Analiză

La povara fiscala stam mai bine doar decat Malawi

30.09.2005, 19:24 37

Romania are cel mai bun punctaj la calitatea pregatirii specialistilor in matematica si stiinte si cel mai prost punctaj la povara fiscala si relatiile dintre patroni si angajati, conform unui studiu al Forumului Economic Mondial.

Cu alte cuvinte, avem oameni foarte bine pregatiti, dar care nu sunt lasati sa progreseze de piedicile fiscalitatii, de pe urma carora prospera functionarii publici corupti si incompetenti.

Economia si mediul de afaceri din Romania sunt, in cel mai bun caz, mediocre: iata concluziile celui mai recent Raport de Competitivitate Globala, publicat de Forumul Economic Mondial (FEM). Specialistii organizatiei economice mondiale au plasat economia romaneasca pe locul 67 din 117 la capitolul competitivitate si tot pe 67, dar din 116 state analizate la capitolul privind mediul de afaceri.

La nivel regional, Romania ocupa ultimul loc in majoritatea topurilor efectuate de expertii FEM, reusind pe alocuri sa surclaseze Bulgaria. De exemplu, competitivitatea economica a Romaniei este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est, dar mediul de afaceri de la noi este considerat mai performant decat cel al vecinilor de la sud.

Calitatea institutiilor publice din Romania lasa de dorit, ceea ce plaseaza, din nou, Romania pe ultimul loc in regiune. La dotarea tehnologica Romania sta mai bine (locul 49, in fata Bulgariei), dar mediul macroeconomic actual ne aduce din nou in coada plutonului (locul 73). Ar mai fi de mentionat ca Romania a cazut in clasament, fata de anul trecut, la toate categoriile.



Avem si puncte forte...

Cea mai buna clasare obtinuta de Romania este un loc 8 din 110 la calitatea educatiei tehnico-stiintifice. Conform studiului FEM, absolventii profilului real de invatamant sunt printre cei mai buni din Europa si din lume. Totusi, clasarea buna la acest capitol este surprinzatoare, avand in vedere ca sistemul public de invatamantul nu se ridica la inaltimea absolventilor sai (locul 35 din 110).

Romania ocupa locul 12 intre 117 state la capitolul investitiilor straine directe si al transferurilor tehnologice. Clasamentul mondial este efectuat dupa nivelul investitiilor de anul trecut, atunci cand Romania a atras un volum record de investitii straine si venituri din privatizare, datorate vanzarii Petrom si a unei parti din BCR.

Datorita unui nivel redus al indatorarii statului (circa 30% din PIB, fata de o medie de 60% in alte state europene), Romania ocupa un loc 16 in lume la acest capitol. De asemenea, deficitul bugetar este suficient de redus pentru a plasa Romania pe locul 37, cu unul dintre cele mai mici deficite bugetare din regiune.

In plus, Romania are avantaje competitive si obtine clasari in prima jumatate a topului si la alte capitole: numarul de cercetatori si ingineri, accesul la credite, flexibilitatea salariilor, numarul utilizatorilor de Internet, dar si din perspectiva raportului salariu/productivitate, ceea ce inseamna ca romanii sunt totusi platiti destul de putin pentru munca pe care o depun.



... Dar mai multe puncte slabe

In pofida avantajelor, Romania are de suferit de pe urma multor neajunsuri, dintre care cele mai multe se gasesc in competitivitatea economiei.

De exemplu, povara fiscala plaseaza Romania pe locul 116 din 117 state - doar in Malawi povara fiscala este mai apasatoare. O bila neagra primesc si managerii companiilor romanesti, care nu iau in considerare factorii de mediu atunci cand intocmesc un plan de afaceri. La acest capitol, Romania se claseaza pe locul 109. Desi sistemul educational "creste" specialisti in toate domeniile, Romania nu reuseste sa-si pastreze oamenii competenti sa lucreze in tara. Fenomenul este denumit "brain drain" (exodul creierelor), si situeaza Romania pe locul 108.

Desi inflatia a coborat la un nivel de o cifra in ultima perioada, cresterea preturilor este considerata prea mare de catre Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe pozitia 107 a topului. Diferenta prea mare dintre nivelul dobanzilor incasate de banci pentru creditele acordate si cel al dobanzilor platite pentru depozite situeaza Romania pe locul 106, doar 11 state cuprinse in raport avand un diferential atat de mare intre ratele dobanzilor active si pasive. De asemenea, eficienta sistemului fiscal este foarte slaba - Romania este pe locul 104. In plus, volatilitatea ridicata a cursului de schimb din ultimul an plaseaza Romania pe acelasi loc 104. Nici in mediul de afaceri lucrurile nu merg mai bine. De exemplu, relatiile de colaborare din-tre patroni si angajati sunt cele mai proaste din lume, iar companiile trebuie sa suporte printre cele mai mari costuri ale coruptiei, Romania fiind pe locul 102 din 110 state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO