Analiză

Iluzia ca statul a castigat ceva din vanzarea BCR

23.12.2005, 18:47 17

Statul urmeaza sa incaseze din privatizarea BCR 2,2 miliarde de euro in cea mai mare afacere pe care a reusit sa o faca in 15 ani de capitalism, cand a privatizat activele aflate in proprietatea sa. Acum doi ani, statul a mai incasat 250 de milioane de dolari (200 mil. euro) din vanzarea a 25% din BCR. Din Banca Agricola statul a luat 50 de milioane de dolari.

Toate aceste sume nu acopera nici pe departe banii dati de la buget pentru acoperirea gaurilor de la Bancorex si Banca Agricola, cele doua banci care au lasat in urma pierderi de peste 3 miliarde de euro.

Daca niste oameni nu ar fi administrat acele banci cum le-au administrat, si alti oameni nu ar fi permis acest lucru, poate ca statul ar fi castigat ceva din vanzarea bancilor pe care le-a avut in proprietate, a apreciat Mihai Bogza, actualul presedinte al Bancpost si fost viceguvernator al Bancii Nationale in perioada 1998-2004. Din pozitia pe care a avut-o la vremea respectiva, Bogza a fost unul dintre cei care au contribuit la curatirea sistemului bancar din perioada 1999-2000.

In 1998, tot sistemul bancar era pe muchie de cutit din cauza administrarii proaste a Bancorex si a Bancii Agricole, care avea consecinte pentru tot sistemul financiar. Pe langa aceste banci de stat cu probleme, au fost si banci private care au intrat in faliment: Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Banca Romana de Scont sau Credit Bank.

"Roadele acelei restructurari se vad acum. Daca nu ar fi existat acel proces, BCR nu s-ar fi vandut pe un asemenea pret. Ceea ce se intampla acum arata ca acea curatenie a fost una reala, pentru ca nu am mai avut probleme ulterior", a mentionat Bogza.

Daca s-ar fi facut curatenie si in alte sectoare asa cum s-a intamplat in sistemul bancar, poate statul ar fi reusit sa vanda activele pe care le-a detinut la un pret mult mai mare, a spus Bogza.

Dupa 1990, statul a avut cinci banci in administrare: Bancorex, BCR, BRD, Bancpost si Eximbank. In acest moment numai Eximbank se mai afla in proprietatea statului, iar suma totala incasata din vanzarea actiunilor detinute s-a ridicat la 2,7 miliarde de euro. Daca punem la socoteala sumele investite de autoritati in banci dupa 15 ani, peste 3,5 miliarde de euro, statul nu a incasat nimic, ci dimpotriva a pierdut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO