Analiză

Lupta pentru BCR: Erste si Millenium au plusat cu pretul, bancile mari cu numele

28.10.2005, 19:06 21

Vanzarea BCR a adus in prim-plan pe austriecii de la Erste Bank si pe portughezii de la Millenium, care au inteles repede ca statul asteapta un pret mare pentru a-si vinde ultimul activ important din portofoliu. In plus, preluarea BCR inseamna, exact ca la Petrom, cheia unei intregi piete, a doua ca marime din regiunea Europei Centrale si de Est, lucru care a contat mai ales in strategia bancilor mai mici, cu planuri agresive de extindere.

Bancile mari de talia Deutsche Bank, Banca Intesa sau BNP Paribas au mizat mai mult pe ce pot sa aduca ele pietei romanesti in viitor pentru a o dezvolta, fiind mai zgarcite insa cu prezentul si fiind dispuse sa evalueze la rece valoarea bancii romanesti.

Pe de alta parte, bancile de talie mare, cu structuri birocratice si cu mai multe niveluri de decizie, sunt cu mult mai putin flexibile fata de jucatorii de talie mai mica, cu o vocatie cel mult regionala.

La inceputul cursei pentru achizitia BCR, favoriti certi erau Deutsche Bank sau italienii de la Banca Intesa, iar banci precum Fortis, KBC sau BNP Paribas erau de asemenea cotate cu sanse bune la achizitia BCR.

Erste parea mai degraba orientata catre CEC, iar inscrierea portughezilor de la Millenium nu a produs initial valuri printre ceilalti competitori.

Dupa depunerea scrisorilor de interes, au inceput sa iasa din scena pe rand gigantii. Mai intai surprinzatorul consortiu american dintre o divizie de venture capital a CitiGroup si fondul de investitii Texas Pacific Group, care nu s-a calificat mai departe.

A venit apoi randul unui alt candidat-surpriza sa paraseasca licitatia de la BCR, si anume olandezii de la ABN Amro, un competitor puternic, al carui atu unic fata de ceilalti candidati era o puternica filiala locala si o buna cunoastere a pietei bancare din Romania.

Inainte de depunerea ofertelor finale, au abandonat cursa Fortis si KBC. Din plutonul de banci din Benelux inscris la BCR a mers pana la capat numai Dexia, banca ce participa si in cursa pentru achizitia CEC, situat intre primii cinci jucatori de pe piata locala.

Interesul real al Erste si Millenium pentru BCR a fost aratat inclusiv in ziua depunerii ofertelor finale la sediul AVAS, cand s-au numarat printre primii veniti.

Portughezii de la Millenium au pazit parcarea, imprejurimile si sediul AVAS in acea zi, spionand miscarile concurentilor.

Pe de alta parte, prezenta Erste a fost una sobra, punctuala, calculata in cele mai mici detalii.

Seara anuntului finalistilor la BCR a avut, de asemenea, o puternica incarcatura dramatica, sporita de intarzierea momentului deschiderii ofertelor financiare cu aproape o ora si jumatate.

Dupa momentul deschiderii ofertelor si a contrasemnarii acestora de catre Sebastian Vladescu, in calitatea sa de pre-sedinte al Comisiei de privatizare a BCR, respectiv de catre re-prezentantii celor sapte banci ofertante, starea de tensiune si incertitudine s-a reinstalat pe culoarele etajului opt din sediul AVAS, unde competitorii asteptau cu nerabdare anuntarea finalistilor.

La orele 22.00, dupa mai putin de doua ore de deliberare, Vladescu a anuntat sec numele celor doua banci care vor incepe negocierile in paralel saptamana viitoare cu autoritatile.

Ca reactie la acest anunt, oficialii BCP s-au aratat "incantati" de decizia statului roman si au subliniat "valoarea strategica pe care aceasta tranzactie o va reprezenta pentru dezvoltarea unei banci multi-locale, care opereaza nu numai in Portugalia, ci si in anumite alte piete, cu focus pe tarile europene in dezvoltare si/sau in curs de convergenta la standardele Uniunii Europene".

"Suntem convinsi ca, prin aplicarea in aceste piete, a capacitatii si experientei acumulate de catre banca noastra, cu re-zultate vizibile in Portugalia, Polonia si Grecia, vom contribui, intr-un mod sustinut, la cresterea valorii pentru actionari. Banca Comerciala Portugheza reaminteste obiectivul sau de a mentine nivele adecvate de capitalizare si ca va adopta toate masurile necesare pentru a le asigura, inclusiv prin cresterea capitalului social in vederea optimizarii acestei tranzactii. Termenii si conditiile respective vor fi stabilite si vor fi anuntate in functie de finalizarea procesului de privatizare", au adaugat oficialii Millenium.

"Negocierile cu cele doua banci, care se vor desfasura pe parcursul urmatoarelor saptamani, vor urmari sa stabileasca in detaliu termenii achizitionarii cotei de 61,8825% din capitalul de actiuni al bancii. In urma discutiilor, cele doua banci vor fi invitate sa depuna ofertele finale, decizia Guvernului roman privind vanzarea depinzand de valoarea acestora", au comentat ieri oficialii Erste Bank.

Ieri, unii analisti citati de Reuters, comentau ca austriecii si portughezii au avut oferte mai agresive comparativ cu rivalele de talie mare, pentru ca BCR le-ar putea oferi protectie fata de viitoare preluari.

"Erste are o prezenta mai buna in regiune. In termeni de pozitionare strategica sta mai bine decat BCP", afirma Walid Khalfallah, analist al bancii de investitii Morgan Stanley.

"BCP poate fi mai agresiva avand in vedere ca ei nu au cumparat prea mult pana acum si aceasta ar putea fi ultima sansa de a cumpara ceva mare in Europa Centrala si de Est", afirma un alt analist al unei banci de investitii, potrivit Reuters.

Erste Bank este inscrisa si in cursa pentru achizitia CEC. Erste detine deja retele puternice in Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia.

Intrarea in Romania este vazuta ca o optiune strategica pentru a-si consolida pozitia regionala. Banca are active totale de 152,7 mld. euro si un profit net de 336 mil. euro la finele primului semestru din acest an.

Echipa de negociere a Erste pentru BCR este formata din experti ai bancii de investitii Rothschild, auditori de la Deloitte, respectiv avocati ai firmei Cameron McKenna.

Millenium are operatiuni in Polonia si Grecia, iar Romania ar fi o punte de legatura intre cele doua piete. Banca portugheza are active totale de 75 mld. euro si un profit net de 325 mil. euro in aceeasi perioada. Millenium are o echipa de negociere formata din consultanti ai McKinsey, experti din partea bancii de investitii UBS si avocati de la Radu Taracila Padurari Retevoescu.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO