Analiză

Premierul vrea grup de lucru anticriză, euro atinge un nou maxim, bursa cade, finanţarea externă se scumpeşte

Premierul vrea grup de lucru anticriză, euro atinge un nou maxim, bursa cade, finanţarea externă se scumpeşte

Premierul Victor Ponta a spus că va discuta cu guvernatorul Mugur Isărescu şi cu preşedintele Traian Băsescu despre înfiinţarea unui grup de lucru pentru prevenirea efectelor negative ale crizei din Grecia

15.05.2012, 00:06 1217

Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat telefonic cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre noul maxim istoric al euro şi că i-a transmis că Guvernul este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european.

"Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon. Există şi s-a format în BNR, nu de acum, ci de ceva timp, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară condus de guvernator. În acest comitet va avea un rol important şi face parte ministrul de finanţe Florin Georgescu. L-am anunţat pe guvernator că, din punct de vedere al Guvernului, suntem pregătiţi să luăm toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european", a spus Ponta. Ieri BNR a anunţat un curs de 4,4373 lei/euro, nou nivel maxim istoric.

Ponta a explicat că nu doar în România este influenţat cursul de schimb, ci şi în Polonia, ţară cu care România trebuie comparată şi care a înre­gistrat o modificare mai semnificativă a cursului, deşi are date economice foarte bune.

"Am încredere totală în modul în care această problemă e gestionată de BNR. Ac­ţiu­ni­le Guvernului vor fi coordonate, vor fi în aceeaşi direcţie cu cele ale BNR", a precizat Ponta.

El a spus că a primit detalii în privinţa cursu­lui de la Mugur Isărescu, dar că, în ceea ce pri­veş­te acest subiect, pe care l-a catalogat drept "im­por­tant şi delicat", evită să facă alte decla­raţii decât comunicările Comitetului de Sta­bilitate Financiară. Între­bat care vor fi mă­su­rile pe care Gu­ver­nul le-ar putea lua în cazul în care deprecierea leului continuă, Ponta a spus că există în acest sens o discuţie între BNR şi Guvern.

"E un subiect important şi prefer să aveţi comunicarea de la BNR vizavi de importanţa pre­zenţei capitalului bancar grecesc în România, vi­zavi de influenţe la nivel european, de ce se va întâm­pla în plan european", a adăugat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO