Analiză

Radu Timiş: Criza este o binecuvântare. Salariile creşteau cu 30% în fiecare an

Radu Timiş: Criza este o binecuvântare. Salariile creşteau cu 30% în fiecare an
23.08.2010, 23:56 64

Radu Timiş, acţionarul şi preşedintele producătorului demezeluri CrisTim, este de părere că economia României avea nevoiede o criză economică, deoarece creşterea experimentată în perioada2005-2008 nu era sustenabilă pentru mult timp. "Criza economicăeste o binecuvântare, deoarece salariile creşteau cu 30% în fiecarean înainte de criză. Economia avea nevoie de o reaşezare", adeclarat omul de afaceri. În acelaşi timp, el susţine însă cădezavantajul crizei a fost faptul că băncile susţin financiarcompaniile care în mod normal ar fi intrat în insolvenţă, ceea ceafectează afacerile celorlalţi producători solizi financiar.

"Statul a fost blând cu legislaţia insolvenţelor şi a falimentului,băncile au fost blânde şi nu au executat pe cine trebuia, iar înritmul acesta vom atinge o scădere de 5% a economiei în 2010.Băncile creează concurenţă neloială ţinând în viaţă companii dinindustrie aflate în insolvenţă", a declarat proprietarulbusinessului de peste 80 de milioane de euro din industriamezelurilor. El a adăugat că deşi nu estimează o nouă scădere aconsumului în ultimul trimestru al acestui an, estimează o nouăscădere a economiei în anul 2011. "Dacă în industria noastră bazicăne confruntăm cu o scădere de 20% a vânzărilor, nu îmi imaginez cepoate să se întâmple în alte industrii. În primele şase luni amavut aceeaşi cifră de afaceri ca anul trecut şi o profitabilitatemai mare, dar în august avem un minus de vânzări de 7% ca urmare acreşterii TVA. Acest lucru s-a întâmplat însă pentru că am luatfoarte multe măsuri interne, altfel scăderea ar fi fost mult maimare", spune Timiş. Proprietarul CrisTim, cu afaceri de 16,5 mil.euro anul trecut, este de părere că statul nu va obţine veniturilepe care şi le-a propus prin creşterea TVA, ci, din contră, oscădere - cel puţin în industria alimentară, pe fondul migrăriiafacerilor în zona economiei gri. El spune că mesajele transmise deGuvern sunt foarte importante pentru investitori. "Noi am oprittoate investiţiile în momentul în care a crescut TVA-ul. Dacă noiam fost loviţi psihologic, gândiţi-vă ce se întâmplă cuinvestitorii străini. Noi nu mai vindem decât dacă facem promoţiide 10-20% acum."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO