 12 litri. Acoperisul din material textil al Saab 93 este retractabil in 20 de secunde.
Alfa Romeo Spider, pe care probabil il vom vedea pe strazile autohtone spre sfarsitul verii, are un pret de comercializare disponibil momentan doar pentru Italia, de aproximativ 40.000 de euro.
In ciuda performantelor de masina sport veritabila, consumul, unul din principalele criterii de alegere ale unui automobil de catre consumatorul roman, este destul de redus, ajungand la doar 6,8 litri in ciclu mixt pentru varianta de motorizare diesel de 2,4 litri si 200 de cai putere. In ciclu urban consumul aferent parcurgerii a 100 de kilometri este de 9,2 litri, iar in mediu extraurban de 5,4 litri. Soft top-ul roadsterului este fabricat din doua straturi de material si este retractabil, intr-un spatiu separat de cel al portbagajului, automat in mai putin de 25 de secunde doar prin apasarea unui buton.
Oferta de decapotabile cu acoperis textil ar putea beneficia in viitorul apropiat de inca un model. Kia a prezentat deja modelul compact Cee'd in Romania, iar la Salonul Auto de la Geneva a fost prezentat conceptul decapotabil. Ramane de vazut cand acesta va fi gata pentru sosele si cand va fi importat si la noi.
Volumul vanzarilor de autovehicule pe piata romaneasca a ajuns in 2006 la un total de 297.162 de unitati, in crestere cu 15,8% fata de nivelul de 256.414 unitati inregistrat in 2005, ducand piata spre o valoare estimata de 3,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO