Analiză

Povestea liceanului român care a refuzat oferte de la Google: Petrece aproape 16 ore pe zi la computer, inventând programe pentru care a primit peste o sută de premii

Povestea liceanului român care a refuzat oferte de la...

Autor: Anca Ţenea

19.05.2013, 16:38 6242

Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XII-a la Grupului Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, a câştigat în cadrul celei mai ample competiţii preuniversitare de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizată între 12-17 mai în Phoenix, Arizona, cel mai important premiu al competiţiei în valoare de 75.000 de euro.

Un licean din Râmnicu Vâlcea câştigă un concurs global Intel cu proiectul unei maşini ieftine fără şofer

Toată lumea îl ştie pe Ionuţ Budişteanu de la televizor, din ziare sau din poveştile despre „ce invenţii au mai făcut românii“. De fapt, pu­ţini îl cunosc personal, fiindcă petrece aproape 16 ore pe zi la computer, inventând programe pentru care a primit peste o sută de premii. Nu merge în parc, nu iese la bere cu prietenii, iar ultima carte citită a fost în clasa a doua. Nu îi pare rău, deoarece informatica însumează, pentru el, toate pasiunile posibile.

În clasa a IX-a, a trecut la un nivel superior cu proiectele la care lucrează – a mers, pentru prima dată, în SUA. În stilul veni, vidi, vici, a câştigat de la început premiul I din partea Association for Computing Machinery (ACM), cea mai mare asociaţie ştiinţifică şi academică din domeniul Informatică.

După premiile şi experienţele americane a devenit membru ACM şi IEEE, cele mai mari asociaţii de profil din lume. A fost premiat de Intel în repetate rânduri şi invitat de Google Elveţia să lucreze pentru ei, atunci când era în clasa a XI-a, însă i-a refuzat. „Nu vreau să fiu unul dintre cei  7.000 de programatori care să lucreze la fel.”

 

Citiţi povestea micului geniu din Hackerville care a cucerit SUA pe gq.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO