Analiză

Izolatiile si renovarile cladirilor majoreaza business-ul cu polistiren cu 50% pe an

23.05.2006, 00:00 133

Piata de polistiren a crescut puternic in ultimii trei ani, ajungand in prezent la circa 18 producatori, de sase ori mai mult fata de nivelul inregistrat in urma cu doi-trei ani. Aceasta industrie a ajuns la 70 de milioane de euro.

Izolarea termica a cladirilor vechi si cerintele europene din domeniu au atras un interes masiv in ultimii ani pentru investitii pe piata polistirenului expandat, unul dintre cele mai dinamice segmente din industria materialelor de constructii.

Dezvoltarea rapida a pietei, cu circa 50 - 55% anul trecut, a fost resimtita de principalii producatori de pe piata care nu reuseau anul trecut sa faca fata cererii de pe piata.

"Consumul de polistiren expandat a crescut anul trecut cu 50 - 55%, ajungand la 1,1 milioane de metri cubi, valoare care exprimata in euro este de aproximativ 35 de milioane de euro datorita economiilor de energie pe care le aduce", a declarat pentru Ziarul Financiar Bianka Dobre, directorul de marketing al companiei Swisspor Romania.

In ceea ce priveste cresterea pietei de materiale izolatoare pentru constructii, rata de crestere se ridica la circa 30-35%, ajungand la 70 mil. euro anul trecut.

Jucatorii de pe piata izolatiilor pentru constructii vor beneficia din plin de pe urma legii care va impune obligativitatea detinerii unui certificat energetic pentru un imobil scos la vanzare, iar in perioada urmatoare aceasta prevedere va fi puternic exploatata. Legea 372/2005 prevede ca, incepand din anul 2009, vanzarea sau concesionarea unui imobil nu se va putea face daca proprietarul nu va avea pentru acesta un certificat energetic.

Certificatul de performanta energetica al cladirii va fi valabil timp de 10 ani de la data emiterii.

Consumul mediu anual pe cap de locuitor din tari precum Germania sau Elvetia era in urma cu trei ani de 20 de ori mai mare decat in Romania, in timp ce in Cehia si Ungaria, consumul era mai mare de circa patru ori.

"Cu siguranta in urmatorii ani trendul de crestere al consumului se va accelera si in Romania, pe fondul implementarii legislatiei privind certificatul energetic si reabilitarea energetica a constructiilor existente", mentioneaza Dobre.

Printre producatorii de polistiren expandat care au anuntat investitii in noi capacitati de productie se numara Austrotherm, Swisspor, Thermopor (parte din grupul Benta), Macon Deva sau Isopor. Grupul de firme Benta din Targu Mures a anuntat recent extinderea capacitatii de productie de polistiren expandat.

Grupul elvetian Swisspor a anuntat anul trecut o investitie de circa 8 milioane de euro intr-o fabrica de polistiren expandat la Turda.

"Fabrica de polistiren de la Turda va fi dotata cu o platforma logistica, precum si cu linii de taiere si impachetare automatizate, care vor permite atingerea unei capacitati de productie de circa 350.000 de metri cubi pe an", precizeaza Dobre.

Elvetienii au investit pana in prezent circa 16 mil. euro in construirea unei fabrici in Ploiesti si in cresterea capacitatilor de productie. Grupul elvetian Swisspor a intrat pe piata romaneasca in 1997 prin achizitia pachetului majoritar al producatorului de hidroizolatii Matizol Ploiesti. In 1998, elvetienii au infiintat la Ploiesti compania Swisspor Romania si au construit prima fabrica de polistiren expandat.

Anul trecut cifra de afaceri a grupului Swisspor a crescut cu 38% fata de anul precedent, ajungand la 20,5 mil. euro.

Pe piata polistirenului expandat compania detine o cota de piata de 31%, iar pe piata produselor hidroizolatoare bitumate detine 28%, raportat la total metri patrati produse hidroizolatoare pe diverse suporturi. Portofoliul companiei Swisspor include si alte materiale termoizolate: polistiren extrudat, poliuretan, vata de sticla si bazaltica.

"Pentru anul acesta previzionam o cifra de afaceri de 23,5 mil. euro, pe fondul cresterii volumului de vanzari si a consolidarii retelei de parteneri si asigurarea de servicii corespunzatoare", afirma Dobre.

Un alt jucator important de pe piata, Austrotherm Romania, divizia locala a producatorului austriac de profil Austrotherm, a deschis a doua fabrica de polistiren expandat in localitatea Horia, judetul Piatra-Neamt, in urma unei investitii de 5 mil. euro.

Fabrica are o capacitate anuala de productie de 400.000 de metri cubi de polistiren expandat si se intinde pe o suprafata de 6.000 de metri patrati.

Compania si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, in crestere cu circa 20% fata de anul trecut, potrivit reprezentantilor companiei. Austrotherm detine o cota de piata de 30%, potrivit reprezentantilor companiei.

Austrotherm detine din 1998 o capacitate de productie de polistiren expandat si la Bucuresti. Compania are in prezent 54 de angajati.

Grupul Austrotherm, membru al concernului austriac Schmid Industrieholding, este prezent in Austria, Romania, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Serbia si Muntenegru si Albania si a realizat anul trecut afaceri de 117 mil. euro. Concernul Schmid Industrieholding este prezent in Romania si prin firma Baumit.

Isopor SRL, companie cu capital elen, detine o capacitate de productie la Cluj si va incepe anul acesta lucrarile la o noua fabrica langa Bucuresti. Isopor estimeaza pentru acest an o crestere de 40% a cifrei de afaceri, pana la circa 11 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Reprezentantii Isopor estimeaza pentru acest an o crestere de 40% a cifrei de afaceri, dupa ce in 2005, acest indicator s-a cifrat la aproximativ 7,8 milioane de euro.

"Evolutiile inregistrate in ultimii ani sunt similare celei estimate pentru anul acesta, iar factorul care contribuie decisiv la cresterea pietei izolatiilor este dezvoltarea pietei constructiilor", a declarat Ciprian Sildan, directorul Isopor.

Compania a fost infiintata in anul 1998, are 75 de angajati, iar capitalul este integral strain. Productia realizata la Cluj este destinata in totalitate pietei interne, distributia fiind realizata atat direct, cat si prin intermediul dealerilor zonali.

Compania Arcon Elintech SRL din Sfantu Gheorghe a inaugurat anul trecut o noua fabrica de polistiren, o investitie in valoare de 3,5 milioane de euro, finantarea realizandu-se printr-o linie de credit BCR.

"Dupa intrarea pe piata cu membranele Pluvitec si Laribit credem ca am reusit sa oferim clientilor un pachet complet de termoizolatii si hidroizolatii in constructii prin ''noul venit'', polistirenul ''pinguin''", a declarat Ioan Titeiu, directorul SC Arcon Elintech SRL.

Noua fabrica de polistiren expandat tip "arcon" este complet automatizata, fabrica producand in doua schimburi 1.100 de metri cubi pe zi, ceea ce inseamna a productie anuala de 4.000 de tone de polistiren. Suprafata de productie a noii fabrici Arcon este de 5.000 mp, iar conform planurilor conducerii, va fi extinsa in anul 2006 cu inca 2.000 mp.

Odata cu noua investitie, suprafata totala a platformei de productie a societatii SC Arcon Elintech SRL, care include fabrica de membrane si fabrica de polistiren, a devenit de aproximativ 50.000 de metri patrati.



Cursa fabricilor

* Swisspor va investi 9 mil. euro intr-o fabrica la Turda;

* Austrotherm a inaugurat in aprilie a doua fabrica in localitatea Horia, judetul Neamt, in care a investit 5 mil. euro;

* Isopor va incepe anul acesta lucrarile la o noua fabrica, care va fi localizata in Bucuresti;

* Arcon Elintech a inaugurat anul trecut o noua fabrica de polistiren, o investitie in valoare de 3,5 mil. euro;

* Thermopor, firma detinuta de familia Benta, a investit intr-o fabrica de profil la Targu-Mures.

catalin.lupoaie@zf.ro ; transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO