Analiză

Romania este in 2006 printre primele 25 de state din lume ca destinatie a investitiilor straine

Romania este in 2006 printre primele 25 de state din lume ca destinatie a investitiilor straine

Click pentru imaginea intreaga

14.09.2006, 20:14 18

Volumul record de investitii straine atrase in perioada 2004-2006 a propulsat Romania intre primele 25 de state din lume la acest capitol, conform unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).
Investitorii straini vor aduce anul acesta in Romania 7,3 miliarde de euro, cu 15% mai mult decat investitiile de anul trecut, arata studiul citat. Romania se pozitioneaza astfel pe locul 23 intre statele cu cele mai mari investitii straine atrase in acest an, devansand state mult mai avansate, cum ar fi Danemarca, Austria, Elvetia si altele.
Pe plan regional, studiul EIU prezinta Romania ca una dintre revelatiile Europei Centrale si de Est, care a contribuit in ultimii 2-3 ani la ridicarea volumului investitiilor straine atrase in Balcani.
Anul acesta, Romania va atrage mai mult capital strain decat Polonia (6,8 mld. euro, locul 25), Cehia (6,1 mld. euro, locul 28) si Ungaria (3,7 mld. euro, locul 38). 2006 va constitui un varf absolut al investitiilor, ce nu va fi depasit prea curand, dupa cum arata raportul citat. Specialistii EIU sustin insa ca boom-ul investitiilor din Romania, dar si din alte state din regiune, se datoreaza in primul rand privatizarilor.
La polul opus, companiile romanesti vor face in strainatate investitii estimate anul acesta de autorii studiului la 100 mil. euro. Per total, stocul investitiilor romanesti peste hotare se ridica in prezent la 300-400 mil. euro.
Cat priveste viitorul, Romania se plaseaza pentru perioada 2006-2010 pe locul 31 in lume, dupa estimarile investitiilor ce vor fi atrase. Conform specialistilor de la Economist Intelligence Unit, Romania va atrage in medie circa 4,1 - 4,2 miliarde de euro anual, adica aproximativ 0,5% din totalul fluxurilor de investitii straine la nivel mondial.
Trendul investitiilor atrase de Romania este insa unul descedent, noteaza raportul EIU. Dupa finalizarea marilor privatizari, fluxurile investitionale vor scadea de la nivelurile record atrase in acesti ani pana la valori mai reduse. Investitiile straine in Romania vor scadea astfel de la 7,3 mld. euro in 2006 la 3,5 miliarde de euro, adica mai putin de jumatate, la orizontul anului 2010, unde se incheie prognoza EIU.
Estimarile EIU sunt comparabile cu prognoza oficiala a Romaniei, care arata ca in perioada 2007-2009 nivelul mediu al investitiilor straine atrase va fi de 3,7-3,8 miliarde de euro.
La fel ca in Romania, investitiile unor competitori din regiune vor scadea in urmatorii ani, tot din cauza epuizarii privatizarilor. In Cehia, investitiile se vor diminua de la 6,1 mld. euro anul acesta la 3,6 mld. euro in 2010, iar in Bulgaria - de la 2,1 miliarde de euro in 2006 la 1,5 miliarde in 2010. Studiul EIU arata insa ca exista si state din regiune unde volumul investitiilor nu pare sa depinda de privatizari. In Polonia si Ungaria, de exemplu, investitiile atrase anual se vor mentine constante in urmatorii 5 ani, la circa 7 mld. euro in Polonia si 3,5 mld. euro in Ungaria.
In pofida performantelor de atragere a investitiilor straine, mediul de afaceri din Romania nu primeste de la autorii raportului decat nota 6,6 (pe o scara de la 1 la 10) pentru perioada urmatorilor cinci ani. Astfel, Romania se pozitioneaza in a doua jumatate a clasamentului, pe locul 47 din 82 (in urcare cu cinci locuri fata de anul trecut) in ce priveste calitatea mediului de afaceri.
Specialistii EIU dau note mediului de afaceri din diferite state ale lumii luand in calcul oportunitatile existente pe piata respectiva, dimensiunea economiei, aspecte legate de piata muncii, dar si de nivelul fiscalitatii si calitatea sistemului fiscal in ansamblu. Pe langa mediul de afaceri cotat in al doilea esalon al economiei mondiale, raportul EIU arata ca Romania nu va avea in anii viitori cresteri economice mult mai ridicate decat in regiune. Specialistii care au realizat studiul estimeaza ca Romania va avea anul acesta o crestere economica de doar 5,2%, comparativ cu ritmul de 7,4% din prima jumatate a anului si cu prognoza revizuita, de 6,7%.
La fel ca si investitiile, cresterea economica va pierde viteza in urmatorii cinci ani, considera raportul. Ritmul de crestere va fi de 5,5% in 2007, impulsionat de aderarea la UE, dupa care se va reduce progresiv, pana la 3,6% in 2010. La acest capitol, estimarile EIU intra in conflict cu prognoza oficiala, care indica un ritm mediu de crestere economica de 6% pentru perioada 2007-2010. Totusi, chiar si prognoza oficiala arata o usoara reducere a ritmului de crestere a Produsului Intern Brut, de la 6,2%-6,3% in urmatorii doi ani pana la 5,6% in 2010. Specialistii de la The Economist sunt de parere ca nivelul de trai, masurat ca PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare, va creste cu circa 35% in urmatorii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO