Analiză

Noile proiecte imobiliare si de infrastructura indreapta piata constructiilor spre 7-8 miliarde de dolari

08.12.2003, 00:00 49



Piata constructiilor s-a incalzit" in acest an, iar boomul este asteptat in 2004 cand ar trebui sa inceapa lucrarile la mai multe proiecte de autostrazi sau alte proiecte mari de infrastructura.



Primele estimari facute de Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) indica o valoare record pentru volumul total de lucrari din acest an: 6 mld. $.



"Au fost trei ani de crestere cu rate de 4 - 5%, anul acesta ar putea fi chiar mai mare. Cred ca in acest an, valoarea lucrarilor de constructii este in jur de 6 mld. $. Cresterea nu a fost atat fizica, in volum, cat mai ales in valoare. Au avut loc cresteri ale preturilor la materialele de constructii", a spus pentru Ziarul Financiar Liviu Daschievici, director general al ARACO.



Potrivit acestuia, anul viitor piata de profil are potential de crestere la 7 - 8 mld. $.



Nu toti constructorii sustin insa acest punct de vedere.



"Anul acesta a fost o crestere pe piata fata de anul trecut, insa nu una substantiala. Nu au fost cresteri spectaculoase. Unul din segmentele pietei care a mers bine in acest an a fost constructia de supermarketuri. Cred ca si anul viitor, va fi o crestere", spune Nicolae Constantinescu, director general al CCCF, una dintre cele mai mari companii de pe piata constructiilor.





Cimentul, sub asteptari



Piata cimentului merge anul acesta sub asteptari, cu o rata de crestere in jur de 3% fata de previziunile initiale ce vedeau o evolutie a vanzarilor in acest an cu 5 - 8% mai mari fata de anul trecut. Piata este estimata in acest an la 4,6 mil. tone de ciment, adica aproximativ 237 mil. euro, si este impartita in trei parti aproape egale de catre trei dintre liderii mondiali ai industriei - HeidelbergCement (activ pe piata prin filiala CarpatCement), Holcim si Lafarge (prin filiala Lafarge Romcim).



"Cred ca la nivelul intregii piete cresterea este de 3% in acest an. Pentru anul viitor, daca se lanseaza proiectele de autostrazi, asteptam o crestere a pietei de profil cu 5%", sustine Mihai Rohan, director general al CarpatCement si presedintele organizatiei patronale din industria cimentului CIROM. Asteptari similare privind evolutia pietei au si ceilalti doi jucatori, Lafarge si Holcim, in contextul in care 2004 este un an electoral.Scaderea vanzarilor din primul trimestru al anului cu 30 - 40% pe fondul prelungirii iernii a fost principalul factor care a dus la o evolutie sub asteptari.





15% crestere la gresie si faianta



Placile ceramice (faianta si gresia), o piata de 92 mil. $ in 2002, a crescut valoric cu circa 10%, potrivit unor prime estimari din piata. "Piata a crescut ca volum fizic, iar in ceea ce priveste cresterea valorica, estimam o rata de crestere de pana la 10%, trendul de crestere valorica urmand sa se pastreze si in 2004", a spus pentru Ziarul Financiar Adriana Apostolache, director economic la Cesarom Bucuresti, unul dintre primii doi jucatori de pe piata.



Ce spun importatorii?



"Piata a crescut in 2003 cu 5 - 6% in volum, in valoare chiar mai mult. Din datele noastre, consumul de placi ceramice pe 2003 este de aproximativ 24 mil. metri patrati, din care productia interna acopera 12,6 mil. mp (adica 53% din total), iar restul este reprezentat de importuri, fiind inregistrata cea mai mica diferenta intre productie si importuri din ultimii 6 ani", spune Cristian Halmajan, director de marketing in cadrul Delta Distribution, cel mai mare importator de placi din Romania. Potrivit acestuia, in 2004 piata ar putea creste cu 15%, sustinuta de conditiile de pe piata ipotecara si imobiliara, crestere bazata in special pe importuri.





Gips-cartonul, inca neutilizat



Piata de gips carton, estimata anul trecut la 12,3 mil. mp sau circa 38 mil. euro, este de asemenea in crestere in acest an, insa media de consum pe piata ramane joasa fata de alte piete. Piata este impartita acum intre patru companii, un producator (Lafarge Arcom Gips) si trei importatori - Rigips (filiala locala a grupului britanic BPB), Knauf (Germania) si norvegienii de la Norgips.



"Piata romaneasca a constructiilor a inregistrat o dezvoltare de circa 4-5%, cu ceva mai mult in sectorul placilor de gips-carton", a spus pentru Ziarul Financiar Corneliu Fecioru, director Resurse Umane si Comunicare Externa in cadrul Lafarge Romcim. Lafarge Romcim detine 90% din actiunile producatorului local de gips carton Lafarge Arcom Gips, restul de 10% apartinand companiei de constructii Arcom SA.



Consumul de gips carton pe cap de locuitor a crescut anul trecut la 0,57 mp fata de 0,45 mp in 2001, insa ramane la cote scazute fata de alte piete: Polonia, Cehia, Ungaria cu 1,7 mp/capita, Franta - 3,4 mp/capita, statele scandinave intre 5 si 6,7 mp/capita, SUA cu 9,7 - 10 mp.





Varul, 30 mil. euro



Piata de var este estimata la aproximativ un milion de tone, respectiv 30 mil. euro. "Cresterea pe varul pentru materiale de constructii a fost in 2003 de 9%, in timp ce pe piata industriala de 11%. In 2004, ne asteptam la o crestere de 10% pe ambele segmente a datorita noilor aplicatii, a programului de autostrazi si a revigorarii industriei siderurgice", afirma Neculae Stinghe, directorul general al Carmeuse Romania SA, filiala locala a grupului belgian Carmeuse. In 2004, ar putea avea loc alte achizitii: Carmeuse vrea sa preia unitatea de la Fieni a HeidelbergCement, iar Lafarge e dispusa sa externalizeze activitatile de producere a varului.





Piata imobiliara



Proiecte importante, atat in domeniul rezidential cat si al birourilor, explozie pe terenuri si pe spatii comerciale. Aceasta este pe scurt evolutia pietei imobiliare romanesti in anul 2004. Charles de Gaulle, Kiseleff Tower, Titulescu Tower, Herastrau Business Center sunt doar cateva dintre proiectele de anvergura care se vor materializa anul viitor pe piata birourilor.



Aceste noi proiecte vor spori interesul companiilor importante de pe piata, fiind prevazute miscari importante din partea acestora in ceea ce priveste intentia de relocare. De asemenea, se asteapta ca un numar insemnat de companii sa intre pe piata romaneasca in anul 2004", este de parere Eduard Uzunov, director general al comapaniei de intermedieri imobiliare Regatta.



In aceste conditii este de asteptat, spun analistii companiei Eurisko, ca preturile la birouri sa scada. Potrivit acestora, situatia este diferita pe segmentul rezidential, unde pretul la vanzare este de asteptat sa creasca.



"Au crescut de asemenea rapid preturile terenurilor rezidentiale si industriale, precum si preturile apartamentelor ieftine, datorita creditului ipotecar", sunt de parere reprezentantii DTZ Echinox.



Spatiile comerciale vor fi la randul sau, potrivit analistilor, principali performeri in anul viitor.



"Cererea de spatii comerciale a venit anul acesta atat din partea bancilor care, ca urmare a cresterii numarului de produse pentru imprumuturi la populatie, si-au extins reteaua de sucursale, cat si din partea lanturilor comerciale de produse electrocasnice, IT sau mobilier care au avut o politica agresiva de extindere a lanturilor de magazine", este de parere Nicu Gherghe, agency negociator la CB Richard Ellis. In plus, spun reprezentantii CB Richard Ellis, marile grupuri de retail internationale si retailerii romani sunt in continua expansiune, ceea ce inseamna ca preturile pentru retail se vor mentine in mare si anul viitor la acelasi pret ca si in 2003.



In aceste conditii cifra de afaceri a companiilor imobiliare va creste si anul viitor cel putin la fel de mult ca si in acest an, cand fiecare dintre jucatorii importanti au anuntat cresteri intre 30% si chiar 100%.





Mobila: 10-15% crestere



Producatorii de mobila estimeaza o crestere de 10-15% a activitatii lor in 2004 si atingerea unei productii de aproape 750 milioane de dolari, pe baza cresterii cererii interne pentru mobila noua, dar si pe exporturi.



"Din datele inregistrate pana acum putem estima ca in 2003 productia de mobila va fi cu cel putin 10% mai mare decat anul trecut (cand a fost 614,1 mil. $-n.red). Avand in vedere demersurile pe care le-au facut producatorii pentru cresterea competitivitatii produselor, pentru dezvoltarea relatiilor comerciale, apreciem ca in 2004 productia de mobila va inregistra o crestere de 8% fata de 2003", a declarat Aurel Rizea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).



Presedinte Mobexpert, Dan Viorel Sucu, este mult mai optimist, apreciind ca productia fabricilor de mobila din Romania ar putea creste anul viitor cu 15-20%. "La prima vedere este crestere mare, dar trebuie avut in vedere ca exista un potential important in Romania", a spus Sucu. Presedintele Mobexpert a adaugat ca retelele de magazine specializate din strainatate sunt interesate de produsele romanesti si de aceea ar putea incheia contracte in mod direct cu producatorii romani sau ar putea chiar fi interesate de eventuale achizitii aici. "Ramane ca producatorii romani sa reuseasca sa profite de pe urma acestei oportunitati", a mai adaugat Sucu.



Ca si in anii precedenti, productia de mobila va continua sa fie si in 2004 un sector bazat aproape in intregime pe exporturi. "Piata interna nu va creste prea mult anul viitor. Vor continua sa existe retelele marilor producatori de mobila, dar se vor dezvolta si vanzarile fara facturi ale micilor retele de magazine. Producatorii care nu stiu sa se specializeze pe anumite categorii de produse sau cei care nu se vor adapta formatelor noi vor avea doar de pierdut, riscand sa dispara de pe piata", a mai spus presedintele Mobexpert.



Din datele APMR, exportul de mobila a crescut in primele noua luni ale acestui an cu 25,6% fata de aceeasi perioada a lui 2002, atingand valoare de 557,2 mil. $. "In ceea ce priveste importurile, acestea vor depasi in 2003 valoarea inregistrata in anul anterior - 105,3 mil. $ si vor continua sa creasca si anul viitor, fara a diminua activitatea producatorilor romani. Aceasta crestere este determinata in principal de designul modern pentru camerele de locuit si bucatarii, precum si de cerintele de mobilier cu destinatii speciale, cum este cel chirurgical", spune presedintele APMR, Aurel Rizea.



Structura principalelor sortimente de mobila va ramane in 2004 aproape aceeasi inregistrata anul acesta: dormitoare - 15,3%, sufragerii - 13,5%, mic mobilier - 12,6%, mobilier pentru birouri - 5,9%, biblioteci - 7%. miruna.lebedencu@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels