Analiză

Increderea in lideri - sintagma preferata la Davos

21.01.2003, 00:00 16

Prioritatea editiei 2003 a Forumului Economic Mondial de la Davos este  recastigarea increderii pe care oamenii de rand au pierdut-o fata de lideri, fie ei politici sau economici, prim-ministrii sau manageri de companii, scria ieri Le Monde.
Forumul de la Davos incearca acum sa-si redefineasca rolul. Organizatorii evenimentului au stabilit anul acesta ca problema increderii pierdute reprezinta un obiectiv ce trebuie atins urgent, pentru a se pune capat situatiei actuale. Le Monde citeaza in special studiul privind increderea cetatenilor in institutii. Sondajul realizat in 47 de state, unde au fost interogati 36.000 de oameni, releva faptul ca managerii si liderii politici au pierdut total increderea publicului. "Majoritatea oamenilor sunt nemultumiti de directia pe care se dezvolta lumea in acest moment", sustinea documentul citat.
In acest moment, neincrederea nu se mai indreapta numai impotriva liderilor politici sau sefilor multinationalelor, tintele preferate ale militantilor impotriva globalizarii. Oamenii si-au pierdut increderea in toti managerii de companii, la nivel international dar mai ales la nivel national, scrie Le Monde. Acest fenomen, chiar daca a existat dintotdeauna, a fluctuat odata cu nivelul somajului, spun specialistii. De asemenea, a fluctuat in functie de pregatirea profesionala a muncitorilor si angajatilor. Acum, insa, neincrederea atinge din ce in ce mai mult toate categoriile profesionale, pana la cei mai bine pregatiti oameni. Lipsa de incredere ia forme radicale, oamenii punand sub semnul intrebarii nu numai capacitatea manageriala a conducatorilor, ci chiar pregatirea lor profesionala sau onestitatea lor.
Una din cauzele aparitiei acestei neincrederi pare a fi localizata de Le Monde la nivelul societatii in ansamblul ei. Cresterea nivelului de trai in Occident a permis generatiilor tinere sa isi impuna noi "obiective de viata", sa isi creeze alte valori individuale, hedoniste. Acest lucru a creat un "spirit mercenar" care nu mai promoveaza loialitatea fata de angajator, spune cotidianul francez. Pe de alta parte insa, neincrederea angajatilor provine si din problemele fara solutie ce framanta economia mondiala in ultimii ani.
Situatia instabila a burselor este un alt factor ce influenteaza marile companii. Pentru a indrepta datele financiare, specialistii in economie propun planuri de fuziuni, dar acestea s-au dovedit pana acum a fi mai degraba falimentare. Iar acest climat general nesigur a favorizat aparitia numeroaselor scandaluri financiare: Enron, WorldCom, Tyco, si altele.
Singura regula economica care pare a da rezultate este scaderea cheltuielilor, spune Le Monde. Dar in acest mod nu se pot forma si incuraja "inteligentele". Nu se pot cere rezultate bune de la angajati care sunt tratati de patron ca niste sclavi, subliniaza ziarul.  O alta problema alimenteaza nemultumirea generala: faptul ca majoritatea patronilor nu au renuntat la nici un cent din remuneratia lor in ciuda problemelor dificile prin care ttreceau companiile si in ciuda "sacrificiilor salariale" cerute angajatilor.
Criza strategiei economice, criza managementului, criza salariilor, acestea sunt numai cateva din problemele actualului sistem economic. La Davos, liderii lumii actuale, in care oamenii nu mai au incredere, vor trebui sa gaseasca o solutie.

Forumul implineste 33 de ani
Forumul economic de la Davos a fost initiat in 1970 de omul de afaceri Klaus Schwab, care vroia sa ii aduca la aceeasi masa pe liderii politici ai Europei cu sefii marilor companii. Dupa reuniunea cu caracter informativ din 1970, un an mai tarziu oamenii politici si afaceristii au inceput sa discute o strategie comuna pentru ca economia europeana sa treaca cu bine de problemele pietei mondiale. In timp, Foprumul a inceput sa reuneasca lideri politici, patroni si responsabili financiari din intreaga lume. Anul trecut, din cauza violentelor inregistrate la forumul din 2001 si "ca o declaratie de solidaritate cu orasul New York", Forumul a avut loc in orasul afectat de atentatele din 11 septembrie. Acum, reuniunea a revenit insa la locul traditional, din muntii Elvetiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24