Analiză

In asteptarea administratorului special, la Ardaf se fac in continuare plati

20.07.2006, 20:26 24

La sediul central al companiei Ardaf din Cluj activitatea se desfasura ieri normal, in conditiile in care angajatii acesteia si conducerea firmei asteapta venirea in cursul zilei de azi a noului administrator special al Ardaf, pentru a se lua in discutie strategia de administrare a companiei.
Angajatii Ardaf au aflat ieri dimineata despre decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care a decis sa treaca Ardaf in administrare speciala, conform legii. Cativa angajati ai companiei, care au dorit sa ramana anonimi, spun ca volumul de munca este acelasi ca de obicei si ca nu au resimtit nici un fel de presiune din partea clientilor. La randul ei, conducerea Consiliului de Administrare Ardaf spune ca nici printre actionarii companiei nu exista tensiuni, decizia fiind efectuarea maririi de capital de aproximativ 20 mil. euro, aprobata la ultima Adunare Generala.
Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administrare al Ardaf, spune si el ca nu exista semnale ca activitatea companiei ar fi avut de suferit ca urmare a deciziei CSA, dar se asteapta ca efectele acesteia sa fie resimtite pe termen lung.
"Problemele noastre nu sunt de nici o alta natura decat acelea de incadrare in coeficientii stabiliti de lege. Nu ne aflam in imposibiltate de plata, firma merge. Platim daune si vindem in continuare polite. Vom intra in coeficientii legali prin aportul de capital care, ne asteptam noi, sa aiba loc intr-o luna, maximum doua, dar in mod cert pana la 30 septembrie", a dorit sa precizeze Octavian Manastireanu.
"In decizia CSA se arata ca suma de care avem nevoie pentru a ne situa in limitele legale de functionare este de peste 600 de miliarde de lei (adica peste 20 de milioane de euro). Noi avem deja un plan de actiune pentru urmatoarea perioada si urmeaza sa-l propunem administratorului special. Conform deciziei CSA, prerogativele consiliului de administratie inceteaza in perioada cat exista un administrator special. Tot acolo se arata ca activitatea companiei poate sa se desfasoare in conditii normale, cu exceptia ca exista limite, cum ar fi, de exemplu, faptul ca in aceasta perioada nu pot fi instrainate active si nu putem face investitii", a declarat Octavian Manastireanu.
Cauzele pentru care Ardaf a ajuns in aceasta situatie a fost schimbarea strategiei de vanzari la inceputul anului 2006, cand conducerea companiei a preferat sa renunte la volumul mare de vanzari al asigurarilor RCA, politica aplicata in 2005.
"Am decis sa imbunatatim profitabilitatea si sa facem ca RCA-urile sa devina un produs rentabil. De aceea, de la inceputul anului 2006 am decis sa vindem noi produsul si sa reducem comisioanele. Daca ati observat, din produsul cel mai ieftin de pe piata, asigurarile RCA ale Ardaf sunt acum la nivel mediu. Ca urmare, daca in iarna 2004-2005 am vandut polite RCA in valoare de 700 de miliarde de lei vechi, in iarna 2005-2006 am vandut in valoare de 300 de miliarde de lei vechi. Diferenta aceasta a trebuit acoperita din alte tipuri de produse, iar acest lucru n-a fost posibil. Beneficiile acestei strategii se vor resimti abia anul viitor, cand nu vom mai plati ca daune care vin din trecut, cum se intampla acum", a mai adaugat Octavian Manastireanu.
El spune ca aceasta noua politica trebuia aplicata treptat pentru ca implica si schimbari in structura de personal si considera ca singura modificare in piata asigurarilor Ardaf ca urmare a deciziei CSA va fi aceea ca atragerea clientilor noi va fi mai dificila.
Potrivit informatiilor disponibile pe RASDAQ, compania Ardaf este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, prin Tender SA (70,69%), off-shore-ul cipriot Clairmont Holdings (12,71%), controlat de fondul Firebird Management, Raiffeisen Zentralbank Austria (10,16%) si de alti actionari minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO