Analiză

Sistemul diplomatic romanesc lucreaza impotriva tinerilor

31.01.2006, 19:52 108

Doar unul din zece ambasadori romani a facut studiile superioare dupa 1989, media de varsta a tuturor ambasadorilor fiind de peste 56 de ani. In schimb, ei au salarii de 3-4 ori mai mari decat presedintele si premierul, posturile lor fiind mult ravnite. Dar tinerii, care evita sa mearga in alte sectoare ale administratiei din cauza salariilor mici nu au acces la functiile inalte si bine platite din diplomatie din cauza barierelor administrative. Exista vreo sansa de intinerire a diplomatiei romane?

Salariile acordate angajatilor din aparatul diplomatic sunt foarte atractive, la fel si restul beneficiilor - locuinta de serviciu, transport gratuit, diverse sporuri salariale si indemnizatii pentru sotie si copii. In ciuda salariilor atractive, tinerii au foarte greu acces in functiile inalte ale diplomatiei. Ca urmare, in fruntea misiunilor diplomatice romanesti se afla in unele cazuri aceiasi ambasadori ca si in urma cu 20 de ani, eventual mutati in alta tara.

In administratia publica romaneasca, salariul mediu este de 300 de euro, iar un tanar functionar incadrat pe post ca debutant ajunge de multe ori sa fie platit cu doar jumatate fata de aceasta suma. De aceea, statisticile arata ca tinerii obisnuiesc sa evite angajarea la stat si prefera firmele private.

Sapte ambasadori romani cu varste mai mari decat cea de pensionare au fost rechemati in tara pentru incetarea functiei numai in luna ianuarie a acestui an. In prezent, pentu locurile ramase libere se organizeaza concursuri de admitere pe post.

Seful diplomatiei romanesti, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, 37 de ani, este cu 20 de ani mai tanar decat media ambasadorilor romani. Rechemarile arata ca Ungureanu incearca sa schimbe ceva in diplomatie, dar tinerii inca nu sunt suficient de bine reprezentati. Accesul dificil al tinerilor in aceste functii, in ciuda conditiilor foarte bune, arata ca sistemul de recrutare si promovare din Ministerul de Externe lucreaza impotriva tinerilor.

"Media de varsta a ambasadorilor va scadea considerabil dupa incadrarea in functie a tinerilor care iau in prezent locul celor rechemati", a declarat pentru ZF Corina Vintan, purtatoarea de cuvant a MAE. Deocamdata insa, procesul de rechemare este abia la inceput", a mai spus ea.

Aproape 40% dintre ambasadori sunt trecuti de 60 de ani, iar 15% dintre ambasadori sunt trecuti de varsta legala de pensionare, de 65 de ani. Media de varsta a ambasadorilor romani este de 56,2 ani, cel mai tanar fiind de 32 de ani (Toader Paleologu, numit recent ambasadorul Romaniei in Danemarca), iar cel mai in varsta Marcel Dinu, 71 de ani, ambasadorul roman in Egipt, rechemat de curand. Practic, cel mult o zecime dintre ambasadorii romani si-au facut studiile superioare dupa 1989.

Totusi, oficialii romani responsabili cu politica externa nu par ingrijorati de media ridicata de varsta a ambasadorilor. "Nu cred ca varsta este o problema", a declarat pentru ZF Stefan Glavan, 66 de ani, seful Comisiei de politica externa de la Camera Deputatilor.

El considera ca oricum meseria de ambasador solicita o experienta indelungata, iar principala problema a diplomatiei romanesti este pregatirea candidatilor pentru aceste posturi.

"Mai importanta decat varsta este disponibilitatea intelectuala a unui candidat de a satisface cerintele activitatii de diplomat", a mai spus Glavan. El a adaugat totusi ca programul de intinerire a diplomatiei romane este "laudabil".

Ambasadorii se afla printre cei mai bine platiti demnitari romani, cu salarii de baza de cateva mii de euro, mult mai mari decat leafa presedintelui Basescu.

De departe, cel mai mare salariu lunar al unui ambasador roman este de 4.330 de euro si este incasat de seful ambasadei romanesti in Irak, Mihai Stuparu, 44 de ani. Din cauza conditiilor de periculozitate din zona, el a ajuns cel mai bine platit ambasador roman. Spre comparatie, presedintele Basescu a avut anul trecut un salariu de baza de numai 1.460 de euro, in timp ce premierul Tariceanu a castigat doar 1.345 de euro lunar din salariul de baza.

In afara diplomatilor, exista si alti angajati ai statului cu salarii mari. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, are un salariu lunar de circa 6.800 de euro, iar viceguvernatorii castiga aproximativ 5.000 de euro.

La Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, seful institutiei, are un salariu lunar de peste 5.000 de euro. La Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, salariul presedintelui CNVM depaseste 2.000 de euro lunar. Unul dintre salariatii bine platiti ai statului este si seful Loteriei Nationale, cu un venit lunar de peste 10.000 de euro, conform informatiilor aparute in presa.

Intre salariul ambasadorilor si performantele acestora sau nevoile de reprezentare externa ale Romaniei nu exista insa prea multe legaturi. In schimb, salariul ambasadorilor tine cont doar de nivelul preturilor si de costul vietii in tara unde demnitarul roman va activa in functie.

Aceasta a fost logica dupa care Guvernul Romaniei a lansat in 1995 hotararea care reglementa drepturile salariale ale diplomatilor. De atunci au trecut 10 ani, iar aceasta hotarare a fost amendata de 24 de ori, fiecare modificare reprezentand noi cresteri salariale si de beneficii pentru reprezentantii diplomatici ai Romaniei.

In prezent, trimisul diplomatic al Romaniei in Federatia Rusa, Ioan Donca, 65 de ani, este pe locul doi la capitolul salarii: aproape 2.920 de euro pe luna. Exact invers fata de relatiile comerciale ale Romaniei cu Rusia, in cadrul carora tara noastra are un deficit de peste 3 miliarde de euro, adica 30% din valoarea deficitului comercial de anul trecut.

Pe ultimul loc al podiumului celor mai mari salarii din diplomatie se afla Ioan Maxim, 64 de ani, ambasadorul Romaniei in Elvetia, cu un salariu de aproape 2.820 euro pe luna. Comertul Romaniei cu Elvetia este insa aproape insignifiant.

Si ambasadorii romani din statele Uniunii Europene, Canada si Japonia castiga bine doar din salariu: 2.670 de euro pe luna. In schimb, ambasadorul roman din SUA are un salariu identic cu cel din Etiopia si Kenya, adica fix 2.000 de euro pe luna. Ambasadorii romani din Georgia, Zimbabwe, Vietnam si Uzbekistan incheie topul celor mai mari salarii din diplomatie, cu numai 1.333 de euro pe luna.

Lista beneficiilor ambasadorilor nu se limiteaza insa la salariul de baza, in valuta, pe care il primesc lunar. Personalul diplomatic detasat in zone de conflict armat beneficiaza de un spor de periculozitate, in cota de 25% din salariul in valuta. In plus, ambasadorii pot aduna la salariu si un spor de vechime, proportional cu experienta acumulata in functie. Iar aceste beneficii se acorda tuturor reprezentantilor diplomatici, nu daor ambasadorilor, si sunt suportate din bugetul statului roman.

Cu conditia sa nu aiba alte venituri, sotiile ambasadorilor beneficiaza de o indemnizatie lunara de 25% din salariul lunar al sotului daca se deplaseaza cu el in strainatate, sau de o indemnizatie fixa in lei daca raman in tara.

De asemenea, ambasadorul primeste un spor de 6,25% pentru fiecare copil aflat in intretinere in strainatate, avand dreptul la acest spor pentru maximum doi copii. In cazul in care copiii ambasadorului raman in tara, ei vor primi o indemnizatie fixa in lei, la fel ca si in cazul sotiei demnitarului.

In plus, familiile diplomatilor au asigurate toate cheltuielile de transport si cazare in strainatate. Toti reprezentantii diplomatici, de la portar la ambasador, beneficiaza de locuinta de serviciu si transport aerian gratuit, desigur in interes de serviciu. Toate cheltuielile de intretinere si dotare a locuintei de serviciu sunt suportate tot de statul roman, la fel ca si cheltuielile de intretinere a locuintei din tara.

Inaintea deplasarii catre post, ambasadorii trec printr-o perioada de instruire de maxim doua luni, timp in care sunt platiti cu salariul de baza in valuta, ca si cum ar fi in misiune. Apoi, ca orice bugetari, ambasadorii beneficiaza de concedii platite si cheltuieli medicale pe cheltuiala statului roman. In cazul deplasarilor, fie in Romania, fie in alta tara, personalul diplomatic beneficiaza de cazare si transport gratuit, precum si de o diurna.

Romania are 95 de ambasade, restul pana la 130 de misiuni diplomatice reprezentand consulate, institute culturale si misiuni permanente pe langa organizatiile internationale. Numarul total de angajati ai Ministerului de Externe este de 2.137 de persoane, dintre care aproape 1.500 reprezinta personalul diplomatic de peste hotare. In cadrul misiunilor diplomatice, numarul mediu de angajati intr-o ambasada este de aproximativ 10.

La nivelul intregului aparat diplomatic, media de varsta este mult mai scazuta decat in cazul ambasadorilor. Astfel, jumatate dintre angajatii misiunilor diplomatice romanesti au varste de sub 40 de ani. Numai 4% dintre membrii aparatului diplomatic sunt in situatia de a depasi varsta legala de pesionare, fata de 15%, cat este cazul la ambasadori.

Anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a cheltuit aproape 35 de milioane de euro din banii de la bugetul de stat pentru salarii si alte beneficii acordate functionarilor sai si reprezentantilor diplomatici. Pentru anul in curs, cheltuielile de personal cuprinse in bugetul institutiei se ridica la aproape 37 de milioane de euro. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO