Analiză

Razboiul petrolului intre Patriciu si fratii Iancu se duce pe toate fronturile

04.11.2005, 21:16 39

Lupta in justitie intre cele doua puternice grupuri de pe piata petroliera este insa numai una dintre fatetele razboiului, care a avut insa si componente politice, economice sau mediatice, totul pentru a detine pozitii de control intr-o industrie strategica a Romaniei.

Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol, a anuntat ieri ca impotriva companiei Rompetrol Rafinare au fost intentate 11 procese de catre firma Faber Invest & Trade, controlata de catre Marian Alexandru Iancu. Toate in numai un an de zile, de cand Faber a devenit actionar la Rompetrol Rafinare (Petromidia) prin cumpararea pachetului detinut de SIF Transilvania.

Patriciu conduce grupul Rompetrol, al doilea jucator de pe piata petroliera din Romania, cu o cifra de afaceri estimata in acest an la 2 mld. $.

De cealalta parte, grupul de firme controlat de fratii Iancu au interese la Rafo Onesti, una din cele mai mari rafinarii de pe piata, si activeaza in comertul cu produse petroliere.

Faber Invest & Trade este o societate afiliata a grupului de societati VGB, Rafo SA, Info Media Press (societatea de editura a ziarului Atac), cererea de chemare in judecata fiind semnata chiar de Alexandru Marian Iancu, directorul Faber Invest & Trade si al firmelor din cadrul grupului VGB, afirma oficialii Rompetrol.

La scurt timp, dupa incheierea conferintei de presa a lui Patriciu, reprezentantii Rompetrol au anuntat ca vor actiona in judecata firma Faber Invest & Trade, ca urmare a "incercarilor repetate ale acesteia de a bloca procesul decizional si activitatea rafinariei Petromidia".

Oficialii Rompetrol au solicitat ieri Parchetului General sa cerceteze conditiile in care un document clasificat ca fiind confidential, parte a dosarului privatizarii Petromidia, a ajuns la unul dintre adversarii sai, Faber.

"Desi procurorul general invoca confidentialitatea urmaririi penale, documentele secrete din dosarele penale sunt, intelegem, confidentiale fata de persoanele cercetate, care de fapt si de drept ar trebui informate cu privire la invinuire si la probele acesteia, dar puse la dispozitia adversarilor economici si politici", afirma Patriciu.

Potrivit sursei citate, procurorul general Ilie Botos a lamurit public faptul ca "procurorul de caz este singurul care cunoaste detaliile dosarului" si ca asemenea cauze nu sunt discutate cu nimeni, insa un concurent al rafinariei Petromidia, firma Faber Invest & Trade, a beneficiat de documente secrete din dosarul de cercetare Petromidia.

La randul sau, directorul general adjunct al grupului Rompetrol, Phil Stephenson, a aratat ca este "foarte suparat" ca cineva din biroul procurorului a strecurat un document confidential catre o companie concurenta. "E foarte greu pentru mine sa inteleg cum vom avea parte de o ancheta corecta, cand acest document strecurat pare sa arate ca exista o legatura intre interesele procurorilor si cele ale competitiei", a spus Stephenson.

Obie Moore, avocatul Salans care coordoneaza apararea intereselor actionarilor grupului Rompetrol, afirma ca prin nerespectarea confidentialitatii documentelor Parchetului au fost incalcate drepturile companiei si ale reprezentantilor acesteia.

Dinu Patriciu a mai spus ca documentul respectiv, datat in lunile mai si septembrie 2004, deriva din raportul alcatuit de fostul consilier prezidential Ioan Talpes si se regaseste in "documente utilizate de Parchet si in fondul tuturor alegatilor care se perpetueaza la adresa grupului Rompetrol".

Faber a folosit in ultimul proces intentat Petromidia si AVAS documente care erau secrete de serviciu, cum ar fi copia contractului de privatizare a rafinariei Petromidia si cea a unui document purtand antetul PNA.

"Este vorba de un material referitor la privatizarea rafinariilor Vega si Petromidia, purtand antetul Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul PNA", afirma oficialii Rompetrol.

Oficialii grupului reamintesc ca au luat cunostinta de existenta unui dosar penal, avand ca obiect privatizarea societatii Petromidia, in urma unui comunicat de presa emis de Parchetul National Anticoruptie la 24 martie 2004 si nu a unei notificari oficiale in privinta acuzatiilor care erau aduse reprezentantilor companiei.

De asemenea, ei mai spun ca procurorul general al PNA a declarat public, in octombrie 2004, ca in dosarul Petromidia nu existau fapte de coruptie de competenta institutiei, astfel ca urmariea penala a incetat si dosarul a fost trimis la Parchetul General.

Reprezentantii Rompetrol au solicitat din nou in scris PNA, in temeiul prevederilor legale, confirmarea incetarii urmaririi penale in dosarul Petromidia. PNA nu a raspuns nici acestei solicitari legitime, spun oficialii Rompetrol.

In tot acest timp, societatea si managementul au aflat informatii despre acuzatiile aduse actionarilor si administratorilor societatii, despre probele detinute de PNA si despre cursul anchetei penale din comunicatele de presa ale acestei institutii", sustine sursa citata.

Rompetrol sustine ca procurorul Adriana Cristescu a instrumentat, in 2004, dosarul Petromidia in cadrul Sectiei de Combatere a Coruptiei a PNA, iar dupa incetarea urmaririi pe-nale impotriva unor fapte de coruptie, de catre PNA, nu doar dosarul a fost transferat catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ci si procurorul Cristescu.

"Actiunea in anularea contractului de privatizare nu este decat un rezumat juridic al sustinerilor si al concluziilor memorandumului intocmit de Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale condus de Ioan Talpes, tot in 2004", mai spune Rompetrol.

Celelalte actiuni initiate in instanta de Faber Invest & Trade au urmarit anularea unor alte acte de importanta majora pentru functionarea rafinariei, precum hotarari de majorare a capitalului social, contracte de credit semnate cu banci romanesti sau straine, prospecte de emisiuni de obligatiuni.

Pana la inchiderea editiei, nici fratii Iancu, nici Ioan Talpes, nici Parchetul General nu au comentat declaratiile oficialilor Rompetrol.



Actiunile Petromidia s-au inecat in scandaluri

Noul scandal in care este implicat Dinu Patriciu, presedintele si actionarul principal al grupului Rompetrol, a tras din nou puternic in jos cursul actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia), companie care face parte din acest grup. Titlurile Petromidia au pierdut ieri 7%, pe fondul unor transferuri masive in valoare totala de peste 13,5 milioane de lei (3,7 milioane de euro). Pe parcursul sedintei s-a transferat 0,5 % din capitalul Petromidia.

Cursul Petromidia a intrat inca de la deschidere pe scadere, dar totusi una nu foarte ridicata fata de finalul sedintei precedente. Prima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la 0,113 lei/actiune, in timp ce inchiderea de miercuri se facuse la 0,115 lei/actiune.

Pe masura ce se apropia momentul inceperii conferintei de presa tinute de Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol, pretul actiunilor Petromidia a intrat pe o tendinta clara de scadere, coborand, dupa incheierea conferintei si transmiterea catre Bursa a comunicatului privind chemarea in judecata a grupului Rompetrol de catre Faber, pana la un minim de 0,105 lei/actiune, adica in scadere cu aproape 9%.

Brokerii spun ca noile acuzatii ce-au fost aduse grupului Rompetrol au grabit si iesirea unor fonduri de investitii straine de pe actiunile Petromidia.

"Cu siguranta ies si fonduri de investitii straine. Sunt mai multe componente care i-au fortat sau mai bine zis i-au convins pe unii manageri ai fondurilor de investitii straine sa-si grabeasca iesirea de pe actiunile Rompetrol Rafinare. Exista aceasta tendinta care a inceput sa se resimta tot mai evident pe pietele emergente si nu numai. O data ce creste rata dobanzii de referinta in Statele Unite, ies si bani, bineinteles mai ales de pe pietele emergente, care sunt directionati catre instrumentele cu venit fix de pe piata americana. Anuntul privind ridicarea de catre Fed a dobanzii de referinta era de asteptat sa provoace o stagnare sau o usoara scadere pe piata. La noi s-a adaugat insa si chestiunea privind acordul cu FMI si instabilitatea politica legata de acuzatiile ce i se aduc premierului Tariceanu. Peste toate acestea au mai venit si informatiile privind Rompetrol Rafinare", a comentat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB. In pofida caderii de ieri si a asteptarilor unei parti a pietei care "vede" actiunile Petromidia pe termen scurt sub 0,1 lei/actiune, unii brokeri considera ca totusi s-ar putea ca pretul sa reziste peste acel prag.

"Nu sunt foarte convins ca se va duce sub 0,1 lei/actiune. Spre deosebire de inceputul anului, acum avem in spate rezultatele de pe primele trei trimestre care au fost foarte bune. La momentul scaderii din prima parte a anului, nu se stia ca societatea va reusi sa obtina rezultate atat de bune", spune Ionescu.

Titlurile Petromidia au dezamagit puternic pe unii investitori in acest an. Dupa ce cursul actiunilor reusise sa stabileasca un maxim istoric de 0,129 lei/actiune si multi brokeri se asteptau sa vada pe termen scurt actiunile peste 0,15 lei/actiune, acuzatiile ce i-au fost aduse lui Dinu Patriciu in dosarul Petromidia a coborat pretul actiunilor aproape de pragul de 0,07 lei/actiune. Recent, cursul Rompetrol Rafinare a stabilit un nou record la 0,131 lei/actiune si unii brokeri spuneau ca nu o "vad" sa se intoarca sub 0,12 lei/actiune. Ieri, la inchidere, o actiune valora la Bursa 0,107 lei.

adrian.mirsanu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO